Mara Rekar, nekdanja smučarska tekačica, ena najstarejših slovenskih olimpijk, doma iz Mojstrane, z olimpijsko baklo

Olimpijska bakla potuje po Gorenjskem

Gorenjska turneja Slovenske olimpijske bakle, znanilke olimpijskih iger, ki bodo od 9. do 25. februarja v Južni Koreji, se je začela v sredo v Mojstrani, od koder izhaja več kot dvajset slovenskih olimpijcev. Včeraj so baklo pričakali na Jesenicah, danes pa jo bodo v Tržiču.

Mojstrana – Na Trgu olimpijcev v Mojstrani oziroma, kot se radi pohvalijo, najbolj olimpijski vasi z več kot 20 olimpijci je bilo v sredo pomembno sodelovati, ne zmagati, kar je pokazala ogromna množica obiskovalcev, ki je dodobra napolnila osrednji mojstranški trg. Čakali so seveda slovensko olimpijsko baklo, ki jo je v zadnji etapi na trg prinesla ena najstarejših olimpijk – 80-letna smučarska tekačica Mara Rekar. Pri tem so se ji pridružili številni vrhunski športniki, nekdanji olimpijci, med njimi ravno tako Mojstrančana Alenka Dovžan in Jure Košir, prva dobitnika slovenskih olimpijskih kolajn v samostojni Sloveniji, Tomaž Razingar, Zdravko Hlebanja in Dejan Košir ter kranjskogorski župan Janez Hrovat in podžupan Bogdan Janša. Kot je povedal župan Janez Hrovat, je vesel, da se je bakla najprej ustavila v Mojstrani, majhni vasi, ki je skupaj z Dovjem dala že 21 olimpijcev, kar je več kot katerikoli drug slovenski kraj, še posebej pa je ponosen, da bo letos na olimpijskih igrah lahko navijal za svojo hčer Meto, ki se je že uvrstila v olimpijsko reprezentanco v alpskem smučanju.

Baklo je iz prestolnice, kjer so jo v torek slovesno prižgali, prinesel zastavonoša iz Sočija in vodja navijaškega letala v Pyeongchang Tomaž Razingar, ki je bil navdušen nad obiskom, saj so mojstranški Trg olimpijcev, ki so ga odprli jeseni 2016, povsem napolnili.

»S slovensko olimpijsko baklo smo šli na pot z upanjem, da si jo bo prišlo pogledat čim več ljudi, in odziv v Mojstrani je neverjeten. Zato mislim, da naše športnike v Koreji čaka veliko podpore,« je dejal Razingar, ki športnikom želi veliko uspeha, predvsem pa jim sporoča, naj uživajo.

Kot je strnila vtise Mara Rekar, nekdanja smučarska tekačica, udeleženka olimpijskih iger leta 1956 v Cortini d'Ampezzo, je sodelovati na olimpijskih igrah nekaj nepozabnega: „Želim si, da bi vsaj enemu od naših športnikov uspelo priti do medalje, čeprav bo težko, a naj ves svet sliši za Slovenijo.“ Prva dobitnica olimpijske medalje v samostojni Sloveniji Alenka Dovžan pa olimpijcem sporoča, naj bodo sproščeni, dajo vse od sebe in naj bodo zadovoljni z rezultatom: „Zdi se mi, da preveč radi obremenjujemo športnike z rezultati, kar ni prav, saj so si prigarali olimpijsko normo in zaslužili nastop, olimpijske igre pa so vse več kot le medalja.“

Olimpijska bakla je pot včeraj nadaljevala na Jesenicah, danes pa bo od 16. do 19. ure pred dvorano Tržiških olimpijcev v Tržiču, nato bo pot nadaljevala proti Celju, Velenju, Mariboru in Črni na Koroškem, od koder se bo vrnila v Ljubljano na uradno predstavitev slovenske olimpijske reprezentance.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/9

torek

-4/10

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 25. januar 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...