Slaniki

Sledeči recept sem povzela iz Kulinarike.net od avtorice ''anjaboris''. Ker so bili nastali slaniki tako okusni, mehki, boljši kot iz katerekoli pekarne, sem se odločila, da ga z nekaterimi prilagoditvami delim z vami.

Za pripravo slanikov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 2 kocki kvasa, 600 ml mlačnega mleka, 2 žlici sladkorja, 1 žlico soli, 130 ml olja, 2 žlici kisa; za preliv: 3 žlice moke, 1 žlico gustina, 1 zravnano žlico soli; ostale sestavine: mleko in olje za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelo, dodamo 2 žlici sladkorja in 5 žlic moke. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo na toplem vzhajati 15 minut. V večjo skledo ali na čisto delovno kuhinjsko površino presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in okrog nje potresemo sol. Na sredino jamice vlijemo vzhajan kvas, dodamo olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 45 min do ene ure oz. dokler se količina testa ne podvoji. Testo pregnetemo in ga pustimo, da še enkrat vzhaja. Iz testa oblikujemo manjše »žogice« ter jih ovalno razvaljamo. Po dolžini jih zvijemo in položimo v globok pekač. Premažemo jih z mlekom in jih pustimo vzhajati še 15 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 °C, najprej 8 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice in jih pokapljamo s prelivom. Preliv pripravimo tako, da v skodelici zmešamo moko z gustinom, dodamo sol in prilijemo toliko vode, da nastane gladka zmes. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut. Slanike ponovno vzamemo iz pečice in jih premažemo z oljem. Pečemo jih še toliko, da se lepo zapečejo. Pečene slanike vzamemo iz pečice in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo. Tako bo skorjica ostala mehka, slaniki pa bodo ostali sveži dalj časa.

Nasvet: Testo bomo najlažje razdelili na enakomerno velike dele tako, da testo najprej razpolovimo. Vsako polovico prerežemo na polovice. Dobljene četrtinke spet prerežemo na polovico. Dobimo osminke in tudi te prerežemo čez polovico. Tako bomo dobili 16 enako in primerno velikih »žogic«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

delno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/29

torek

14/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 23. julij 2018

Mesečno srečanje združenja HumanUp

GLEDALIŠČE / Jesenice, 24. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2018

Romanje k sv. Ožboltu na Jezersko

GLEDALIŠČE / Šenčur, 5. avgust 2018

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Kranj, 7. avgust 2018

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Kranj, 1. september 2018

Na Srečanje upokojencev v Pliberku

 

 
 

 

 
 
 

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.

Nosil bom rdečo zvezdo / 07:13, 23. julij

Postarani partijci so vsaj verodostojni. Se ne obračajo po vetru, kot preoblečeni desničarji. In res je, vsak bo svoj žakelj v mlin nesel. ...

Rop novi nadzornik Lona / 06:53, 23. julij

Očitno je še kaj za pocuzat. Sv***e se še kar gnetejo....

Nosil bom rdečo zvezdo / 09:09, 21. julij

Ne, bi pa gledali ustaške oz. domobranske proslave z poveličevanjem fašizma kot to počnejo na hrvaškem!
Jasno, eni bi to želeli, pa vam ne bo uspel !!

Nosil bom rdečo zvezdo / 19:57, 20. julij

Že bivši ameriški veleposlanik Mussomeli je dejal, da smo dobili državo prepoceni in je zato ne cenimo dovolj. Če bi tista letala in tanki z...

Nosil bom rdečo zvezdo / 17:04, 20. julij

Boli pogled na rdečo zvezdo, na simbol upora in zmage kaj?
Vaš idejni vodja Ivan Janez Janša jo še danes nosi v srcu, ostali komunisti s...

Spomin na preboj na Menini / 16:54, 20. julij

Franc Pintar,
ja sej razumemo gnev in bes simpatizerja domobranstva in častilca idej katere so prepovedane. Pa vas nihče ne jemlje resno ...