Rajko Krmelj, »skrbnik« Grebenarjevih jaslic / Foto: Tina Dokl

Ločani obiskujejo Grebenarjeve jaslice

Rajko Krmelj že vrsto let postavlja jaslice pri Grebenarju, kamor v prazničnem času še vedno radi romajo Ločani in okoličani.

Vincarje – Čeprav zima brez snega ni podobna sama sebi, smo se te januarske dni peš podali iz Škofje Loke mimo grajskega obzidja do Grebenarjeve domačije na robu Vincarij, da bi podoživeli izkušnje Ločanov in drugih, ki v prazničnem času romajo na ogled Grebenarjevih jaslic. Včasih sta jih postavljala Antonija in Gašper Dolinar, ki sta takrat gospodarila pri Grebenarju, danes njuno tradicijo nadaljuje Rajko Krmelj, ki je po zakoncih brez otrok podedoval tudi skrb za jaslice. To sam počne že več kot poldrugo desetletje pa tudi prej je pomagal Grebenarjevema pri postavljanju jaslic.

»Jaslice so stare čez čez sto let, nastale so verjetno pred prvo svetovno vojno,« o Grebenarjevih jaslicah pove Rajko Krmelj, ki so ga lani za skrbno negovanje te tradicije nagradili z občinskim priznanjem. V hišnih jaslicah, ki zavzemajo ogromen kot v sobi s kmečko pečjo, je okoli dvesto figuric, samo ovčic je okoli osemdeset. V času po drugi svetovni vojni, ko se figurice pri nas niso dobile, so jih h Grebenarju prinašali ljudje, ki so jih imeli možnost dobiti v tujini. In tako je bilo v jaslicah vsako leto kaj novega, poleg običajnih figuric pa se je v njih znašlo tudi veliko drugih živali: lisica, zajec, divji petelin, orel, svizec, medved ..., tudi ptice trnovke, ki jih je Grebenarjeva Tona, navdušena nad nadaljevanko s tem naslovom, postavila v jaslice. Otroci so, stoječ na skrinji, zvedavo opazovali jaslice, se navduševali nad živalcami v njih, jezercem, po katerem plava čoln, hlevčkom s sveto družino in tremi kralji. Le dotikati se jih niso smeli, čeprav je kakšna otroška ročica v navdušenju ušla nadzoru. Rajko se začne z jaslicami ukvarjati že ob koncu oktobra ali začetku novembra, ko nabira in suši mah, ob koncu novembra jih začne prinašati s podstrešja in na dan sv. Miklavža jih začne postavljati. Ker Grebenarjeva hiša stoji ob sprehajalni in pohodni poti (mimo se gre tudi na Lubnik), si jih v prazničnem času pride ogledat veliko ljudi. Še vedno so nad njimi najbolj navdušeni otroci, odrasle pa tja med drugim vleče tudi nostalgija, kot denimo našega vodiča Jerneja Tavčarja, ki se rad spominja tako hoje v snegu za gradom proti Grebenarju kot čarobnega doživetja ob jaslicah. Vrste obiskovalcev se po praznikih redčijo, Rajko pa bo vse do svečnice še vsak dan v hiši pričakoval tiste, ki si jih želijo ogledati.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

delno oblačno
vlažnost: 33 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/30

sreda

11/30

četrtek

14/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

PRIREDITVE / Kranj, 19. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...