Soseska po meri ljudi

Stanovanjska soseska Planina v Kranju je z okoli šestnajst tisoč prebivalci ter približno 74 hektari površine največje stanovanjsko naselje tako v Kranju kot na Gorenjskem. Stara je skoraj pet desetletij, odgovorni na kranjski občini pa tudi domačini pa so že pred leti začeli ugotavljati, da je potrebna temeljite prenove.

Glavni problemi, na katere v soseski opozarjajo, so neurejeno parkiranje, zanemarjene zelenice, otroška in športna igrišča pa tudi pomanjkanje povezanosti med ljudmi. Tako je bila že leta 2009 naročena študija o prenovi. Nato je projekt zastal, Evropska unija pa je tudi s finančno spodbudo dala novo spodbudo in priložnost, da se načrtovana prenova začne in konča.

Prenova Planine je tako kot eden pomembnih projektov svoje mesto dobila tudi v Trajnostni urbani strategiji kranjske občine do leta 2030, pred dvema letoma pa je pod okriljem kranjske občine nastala tako imenovana Skupina za prenovo soseske Planina. V njej so zbrani predstavniki občinskih uradov, strokovnjaki iz različnih področij, predstavniki nekaterih organizacij in predvsem domačini, ki živijo na Planini. V dveh letih so s skupnimi močnimi naredili marsikaj, saj so za prebivalce pripravili ankete, jih vabili na delavnice in javne dogodke. Ob tem so želeli dobiti tako predloge za konkretne načrte za urbane spremembe, nič manj pomembno pa ni bilo druženje in povezovanje. Že kmalu so dokazali, da lahko z majhnimi projekti, kot so bili na primer sprehod po Planini, druženje ob novo nastali gredici, športna srečanja in podobno, vsi skupaj prispevajo k izboljšanju kvalitete življenja in bivanja v soseski, v kateri je skoraj četrtino prebivalcev Kranja.

»V takšne projekte ne verjamem. To je le še eden načinov politikov, da veliko govorijo in malo naredijo,« je ob odhodu iz uvodnih delavnic pred slabima dvema letoma zabrundal eden izmed udeležencev srečanja prebivalcev soseske, ki je morda že večkrat poslušal, kaj bi bilo treba spremeniti, zgodilo pa se ni nič. K sreči je bilo kar nekaj tudi takšnih, ki so verjeli, da je kljub kriznim časom in varčevanju na vseh področjih z nekaj denarja in veliko dobro volje moč storiti majhne, a pomembne korake.

Precej takšnega optimizma je bilo čutiti minuli teden na zaključni predstavitvi in delavnici na Planini, ko so strokovnjaki in ostali člani Skupine za prenovo soseske Planina prebivalcem Planine predstavili idejne projekte prenove, ki naj bi začeli uresničevati že v tem letu. Ker so nastali s skupnimi močmi, je verjeti, da bodo resnično po meri ljudi, predvsem pa po meri prebivalcev Planine, ki si želijo, da bi bili ponosni na dejstvo, da živijo v največji kranjski in gorenjski soseski.

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/21

ponedeljek

11/23

torek

11/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !