Za cepljenje še ni prepozno. / Foto: Tina Dokl

Letošnja gripa bolj nevarna

Na Gorenjskem že beležijo posamezne primere gripe, vrhunec pričakujejo konec tega in v začetku naslednjega meseca. Tudi pri nas kroži sev influence A, ki povzroča težave v Veliki Britaniji.

V Splošni bolnišnici Jesenice so v sredo omejili obiske na bolnišničnih oddelkih zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj. Obiski na internem, kirurškem in na oddelku za zdravstveno nego so v celoti prepovedani. Na ginekološko-porodniškem oddelku je dovoljen obisk zdravega partnerja, ob otroku, ki se zdravi na pediatričnem oddelku, pa je lahko prisoten en zdrav starš ali skrbnik.

Kranj – V nekaterih evropskih državah, zlasti v Veliki Britaniji, poročajo o epidemiji gripe, najhujši v zadnjih desetletjih. Razsajal naj bi posebno nevaren sev influence A, zaradi katerega so bolnišnice na Otoku polne, poročajo tudi o smrtnih žrtvah gripe. Kaj pa pri nas? Je sezona gripe že tu, ali tudi pri nas lahko pričakujemo omenjeni nevarni sev, je še čas za cepljenje?

Kot odgovarja zdravnica, specialistka javnega zdravja Kristina Orožen s kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se tudi pri nas sezona gripe počasi začenja, posamezne primere gripe beležijo tudi že na Gorenjskem. Še več, tudi pri nas kroži sev gripe, ki povzroča težave v nekaterih evropskih državah, to je sev influence A (H3N2). Potek sezone je odvisen od več dejavnikov in ga je vnaprej zelo težko napovedati, pravi Orožnova, običajno pa je vrhunec sezone proti koncu januarja oziroma v začetku februarja.

Kako pa se lahko najbolj učinkovito zaščitimo pred okužbo, zlasti pred omenjenim nevarnim sevom? »Omenjeni sev je vsebovan v cepivu proti sezonski gripi, zato ljudem svetujemo, da se čim prej cepijo, ker še vedno ni prepozno. Še posebej to velja za bolj ogrožene skupine prebivalstva, to so starejši od 65 let, zelo majhni otroci, nosečnice, kronični bolniki. Zelo pomembno je tudi, da so proti gripi precepljeni zdravstveni delavci, saj so v stalnem stiku z bolniki. Na ta način posredno zaščitijo tudi paciente in svoje družine,« odgovarja Orožnova. Cepivo za odrasle, ki ga uporabljajo pri osebah, starejših od treh let, letos prvič vsebuje štiri antigene virusov gripe, kar pomeni, da ščiti pred več različnimi sevi gripe kot v prejšnjih sezonah. Za otroke do treh let pa cepiva s štirimi sevi še ni na voljo in uporabljajo cepivo, ki vsebuje tri različne seve. »Cepivo proti sezonski gripi je varno cepivo, z njim se lahko varno cepijo tudi nosečnice, za katere je cepljenje še posebej priporočljivo, saj gripa pri njih lahko poteka težje kot pri nenosečih ženskah, poleg tega pa s cepljenjem posredno zaščitijo tudi svojega novorojenčka,« svetuje Kristina Orožen.

Pa se Gorenjci odločajo za cepljenje? Točnega podatka o tem, koliko Gorenjcev se je doslej cepilo, na kranjski enoti NIJZ nimajo, saj se lahko cepijo kjerkoli. »Lahko pa povem, da smo v tej sezoni na Območni enoti Kranj do danes (torka, op. a.) razdelili 1209 odmerkov cepiva proti sezonski gripi, kar je nekaj več kot v lani, ko smo v celi sezoni cepili nekaj manj kot tisoč ljudi. Precepljenost proti sezonski gripi v Sloveniji je slaba, med najslabšimi v Evropi,« je ob tem dejala sogovornica.

Za cepljenje še ni prepozno, ljudje se po informacije o cepljenju lahko obrnejo na svoje izbrane zdravnike, prav tako pa je cepljenje možno opraviti na Območni enoti Kranj NIJZ, brez naročanja, vsak delovnik med 8. in 12. uro. Strošek cepljenja proti gripi za bolj ogrožene skupine prebivalstva (kronični bolniki, starejši od 65 let, nosečnice, ekstremno debeli) je sedem evrov. Za ostale, starejše od treh let, je cena štirinajst evrov, za otroke do treh let pa dvanajst evrov.

Kako učinkovito pa je cepivo? »Pri mlajših, zdravih je cepivo dobro učinkovito. Starejši, kronični bolniki, imunsko oslabeli pa lahko nekoliko slabše odreagirajo na cepivo,« še odgovarja Kristina Orožen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/29

torek

14/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 23. julij 2018

Mesečno srečanje združenja HumanUp

GLEDALIŠČE / Jesenice, 24. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2018

Romanje k sv. Ožboltu na Jezersko

GLEDALIŠČE / Šenčur, 5. avgust 2018

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Kranj, 7. avgust 2018

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Kranj, 1. september 2018

Na Srečanje upokojencev v Pliberku

 

 
 

 

 
 
 

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.

Nosil bom rdečo zvezdo / 07:13, 23. julij

Postarani partijci so vsaj verodostojni. Se ne obračajo po vetru, kot preoblečeni desničarji. In res je, vsak bo svoj žakelj v mlin nesel. ...

Rop novi nadzornik Lona / 06:53, 23. julij

Očitno je še kaj za pocuzat. Sv***e se še kar gnetejo....

Nosil bom rdečo zvezdo / 09:09, 21. julij

Ne, bi pa gledali ustaške oz. domobranske proslave z poveličevanjem fašizma kot to počnejo na hrvaškem!
Jasno, eni bi to želeli, pa vam ne bo uspel !!

Nosil bom rdečo zvezdo / 19:57, 20. julij

Že bivši ameriški veleposlanik Mussomeli je dejal, da smo dobili državo prepoceni in je zato ne cenimo dovolj. Če bi tista letala in tanki z...

Nosil bom rdečo zvezdo / 17:04, 20. julij

Boli pogled na rdečo zvezdo, na simbol upora in zmage kaj?
Vaš idejni vodja Ivan Janez Janša jo še danes nosi v srcu, ostali komunisti s...

Spomin na preboj na Menini / 16:54, 20. julij

Franc Pintar,
ja sej razumemo gnev in bes simpatizerja domobranstva in častilca idej katere so prepovedane. Pa vas nihče ne jemlje resno ...