Slaniki

Sledeči recept sem povzela iz Kulinarike.net od avtorice ''anjaboris''. Ker so bili nastali slaniki tako okusni, mehki, boljši kot iz katerekoli pekarne, sem se odločila, da ga z nekaterimi prilagoditvami delim z vami.

Za pripravo slanikov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 2 kocki kvasa, 600 ml mlačnega mleka, 2 žlici sladkorja, 1 žlico soli, 130 ml olja, 2 žlici kisa; za preliv: 3 žlice moke, 1 žlico gustina, 1 zravnano žlico soli; ostale sestavine: mleko in olje za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelo, dodamo 2 žlici sladkorja in 5 žlic moke. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo na toplem vzhajati 15 minut. V večjo skledo ali na čisto delovno kuhinjsko površino presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in okrog nje potresemo sol. Na sredino jamice vlijemo vzhajan kvas, dodamo olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 45 min do ene ure oz. dokler se količina testa ne podvoji. Testo pregnetemo in ga pustimo, da še enkrat vzhaja. Iz testa oblikujemo manjše »žogice« ter jih ovalno razvaljamo. Po dolžini jih zvijemo in položimo v globok pekač. Premažemo jih z mlekom in jih pustimo vzhajati še 15 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 °C, najprej 8 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice in jih pokapljamo s prelivom. Preliv pripravimo tako, da v skodelici zmešamo moko z gustinom, dodamo sol in prilijemo toliko vode, da nastane gladka zmes. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut. Slanike ponovno vzamemo iz pečice in jih premažemo z oljem. Pečemo jih še toliko, da se lepo zapečejo. Pečene slanike vzamemo iz pečice in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo. Tako bo skorjica ostala mehka, slaniki pa bodo ostali sveži dalj časa.

Nasvet: Testo bomo najlažje razdelili na enakomerno velike dele tako, da testo najprej razpolovimo. Vsako polovico prerežemo na polovice. Dobljene četrtinke spet prerežemo na polovico. Dobimo osminke in tudi te prerežemo čez polovico. Tako bomo dobili 16 enako in primerno velikih »žogic«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/21

sreda

4/19

četrtek

9/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 24. oktober 2018

Narava zdravi

RAZSTAVE / Naklo, 24. oktober 2018

Slikovita sopotja

RAZSTAVE / Jesenice, 24. oktober 2018

Dobro jutro, Slovenija

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 23:41, 23. oktober

Pozdravljen Primož. Kaj pa je tu za razumeti? Pač g. Rupar je odslužil svoje, g. Krupljanin je odležal svoje in s kandidatura v katero niti ...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 16:29, 23. oktober

G. Rupar kot neodvisen kandidat? Pa ne da se ga je SDS in njegov dosmrtni predsednik odrekel? Haha..Vsak povprečen državljan pa rabi potrdil...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 14:00, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=567SEuCuatk Mediteran kot je nekoč bil. V primeru zmage bo Alpsko grozdje zopet obrodilo. In vince bo teklo - HOJLA zagotovljena.

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 13:42, 23. oktober

G. Rupar je eden redkih, ki meni da je čisto prav, da je bil po krivici zaprt. Čudi me, da bivanje ni prostovoljno podaljšal. Po dvanajstele...

Zadnja redna seja v Žirovnici / 10:54, 23. oktober

Kašarjem, tudi županu bi rad tole povedal! Cesta skozi vasi je lepo urejena. No, razen ožin, ki pa jih ne morejo odpraviti, razen s podrtjem...

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!