Iztok Stanonik /Foto: Gorazd Kavčič

Polycom se je preselil v nove prostore

Podjetje Polycom se je v prvih januarskih dneh preselilo v nove proizvodno-poslovne prostore v industrijski coni Dobje, kjer imajo na voljo deset tisoč kvadratnih metrov površin, kar je trikrat več kot na prejšnji lokaciji v Poljanah.

Dobje – Gradnjo novih prostorov so v podjetju načrtovali že leta 2009, a je takrat naložbo ustavila gospodarska kriza. Širitev proizvod­nje jim je leta 2012 narekovala postavitev obrata v Črnomlju, pred dvema letoma pa se je ponudila tudi priložnost za začetek gradnje v industrijski coni Dobje. Naložbo, vredno 12 milijonov evrov, so izpeljali v manj kot letu dni, je pojasnil direktor Iztok Stanonik. »Hiteli smo z razlogom, saj smo lani pridobili dvakrat več novih poslov, kot smo načrtovali – namesto za štiri milijone evrov kar za sedem milijonov evrov.«

V Dobju so tako zgradili sodoben objekt, ki deluje kot »pametna« tovarna. »Vse je v skladu s tehnologijo 4.0, kar pomeni, da je celoten poslovni proces avtomatiziran,« je razložil Stanonik in dodal, da so vsi stroji in orodja povezani s centralnim računalnikom, tako da je mogoče z enega računalnika oziroma pametnega telefona spremljati celoten potek proizvodnje. Samo lani so kupili 26 novih strojev, tako da jih je v proizvodnji že 92, ob tem pa še več kot 60 robotov, kar pomeni, da na štiri zaposlene pride en robot, pojasnjuje Stanonik. Lani so prešli tudi na brezpapirno poslovanje.

Vlaganje v prostore in zaposlene se jim že obrestuje, saj so že lani presegli pričakovane prihodke, ki so jih načrtovali v višini 27,5 milijona evrov, ustvarili pa so 31,2 milijona evrov prihodkov. Tako se je tudi ustvarjeni dobiček z načrtovanih 1,4 milijona evrov povečal na 1,9 milijona evrov.

Letos po Stanonikovih besedah načrtujejo 36 milijonov evrov prihodkov in 2,5 milijona evrov dobička. Verjame, da so te številke uresničljive oziroma jih bodo najverjetneje še presegli, saj so za letos načrtovali za pet milijonov evrov novih poslov, a so jih že do konca januarja pridobili za milijon evrov.

Več kot osemdeset odstotkov njihove proizvodnje je vezane na avtomobilsko industrijo, zato velik poudarek dajejo tudi razvoju. »Ta čas ogromno pozornosti posvečamo razvoju zobnikov, saj smo pridobili velikega kupca iz Francije, ki izdeluje motorje za avtomobilske brisalce in mu na leto dobavijo 35 milijonov zobnikov. Ta čas imajo zgolj dva dobavitelja, tretji postajamo mi in v treh letih bi želeli pridobiti vsaj tretjino tega posla.« Razvoj je usmerjen še v zamenjavo kovinskih delov s plastičnimi in v hibridne izdelke, ki imajo več funkcij. V razvoju je ta čas zaposlenih dvajset ljudi, skupaj pa tako v Poljanah nad Škofjo Loko kot v Črnomlju zaposlujejo že 270 ljudi, od tega je dvajset zunanjih sodelavcev. »Lani smo na novo zaposlili petdeset delavcev, letos načrtujemo še 25 novih zaposlitev.« Po besedah vodje kadrovske službe Barbke Rupar imajo ta čas razpisana prosta delovna mesta tako za delo v proizvodnji kot orodjarni, potrebujejo tudi delavce s področja tehnologije, brizganja plastike in razvojne tehnologe. Do novih kadrov poskušajo priti tudi s podeljevanjem štipendij. V podjetju je ta čas 18 štipendistov pa tudi trije vajenci, ki naj bi se jim v prihodnjem letu pridružili še trije novi. Ob tem velik poudarek namenjajo tudi izobraževanju zaposlenih, je še dodal Stanonik, za kar na leto namenijo približno tri odstotke od prodaje, torej približno milijon evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/20

sobota

10/19

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...