Soseska po meri ljudi

Stanovanjska soseska Planina v Kranju je z okoli šestnajst tisoč prebivalci ter približno 74 hektari površine največje stanovanjsko naselje tako v Kranju kot na Gorenjskem. Stara je skoraj pet desetletij, odgovorni na kranjski občini pa tudi domačini pa so že pred leti začeli ugotavljati, da je potrebna temeljite prenove.

Glavni problemi, na katere v soseski opozarjajo, so neurejeno parkiranje, zanemarjene zelenice, otroška in športna igrišča pa tudi pomanjkanje povezanosti med ljudmi. Tako je bila že leta 2009 naročena študija o prenovi. Nato je projekt zastal, Evropska unija pa je tudi s finančno spodbudo dala novo spodbudo in priložnost, da se načrtovana prenova začne in konča.

Prenova Planine je tako kot eden pomembnih projektov svoje mesto dobila tudi v Trajnostni urbani strategiji kranjske občine do leta 2030, pred dvema letoma pa je pod okriljem kranjske občine nastala tako imenovana Skupina za prenovo soseske Planina. V njej so zbrani predstavniki občinskih uradov, strokovnjaki iz različnih področij, predstavniki nekaterih organizacij in predvsem domačini, ki živijo na Planini. V dveh letih so s skupnimi močnimi naredili marsikaj, saj so za prebivalce pripravili ankete, jih vabili na delavnice in javne dogodke. Ob tem so želeli dobiti tako predloge za konkretne načrte za urbane spremembe, nič manj pomembno pa ni bilo druženje in povezovanje. Že kmalu so dokazali, da lahko z majhnimi projekti, kot so bili na primer sprehod po Planini, druženje ob novo nastali gredici, športna srečanja in podobno, vsi skupaj prispevajo k izboljšanju kvalitete življenja in bivanja v soseski, v kateri je skoraj četrtino prebivalcev Kranja.

»V takšne projekte ne verjamem. To je le še eden načinov politikov, da veliko govorijo in malo naredijo,« je ob odhodu iz uvodnih delavnic pred slabima dvema letoma zabrundal eden izmed udeležencev srečanja prebivalcev soseske, ki je morda že večkrat poslušal, kaj bi bilo treba spremeniti, zgodilo pa se ni nič. K sreči je bilo kar nekaj tudi takšnih, ki so verjeli, da je kljub kriznim časom in varčevanju na vseh področjih z nekaj denarja in veliko dobro volje moč storiti majhne, a pomembne korake.

Precej takšnega optimizma je bilo čutiti minuli teden na zaključni predstavitvi in delavnici na Planini, ko so strokovnjaki in ostali člani Skupine za prenovo soseske Planina prebivalcem Planine predstavili idejne projekte prenove, ki naj bi začeli uresničevati že v tem letu. Ker so nastali s skupnimi močmi, je verjeti, da bodo resnično po meri ljudi, predvsem pa po meri prebivalcev Planine, ki si želijo, da bi bili ponosni na dejstvo, da živijo v največji kranjski in gorenjski soseski.

Oddaj svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/9

sobota

0/10

nedelja

-2/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 24. marec 2018

Turni smuk

IZLETI / Šenčur, 24. marec 2018

Kettejeva pot v Brkine

DELAVNICE / Žiri, 24. marec 2018

Komunikacija z angeli in angelska sporočila

PRIREDITVE / Bled, 24. marec 2018

Dan črnega teloha

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

Javno vodstvo po razstavi

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. marec 2018

O kitara, vsak te mara

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...