Soseska po meri ljudi

Stanovanjska soseska Planina v Kranju je z okoli šestnajst tisoč prebivalci ter približno 74 hektari površine največje stanovanjsko naselje tako v Kranju kot na Gorenjskem. Stara je skoraj pet desetletij, odgovorni na kranjski občini pa tudi domačini pa so že pred leti začeli ugotavljati, da je potrebna temeljite prenove.

Glavni problemi, na katere v soseski opozarjajo, so neurejeno parkiranje, zanemarjene zelenice, otroška in športna igrišča pa tudi pomanjkanje povezanosti med ljudmi. Tako je bila že leta 2009 naročena študija o prenovi. Nato je projekt zastal, Evropska unija pa je tudi s finančno spodbudo dala novo spodbudo in priložnost, da se načrtovana prenova začne in konča.

Prenova Planine je tako kot eden pomembnih projektov svoje mesto dobila tudi v Trajnostni urbani strategiji kranjske občine do leta 2030, pred dvema letoma pa je pod okriljem kranjske občine nastala tako imenovana Skupina za prenovo soseske Planina. V njej so zbrani predstavniki občinskih uradov, strokovnjaki iz različnih področij, predstavniki nekaterih organizacij in predvsem domačini, ki živijo na Planini. V dveh letih so s skupnimi močnimi naredili marsikaj, saj so za prebivalce pripravili ankete, jih vabili na delavnice in javne dogodke. Ob tem so želeli dobiti tako predloge za konkretne načrte za urbane spremembe, nič manj pomembno pa ni bilo druženje in povezovanje. Že kmalu so dokazali, da lahko z majhnimi projekti, kot so bili na primer sprehod po Planini, druženje ob novo nastali gredici, športna srečanja in podobno, vsi skupaj prispevajo k izboljšanju kvalitete življenja in bivanja v soseski, v kateri je skoraj četrtino prebivalcev Kranja.

»V takšne projekte ne verjamem. To je le še eden načinov politikov, da veliko govorijo in malo naredijo,« je ob odhodu iz uvodnih delavnic pred slabima dvema letoma zabrundal eden izmed udeležencev srečanja prebivalcev soseske, ki je morda že večkrat poslušal, kaj bi bilo treba spremeniti, zgodilo pa se ni nič. K sreči je bilo kar nekaj tudi takšnih, ki so verjeli, da je kljub kriznim časom in varčevanju na vseh področjih z nekaj denarja in veliko dobro volje moč storiti majhne, a pomembne korake.

Precej takšnega optimizma je bilo čutiti minuli teden na zaključni predstavitvi in delavnici na Planini, ko so strokovnjaki in ostali člani Skupine za prenovo soseske Planina prebivalcem Planine predstavili idejne projekte prenove, ki naj bi začeli uresničevati že v tem letu. Ker so nastali s skupnimi močmi, je verjeti, da bodo resnično po meri ljudi, predvsem pa po meri prebivalcev Planine, ki si želijo, da bi bili ponosni na dejstvo, da živijo v največji kranjski in gorenjski soseski.

Oddaj svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-6/1

nedelja

-4/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

IZLETI / Kokrica, 15. december 2018

Pohod na Pangršico

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Olševek, 15. december 2018

Postavitev božične smreke

PREDAVANJA / Kranj, 15. december 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Kamna Gorica, 15. december 2018

Ustvarjalna delavnica

GLEDALIŠČE / Šenčur, 15. december 2018

Dobri, zlobni volk

 

 
 

 

 
 
 

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.