Andrej Tarfila je v Sokolskem domu za Gorenjski glas fotografiral že nič koliko dogodkov. Tokrat smo mu izjemoma naročili tudi njegovo razstavo. / Foto: Janez Pelko

Vsepovsod in še kje

V Sokolskem domu se predstavlja fotograf Andrej Tarfila iz Železnikov z razstavo Vsepovsod. O, da – marsikam nas popelje njegovo izkušeno fotografsko oko.

Škofja Loka – Letošnje galerijsko leto v Sokolskem domu s svojo doslej najbolj obsežno razstavo fotografij odpira fotograf Andrej Tarfila, doma iz Železnikov, ob njegovih fotografijah pa kaj hitro prepoznamo, da je njegova domovina vsepovsod, kjer se pojavi v družbi s svojim fotoaparatom. Tokratna razstava ima še poseben pomen, saj je tik pred iztekom leta praznoval svoj štirideseti rojstni dan, za njim pa je tudi prva petletka – fotografska namreč. Ob na razstavi videnem bi lahko rekli, da se Andrej, po izobrazbi sicer strojnik, že precej dlje profesionalno ukvarja s fotografijo. Ob fotografijah, ki jih je tokrat postavil na ogled, ni težko prepoznati izkušenega fotografskega očesa. Veliko sodeluje z Gorenjskim glasom, v zadnjem letu tudi z Britansko tiskovno agencijo Rex in Slovensko turistično organizacijo.

Sam sicer pravi, da ga je fotografiranje zanimalo že v otroških letih, a ga je v bolj poglobljeno ukvarjanje s fotografijo popeljal nakup digitalnega fotoaparata. Vključil se je v fotoklub KD Poljane in se začel udeleževati fotografskih razstav doma in v tujini, kar počne tudi sedaj, le da so natečaji, na katere pošlje fotografije, bolj izbrani. Predvsem v prvih letih je imel nekaj manjših samostojnih razstav, zadnja leta, da mu pogosto zanje primanjkuje časa. »Samo postavitev razstave je zahtevala skoraj en delavnik, mnogo več pa še izbor fotografij. Pobrskal sem predvsem po foto arhivu preteklega leta, od koder je tudi večji del razstavljenih fotografij. Mislim, da jih je v zadnji nabor prišlo osemdeset,« pojasni Andrej. »Fotografije sem nekako razvrstil v štiri žanrske sklope, ki so pri moji fotografiji najbolj pogosti, in sicer reporterska fotografija, koncerti, šport in pokrajina. Če se s prvimi tremi srečujem, če rečem, ''v službi'', je pokrajina za dušo.«

S tem Tarfila želi pokazati tudi na svojo vsestranskost, saj so mu blizu različni fotografski žanri – od krajinske, popotne do novinarske in dokumentarne fotografije, kamor sodijo različni dogodki, raznovrstne prireditve (šport, kultura, koncerti), nista pa mu tuji niti portretna in studijska fotografija. Da mu je zgodba pomembnejša od tehnične popolnosti, je suveren v izjavi, raje poskuša najti posebne trenutke, s katerimi razkriva sporočila, ki so nevidna za oči navadnih opazovalcev. Odličen namig za sprehod po razstavi.

Najprej nas popelje na koncertna prizorišča, a ne zgolj na oder, s Sašo Lošićem, Airbourni ali starimi rokerji tipa Deep Purple ali Tom Jones, ampak tudi med popoldanske aktivnosti na tolminskem festivalu Metaldays, kjer si zreli dedci v tangicah podajajo žogo. Andrej na cestnem ovinku sreča madžarskega nomada na poti v Pariz – in to prav v trenutku, ko se nasproti pripelje trop usnjenih bajkerjev. Ne manjka mu iskrivosti, le kako bi opazil predsednika slovenske vlade z ekipo na častni tribuni smučarske tekme v Kranjski Gori, ki sedi ravno nad turističnim sloganom sosednje države Full of Life – Hrvatska. Tudi športnike zna najti v trenutku zmagoslavja, od Prevca prek Hirscherja do Dragića. In Vladimir Putin pri Ruski kapelici na Vršiču – zdi se, kot da maha Andreju. Še črno-bel pogled z drsalci in Dalijem na Blejskem jezeru je nekaj, česar nismo pričakovali.

Drugi del razstave je, lahko bi rekli, Tarfilov prostočasni. Krajine, za katere se zdi, da nastajajo spontano, naključno, pa vendar, kot da bi se meglice na Sorškem polju ali pa trda megla v Selški dolini pripravile prav zanj. Kot suška cerkev v večerni idili, ki jo je ujel pred dnevi, medtem ko je čakal hčerko v glasbeni šoli. Ko se naužijemo tihih krajin, pa se še enkrat vrnemo v rokovski »šunder«. »Če sem v krajinah želel pokazati različne letne čase, gore in morje, sem v reporterski fotografiji iskal zgodovinske trenutke,« pove Andrej, ki je bil letos izbran med najboljših deset slovenskih fotografov in tako s svojimi fotografijami sodeloval pri knjigi z naslovom The Slovenia Book, izdani v angleškem jeziku. Njegove fotografije so objavljene v revijah in časopisih ter na spletnih straneh domala po vsem svetu. Z eno besedo – vsepovsod. Do sredine februarja tudi v Sokolskem domu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/8

četrtek

4/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. januar 2018

O demenci

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

PREDAVANJA / Kranj, 25. januar 2018

Radost je ...

PREDAVANJA / Kranj, 25. januar 2018

Razlaga sanj po Jungovih spoznanjih

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 25. januar 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...