Angela Hodnik med praznovanjem 103. rojstnega dne

Praznik najstarejše Bohinjke

V Zavodu svetega Martina v Srednji vasi je bilo v sredo slovesno, saj je 103. rojstni dan praznovala najstarejša Bohinjka, Angela Hodnik iz Stare Fužine, ki izvrstno kljubuje visoki starosti.

Angela je v Beogradu doživela bombardiranje ob začetku druge svetovne vojne. Od tam sta se s prijateljico želeli vrniti v Slovenijo, vstopili sta na vlak za delo v Nemčiji, misleč, da bosta v Sloveniji skočili dol, pa jima to ni uspelo.

Srednja vas v Bohinju – V Zavodu sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju so v sredo praznovali prav poseben jubilej. 103. rojstni dan je namreč praznovala Angela Hodnik, najstarejša Bohinjka in najstarejša prebivalka doma v Srednji vasi. Ob visokem življenjskem jubileju so kleni Bohinjki v zavodu pripravili pravo slavje. To se je začelo s sveto mašo, nadaljevalo pa s slavnostnim sprejemom, ki so ga popestrili folklorniki veterani Kulturnega društva Triglav Srednja vas. Hodnikovi je čestital tudi župan Franc Kramar, ki je slavljenki zaželel še naprej veliko zdravja ter ji obljubil, da jo bo obiskal.

Življenje Angele Hodnik je polno dogodivščin in talentov, saj je odlična slikarka, ki je nekdaj poskrbela za poslikavo marsikaterega bohinjskega spominka. Rojena je bila 10. januarja 1915, na sredini prve svetovne vojne, delala je kot gospodinjska pomočnica na Jesenicah, v Radovljici in celo v Beogradu, kjer je preživela bombardiranje ob začetku druge svetovne vojne. Od tam sta se s prijateljico želeli vrniti v Slovenijo, tako da sta vstopili na vlak za delo v Nemčiji, misleč, da bosta v Sloveniji skočili dol, pa jima to ni uspelo. Angela je delala v Berlinu v tovarni municije. Po vrnitvi jo je čakal prazen izropan dom, a kljub temu je ostala doma in našla delo najprej v gostilni Mihovec v Stari Fužini, nato pa v Hotelu Jezero.

Kot je povedala socialna delavka v Zavodu sv. Martina Alenka Zorč, je Angela družabna, v dom je sicer prišla šele, ko je bila stara že 101 leto, hitro si je našla družbo, je aktivna, redno vadi hojo – dopoldne v fizioterapiji, popoldne pa sama v svoji sobi. Je zelo pozorna opazovalka in v vsem tem času je ugotovila, da je v Domu kar zabavno, saj ima rada številne prireditve in izlete. Tako je posebej poudarila, da je ob naslednjih izletih ne smejo pozabiti. Kljub visoki starosti ne jemlje praktično nobenih zdravil. „Za zdravila je ugotovila, da ji škodijo in jih ne je. Tudi povijanja nog ne mara, se ji zdi brez potrebe. Se pa zanese predvsem nase in hodi, ko se dobro počuti, in počiva, ko je to potrebno. Glede hrane ni bila nikoli zahtevna, prav bogate prehrane ni imela,“ še dodaja Zorčeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/22

torek

9/25

sreda

9/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. april 2018

Študijski krožek Ločanke

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 24. april 2018

Etnologija, zbirke in prva vojna

PREDAVANJA / Škofja Loka, 24. april 2018

Vstopimo v odnos z najstniki

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...