Kritična ožina v Ovčji vasi, kjer vlačilci drgnejo ob fasade, stanovalcem se tresejo bivalni prostori … / Foto: Andrej Tarfila

Skozi ožino na milimetre

Občina Železniki ponovno išče rešitev za večjo varnost na lokalni cesti skozi Ovčjo vas. Domačini opozarjajo, da je življenje zaradi tovornega prometa postalo neznosno.

Železniki – Z regionalne ceste v centru Železnikov se proti Smolevi odcepi ozka lokalna cesta, ki je zadnja leta vse bolj obremenjena s tovornim prometom, predvsem zaradi širitve kilometer oddaljenega žagarskega obrata Sagles. Srečevanje s priklopniki in prikoličarji je praktično nemogoče, najbolj kritičen pa je začetni del tik za mostom v Ovčjo vas, kjer sta ob cesti stanovanjski hiši, med katerima je v najožjem delu zgolj 3,1 metra. Cesta je zaradi vlačilcev, ki so dnevno preobremenjeni in vozijo tudi z neprilagojeno hitrostjo, smrtno nevarna za pešce, je v dopisu, ki ga je poslala na občinski odbor za komunalne dejavnosti in varstvo okolja, navedla prizadeta krajanka. Pa tudi da je življenje zaradi drgnjenja vlačilcev po fasadi, škripanja zavor in tresenja bivalnih prostorov postalo neznosno. Seveda jo je zanimalo, kaj bo Občina Železniki storila za ureditev razmer, ker da je z izdajo dovoljenja za povečanje žage tudi odgovorna za nastalo situacijo.

Že pred leti izredna seja

Občinski svetniki so že aprila 2012 na izredni seji sprejeli sklep o odkupu ene od hiš v sporni ožini, a so imeli lastniki po besedah župana Antona Luznarja previsoke zahteve. Sicer pa v proračunu še nikoli niso imeli denarja za ta namen, zato informacije, da ga niso porabili, ki se pojavljajo v zadnjem času, ne držijo, je pristavil župan na zadnji seji občinskega sveta, na kateri so na predlog komunalnega odbora ponovno obravnavali omenjeno problematiko.

Občina je lani zaradi ponavljajočih se pritožb občanov glede nevzdržnih prometnih razmer na odseku skozi Ovčjo vas naročila presojo varnosti lokalne ceste Železniki–Smoleva–Ojstri Vrh. Na osnovi presoje so odborniki svetnikom predlagali sprejem variante, po kateri se v sporni ožini Na plavžu 16 cesta odmakne od obstoječe osi. »V ta namen občinska uprava aktivno nadaljuje dogovore za odkup in odstranitev stanovanjskega objekta. Pri reševanju prometne varnosti na začetnem odseku do obrata Sagles je potrebno vključiti vse vpletene, tako prebivalce pri poseganju v varovalni pas lokalne ceste kot lastnika Saglesa pri sofinanciranju potrebnih ukrepov,« so zapisali v sklep za občinski svet, a ga je župan Anton Luznar nazadnje na predlog predsednika odbora Jerneja Beštra umaknil z dnevnega reda. O njem ali o alternativnem predlogu, izoblikovanem na podlagi novih dejstev, bodo tako glasovali na eni od naslednjih sej.

Bešter je namreč prepričan, da je treba pridobiti nova dejstva in se problematike lotiti celostno, ne zgolj na odseku do Saglesa, ki tudi ni edini povzročitelj tovornega prometa na tej cesti. Meni, da reševanje nastale situacije nikakor ne bi smelo biti zgolj na plečih občine, ki »nima takega žaklja, da bi lahko šla v polmilijonski projekt«. Spomnil je, da so nekateri podjetniki v preteklosti že investirali v cestno infrastrukturo, da so lahko nadaljevali oz. širili dejavnost.

Župan je povedal, da so krajani pred leti ob sprejemanju državnega prostorskega načrta (DPN) za zagotovitev poplavne varnosti in izgradnje obvoznice dali predlog za ureditev ceste nekoliko višje pod bregom čez zasebna zemljišča. Lastniki se s tem niso strinjali, postopek razlastitve pa bi trajal vsaj dve leti. »Tudi ni rečeno, da bi ga dobili, ves ta čas pa bi stal celoten DPN,« je dejal župan in dodal, da bi v tem primeru danes namesto države vsi krivili občino za počasno pripravo projektov protipoplavnih ureditev. »Tako smo ostali pri prvotni trasi, okoljsko ministrstvo pa je peljalo DPN naprej. Aprila 2013 je bil sprejet in od takrat ni več možne variante z zgornjo cesto,« je razložil.

V razpravi je bilo med drugim slišati nasprotovanje morebitni omejitvi tovornega prometa, bi se pa po mnenju svetnikov moral tudi lastnik žage vključiti v dogovore s krajani. Nekateri so izrazili obžalovanje, da občina pred leti ni skušala poiskati lokacije, primerne za selitev Saglesa, kar pa sedaj zaradi nedavne večje investicije v obrat verjetno ni več možno. Slišati je bilo še, da bi tudi sicer morali iskati lokacije za nova podjetja, saj razpoložljivih ni več.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/13

četrtek

-5/18

petek

-1/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 21. marec 2019

Planinski izlet na Nanos

PRIREDITVE / Kranj, 21. marec 2019

Kranjska zelemenjava

PRIREDITVE / Jesenice, 21. marec 2019

Predstavitev 12. Jeseniškega zbornika

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 21. marec 2019

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 21. marec 2019

Občni zbor Nove Slovenije

GLASBA / Jesenice, 21. marec 2019

Ob devetdesetletnici Jesenic

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...