Pet let po zadnji splošni stavki je za jutri znova napovedana večja stavka v javnem sektorju. / Foto: arhiv GG

Jutri stavka javnega sektorja

Jutri bo zaradi napovedane stavke moteno delo v mnogih javnih ustanovah: zaprte, vsaj nekaj ur, bodo lekarne, knjižnice, tudi nekateri vrtci, okrnjeno bo delo v bolnišnicah, na centrih za socialno delo ...

Kranj – Slovenijo v nasled­njih treh tednih čaka val stavk zaposlenih v javnem sektorju, ki od vlade zahtevajo, da po ločenih dogovorih z nekaterimi sindikati (zlasti z zdravniškim) znova vzpostavijo ustrezna razmerja pri vrednotenju delovnih mest in s tem zvišanje plač tudi njim. Med drugim za­htevajo tudi odpravo preostalih plačnih anomalij in vseh še preostalih varčevalnih ukrepov iz časa krize, vključno z osemodstot­nim znižanjem plač po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Že za jutri je napovedana stavka sindikatov, ki med drugim zastopajo carinike, veterinarje, pravnike v pravosodju, zaposlene v kulturi, visokem šolstvu, upravnih enotah, lekarnah, centrih za socialno delo, nekatere zaposlene v zdravstvu in sociali ter vzgoji in izobraževanju.

V februarju pa je napovedan trojček stavk; 12. februarja naj bi začeli stavkati policisti, 13. februarja delavci v zdravstveni negi, zdravstvu in socialnem varstvu, dan kasneje pa je napovedana še stavka učiteljev in vzgojiteljev.

Če bo jutri stavka res potekala, in za zdaj vse kaže, da bo, jo bomo marsikje čutili tudi ostali državljani. Na dan stavke bo na primer za tri ure zaprta večina lekarn. V Gorenjskih lekarnah so tako napovedali, da bodo njihove lekarniške enote zaprte med 10. in 13. uro, z izjemo lekarn Kranj, Jesenice in Škofja Loka, kjer bo izključno na dežurnem izdajnem okencu potekala samo izdaja zdravil, predpisanih na recepte jutrišnji dan in označenih kot nujno.

Moteno delo v bolnišnicah

V Splošni bolnišnici Jesenice bo jutri delo v omejenem obsegu potekalo na oddelkih za radiologijo, laboratorijsko diagnostiko in patologijo. Na Oddelku za laboratorijsko diagnostiko bodo delali po režimu zagotavljanja neprekinjene nujne medicinske pomoči, prav tako bodo na Oddelku za patologijo sprejemali in obdelovali le nujne vzorce. Na Radiološkem oddelku bodo izvajali le nujna slikanja in sodelovali pri nujnih in zahtevnejših operacijah, da bi preprečili poslabšanje zdravstvenega stanja pacientov. »Naročeni pacienti v drugih specialističnih ambulantah in diagnostičnih enotah stavke ne bodo občutili, saj gre pretežno za paciente, ki so mlajši od 18 ali starejši od 65 let oziroma sodijo v katero od drugih skupin, pri katerih opustitev zdravljenja lahko vodi v hudo okvaro zdravja,« so pojasnili. Paciente, ki so bili v sredo naročeni na preiskave z računalniško tomografijo (CT) ali z magnetno resonanco (MR), pa so že prenaročili na druge termine v januarju in februarju.

Na Kliniki Golnik so povedali, da se z zdravstvenimi in podpornimi enotami, ki so napovedale stavko, še dogovarjajo o načinu in obsegu dela. Urgentna dejavnost ne bo motena, v nekoliko zmanjšanem obsegu bodo delovali laboratoriji, bolnišnična lekarna bo zagotavljala zadosti zdravil za na oddelke že dan pred stavko. Kako bo deloval rentgenski oddelek, včeraj še niso znali napovedati. Naj dodamo, da bo jutri zaradi stavke okrnjeno delo tudi v ljubljanskem kliničnem centru in po številnih zdravstvenih domovih.

Zaprte tudi knjižnice

Jutri bodo zaprte tudi mnoge knjižnice, med drugim vse enote Mestne knjižnice Kranj. Na dan stavke bo možno samo vračanje izposojenega gradiva v Knjižnici Globus, kjer je na vhodu nameščen nabiralnik za vračilo, dostopen za člane knjižnice, se pa jutri za izposojeno gradivo ne bo štela zamudnina. Odpadli bodo vsi najavljeni dogodki in izobraževanja.

Zaradi stavke bo okrnjeno tudi delo Finančnega urada Kranj, ki pa bo zagotovil izvajanje nalog, določenih z zakonom o finančni upravi, tako da upajo, da bodo zagotovili primeren servis zavezancem. Stavkali bodo tudi državni uradniki na upravnih enotah. Kako bo to vplivalo na njihovo delo, nam do včeraj z Upravne enote Radovljica niso znali odgovoriti, ker se sindikat še ni opredelil o načinu stavke, bodo pa storitve za državljane izvajali v skladu z zakonom o stavki in usmeritvami za ravnanje v času stavke, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na Okrožnem sodišču v Kranju še ne vedo, koliko njihovih uslužbencev se bo pridružilo jutrišnji stavki, saj ta ni namenjena le članom Pergamovega sindikata pravnikov v pravosodju. Sindikat je sicer napovedal, da se bodo stavkajoči sami odločili, ali bodo stavkali bodisi z udeležbo na enournem opozorilnem shodu pred vlado bodisi s prekinitvijo dela od 11. do 13. ure.

S centrov za socialno delo v Kranju in Radovljici so nam včeraj, sporočili, da se zaposleni stavke ne bodo udeležili, čeprav jo podpirajo, zato bo njihovo delo jutri normalno potekalo.

Na kranjski Fakulteti za organizacijske vede so zagotovili, da bodo študente pravočasno obvestili o morebitnih spremembah pedagoškega procesa, poskrbeli pa bodo za nujno delovanje fakultete.

Stavki se nameravajo pridružiti tudi na RTV Slovenija, in sicer z enourno prekinitvijo programa in neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev na način, da bodo program namenili predvsem stavkovnim temam. Zaprti bodo tudi nekateri vrtci, ki so o tem starše že obvestili, precej obsežneje pa bo v vrtcih in šolah stavka potekala 14. februarja. Za nekatere bo morda razveseljiva novica, da bo zaradi stavke obstalo tudi delo v državnem zboru, kjer bodo poslanci morali prekiniti redno januarsko sejo ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 45 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/27

četrtek

11/29

petek

14/30

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.