Člani Foto kluba Tržič na enem od klubskih piknikov / Foto: arhiv društva

Kako so s svetlobo risali v Tržiču

Foto klub Tržič je oseminosemdeset let zgodovine fotoamaterstva v Tržiču strnil v zbornik, ki predstavlja zanimiv pregled fotografije v kraju.

Tržič – Prejšnji četrtek so člani Foto kluba Tržič v Galeriji Atrij predstavili zbornik z naslovom Kako so s svetlobo risali v Tržiču, ki na dobrih osemdesetih straneh popisuje bogato zgodovino fotoamaterstva v kraju.

Začetki fotoamaterstva v Tržiču so neločljivo povezani s planinstvom. Prva leta so fotografi delovali kot fotoamaterski odsek Planinskega društva Tržič. Člani so ga ustanovili v začetku leta 1929. Glavno besedo pri ustanovitvi pa sta imela tedanja člana Boskovič in Kostanjevec. Kot prvo večjo prelomnico pa v društvu navajajo fotografije Nadislava Salbergerja, ki je leta 1936 fotografije poslal uredništvu Planinskega vestnika, kar velja za prvo zunanjo predstavitev dela Foto kluba Tržič. V tem času je tudi zrasla ideja o večji avtonomnosti društva z lastnimi aktivnostmi.

V prvih letih obstoja so se člani ukvarjali predvsem z zagotovitvijo pogojev za delo – ureditvijo temnice in ostale fotografske opreme. Prvo razstavo planinskih fotografij so pripravili leta 1939 in našteli kar 1200 obiskovalcev, kar je v današnjem času za večino razstav nedosegljiva številka. Že kmalu po prvih uspehih, je društvo stresla druga svetovna vojna. Okupacija je društveno organiziranje prepovedala, premoženje tržiških fotoamaterjev je bilo zaplenjeno. A vojna ni uničila ljubezni do fotografije in po njej so se zanesenjaki ponovno začeli zbirati ter z vzponi in padci delo nadaljevali vse do današnjega časa.

Kot je povedal Matej Meglič, nekdanji predsednik kluba, je Foto klub Tržič še danes, na pragu devetdesetletnice, v dobri kondiciji, številno članstvo pa uspešno sodeluje na domačih in mednarodnih razstavah. »Člani, ponosni na dolgo in uspešno zgodovino, aktivno sodelujejo in doprinesejo h kulturnemu razvoju Tržiča ter za prihodnje generacije ohranjajo ujete trenutke gibanja in bivanja. Vsebina zbranih zapisov govori sama zase in spoštljivo postavlja zrcalo vsem Tržičanom, ki so že nekoč vneto risali s svetlobo,« pravi Meglič.

Izvod zbornika je naprodaj v Turistično-promocijskem in informacijskem centru Tržič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-0/2

četrtek

-1/2

petek

0/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 22. februar 2018

Počitniške aktivnosti

IZLETI / Kranj, 22. februar 2018

Na Škavnico

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 22. februar 2018

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2018

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. februar 2018

Učenje pravilnega dihanja in sproščanje s petjem

PREDAVANJA / Kokrica, 22. februar 2018

Moja pot po Himalaji – Manaslu trek 2017

PREDAVANJA / Žiri, 22. februar 2018

Kako prepoznati stres in se nanj odzvati

 

 
 

 

 
 
 

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...