Dobro obiskana delavnica Kulturna doživetja Škofjeloškega

Turistom ponujajo zgodbe

Na dobro obiskani razvojni kulturno-turistični delavnici Kulturna doživetja Škofjeloškega so udeleženci prisluhnili možnostim, ki jih kulturni turizem predstavlja za slovenske in tuje obiskovalce in turiste. Predstavili so tudi projekt Kjer domujejo zgodbe.

Škofjeloški pasijon s svojimi uprizoritvami vsakih šest let predstavlja izjemen kulturno-turistični potencial, v vmesnem obdobju pa turisti od lani lahko njegovo zgodbo spremljajo na digitalizirani Romualdovi poti, kjer se tradicija prepleta s sodobnimi tehnologijami.

Škofja Loka – Kulturni turizem je med najbolj rastočimi vrstami potovanj, saj je kar 37 odstotkov vseh potovanj po svetu povezanih z njim, njegova rast pa je 15 odstotkov letno, sta na delavnici povedali Neja Petek in Petra Goneli iz Agencije za razvoj komunikacije v turizmu Nea Culpa, specializirane za kulturni turizem. Tudi na Škofjeloškem kulturna dediščina in sodobna ustvarjalnost predstavljata ključno prednost za turizem. Prepoznavnost tega območja dviguje Škofjeloški pasijon, ob koncu leta 2016 proglašen za Unescovo dediščino človeštva. Na delavnici so ga večkrat omenili, med drugim tudi v kontekstu, kakšna doživetja najbolj zanimajo turiste: takoj za zgodovinskimi znamenitostmi so to zgodovinske uprizoritve, saj gre za živo zgodovino, ki na sodoben način interpretira kulturno dediščino. Škofjeloški pasijon s svojimi uprizoritvami vsakih šest let že predstavlja tak potencial, v vmesnem obdobju pa turisti od lani lahko njegovo zgodbo spremljajo na digitalizirani Romualdovi poti, kjer se tradicija prepleta s sodobnimi tehnologijami. Kot nalašč je za turiste, ki želijo sami raziskovati zgodbe okolja, ki ga obiščejo, so ugotavljali na delavnici. Kultura bo osrednja tema slovenskega turizma v tem in prihodnjem letu, sta napovedali vodji delavnic in predstavili tudi več primerov dobrih praks v svetovnem in slovenskem turizmu.

Turisti si danes želijo aktivnih doživetij, čim tesnejšega stika z lokalci in njihovim življenjskim slogom, izkusiti želijo kar najbolj avtentična doživetja. Takšen cilj zasleduje tudi projekt Kjer domujejo zgodbe, ki jo je na Škofjeloškem izvajalo več projektnih partnerjev, poleg občin Žiri in Gorenja vas - Poljane tudi Javni zavod Ratitovec Železniki, Loški muzej, Rokodelski center DUO, Razvojna agencija Sora. Projekt, katerega druga faza se končuje 31. januarja letos, je predstavila Lucija Kavčič, direktorica Zavoda za kulturo in turizem Poljanska dolina. Namen projekta je bil med drugim popestriti ponudbo muzejev in kulturnih centrov na osnovi zgodb in jih povezati med seboj. Predstavila je konkretne ukrepe: izdajo brošure, v kateri bodo obiskovalci lahko zbirali žige obiskanih ustanov, vzpostavitev spletne strani, pobarvanko za otroke, v muzejih in rokodelskem centru bo na voljo tudi oprema, ki bo omogočala, da si tudi obiskovalci izdelajo loški (in dražgoški) kruhek ali sami skujejo žebelj ... Skratka pričakujejo, da bodo s temi privlačnimi doživetji pritegnili čim več gostov. O tem, kako se bo predstavljalo škofjeloško območje v ponudbi slovenskega turizma na tujem (največkrat v okviru slovenskih zgodovinskih mest, veliko se povezujejo zlasti z Idrijo), je udeležencem povedala Andreja Križnar iz Turizma Škofja Loka. Osrednji del delavnic pa je bil namenjen medsebojni izmenjavi predlogov in idej, kako oblikovati povezano ponudbo kulturno-turističnih doživetij, in iskanju rešitev za skupno trženje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/27

sreda

12/29

četrtek

12/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kamna Gorica, 15. avgust 2018

Prepevanje Marijinih pesmi

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.