Mara Rekar, nekdanja smučarska tekačica, ena najstarejših slovenskih olimpijk, doma iz Mojstrane, z olimpijsko baklo

Olimpijska bakla potuje po Gorenjskem

Gorenjska turneja Slovenske olimpijske bakle, znanilke olimpijskih iger, ki bodo od 9. do 25. februarja v Južni Koreji, se je začela v sredo v Mojstrani, od koder izhaja več kot dvajset slovenskih olimpijcev. Včeraj so baklo pričakali na Jesenicah, danes pa jo bodo v Tržiču.

Mojstrana – Na Trgu olimpijcev v Mojstrani oziroma, kot se radi pohvalijo, najbolj olimpijski vasi z več kot 20 olimpijci je bilo v sredo pomembno sodelovati, ne zmagati, kar je pokazala ogromna množica obiskovalcev, ki je dodobra napolnila osrednji mojstranški trg. Čakali so seveda slovensko olimpijsko baklo, ki jo je v zadnji etapi na trg prinesla ena najstarejših olimpijk – 80-letna smučarska tekačica Mara Rekar. Pri tem so se ji pridružili številni vrhunski športniki, nekdanji olimpijci, med njimi ravno tako Mojstrančana Alenka Dovžan in Jure Košir, prva dobitnika slovenskih olimpijskih kolajn v samostojni Sloveniji, Tomaž Razingar, Zdravko Hlebanja in Dejan Košir ter kranjskogorski župan Janez Hrovat in podžupan Bogdan Janša. Kot je povedal župan Janez Hrovat, je vesel, da se je bakla najprej ustavila v Mojstrani, majhni vasi, ki je skupaj z Dovjem dala že 21 olimpijcev, kar je več kot katerikoli drug slovenski kraj, še posebej pa je ponosen, da bo letos na olimpijskih igrah lahko navijal za svojo hčer Meto, ki se je že uvrstila v olimpijsko reprezentanco v alpskem smučanju.

Baklo je iz prestolnice, kjer so jo v torek slovesno prižgali, prinesel zastavonoša iz Sočija in vodja navijaškega letala v Pyeongchang Tomaž Razingar, ki je bil navdušen nad obiskom, saj so mojstranški Trg olimpijcev, ki so ga odprli jeseni 2016, povsem napolnili.

»S slovensko olimpijsko baklo smo šli na pot z upanjem, da si jo bo prišlo pogledat čim več ljudi, in odziv v Mojstrani je neverjeten. Zato mislim, da naše športnike v Koreji čaka veliko podpore,« je dejal Razingar, ki športnikom želi veliko uspeha, predvsem pa jim sporoča, naj uživajo.

Kot je strnila vtise Mara Rekar, nekdanja smučarska tekačica, udeleženka olimpijskih iger leta 1956 v Cortini d'Ampezzo, je sodelovati na olimpijskih igrah nekaj nepozabnega: „Želim si, da bi vsaj enemu od naših športnikov uspelo priti do medalje, čeprav bo težko, a naj ves svet sliši za Slovenijo.“ Prva dobitnica olimpijske medalje v samostojni Sloveniji Alenka Dovžan pa olimpijcem sporoča, naj bodo sproščeni, dajo vse od sebe in naj bodo zadovoljni z rezultatom: „Zdi se mi, da preveč radi obremenjujemo športnike z rezultati, kar ni prav, saj so si prigarali olimpijsko normo in zaslužili nastop, olimpijske igre pa so vse več kot le medalja.“

Olimpijska bakla je pot včeraj nadaljevala na Jesenicah, danes pa bo od 16. do 19. ure pred dvorano Tržiških olimpijcev v Tržiču, nato bo pot nadaljevala proti Celju, Velenju, Mariboru in Črni na Koroškem, od koder se bo vrnila v Ljubljano na uradno predstavitev slovenske olimpijske reprezentance.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!