Obdolženi Robert Zorko (desno) zatrjuje, da je delavcem naročil, naj peč takoj ugasnejo. Ob njem zagovornik Marko Drinovec. / Foto: Simon Šubic

Nesrečo obžaluje, krivde pa ne čuti

Direktor Excentra iz Hrastja Robert Zorko se ne čuti odgovornega za eksplozijo sušilne komore 7. novembra 2013, zaradi katere je umrl 44-letni Adolf Potočnik.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so v sredo s predstavitvijo obtožnice in zaslišanjem prvih prič začeli sojenje 48-letnemu Robertu Zorku, ki mu kranjsko tožilstvo očita odgovornost za eksplozijo sušilne komore za prašno barvanje v družinskem podjetju Excenter v Hrastju 7. novembra 2013, ki je povzročila smrt 44-letnega serviserja Adolfa Potočnika, v nesreči pa so se poškodovali tudi obdolženi in nekaj zaposlenih. Tožilstvo Zorka obtožuje malomarnosti in opustitve skrbi za splošno varnost, kar je imelo za posledico smrt in več poškodb ter veliko premoženjsko škodo v višini 219 tisoč evrov. Za očitano kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do osmih let. Obdolženi nesrečo obžaluje, a že ves čas zatrjuje, da je nedolžen. Zagovor je podal že v sodni preiskavi, na glavni obravnavi pa se brani z molkom.

Tožilka Polona Košnjek je navedla, da Zorko kot direktor podjetja za kovinsko galanterijo Excenter za napravo za sušenje ni pridobil potrdila o varnosti z oceno tveganja, elaborata eksplozijske ogroženosti in certifikata skladnosti, obenem je dopustil, da so napravo uporabljali brez potrdila o pregledu in preizkusu, zato ni bila pravočasno ugotovljena razpoka na peči. Za eksplozijo naj bi bila namreč po ugotovitvah strokovnjakov kriva razpoka na toplotnem izmenjevalniku peči.

Iz nje je iztekalo olje, zato je nastala eksplozivna zmes, ki je eksplodirala ob vžigu gorilnika. Poleg tega naj bi servisiranje naprave opravljal Potočnik kot nepooblaščeni serviser in tudi razpršilna šoba, ki jo je kupil Zorko, dan pred eksplozijo pa jo je v gorilnik vstavil Potočnik, je bila neustrezne dimenzije. Obdolženi ob tem kljub vonju po kurilnem olju in dimu v peči le-te na dan nesreče ni ugasnil in je dopustil, da je serviser Adolf Potočnik opravil servis, med katerim je prišlo do eksplozije.

Zorko je vztrajal pri zagovoru iz sodne preiskave, ko je dogodek obžaloval, ne čuti pa se odgovornega, zato zavrača očitke tožilstva. Izpostavil je, da je Adolf Potočnik servis na gorilniku opravljal enkrat do dvakrat letno, tako tudi dan pred tragično nesrečo, ko je peč še normalno delovala. Naslednje jutro, 7. novembra 2013, so mu delavci sporočili, da peč ne deluje pravilno in da je v podjetju vonj po nafti, zato jim je naročil, naj jo ugasnejo. Ko je prišel v podjetje tudi Potočnik, je ta poskušal zagnati gorilnik, odprl je tudi vrata peči, iz katere se je kadil bel dim. Ker peč ni pravilno delovala, je poklical proizvajalca peči Franca Furmana, ki ni utegnil priti, zato pa je po telefonu Potočniku dal navodila, kako naj nastavi plamen na gorilniku. Tega so zato ponovno zagnali, temperatura v peči je začela naraščati, ko pa se je dvignila do 150 stopinj Celzija, je nenadoma prišlo do eksplozije. Poudaril je še, da so strokovnjaki za varnost pri delu opravljali preglede v podjetju in izdelali elaborate, nihče od njih pa ni ocenil, da obstaja nevarnost eksplozije, tudi požarna ogroženost v podjetju je bila ocenjena kot manjša.

Kasneje so zaslišali tudi proizvajalca peči Franca Furmana, ki je povedal, da ga je Zorko poklical petnajst minut pred eksplozijo in pojasnil, da gorilnik ugaša in da v prostoru smrdi po nafti, kar je bil jasen znak za okvaro. Zatrdil je, da je v razgovoru prepovedal obratovanje peči, serviserju pa je svetoval, kako naj gorilnik razstavi, da bi našli napako oziroma razpoko, iz katere je uhajal plin. Poudaril je še, da nihče razen njega ni pooblaščen za menjavo ključnih elementov na peči. Povedal je še, da je peč enajst let normalno delovala, razpoka na njej pa se je zagotovo pojavila tisti dan, ko je gorilnik začel ugašati: »Če bi razpoka prej nastala, bi se že prej vonjalo nafto.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/9

torek

-4/10

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 25. januar 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...