Očesne mišice

Skrb za oči

Ali dobro vidite ali že po­trebujete očala? Gledate na svet skozi rožnata očala ali je vse videti sivo in temačno, četudi zunaj sije sonce?

Danes začenjamo cikel člankov o tem, kako lahko sami z vajami poskrbimo za boljšo kondicijo oči in krepimo njihovo energijo. Ste za? Kratek uvod, potem pa začnemo.

Oči so naše bogastvo, naše okno v svet, a se tega premalokrat zavestno spomnimo. Za svoje materialne dobrine odlično poskrbimo: npr. avto redno vzdržujemo, ga vozimo na servis, popravljamo, dolivamo gorivo. Od svojega telesa pa vse prevečkrat zahtevamo, da brezhibno deluje, najraje kar samo od sebe, brez posebne pomoči. Če pa že poskrbimo zanj, največkrat pozabimo prav na oči. Vse druge dele telesa negujemo, mažemo, treniramo, masiramo. Zavedati se moramo, da tudi oči potrebujejo ljubečo nego in vzdrževanje, krepitev očesnih mišic ter pretok energije skoznje.

Naše telo in vsi naši organi in sistemi dobro funkcionirajo, če je vsaka celica našega telesa preskrbljena z energijo, hrano in kisikom. Z ustrezno prehrano oči lahko nahranimo, da bodo v boljši kondiciji. S primernimi vajami krepimo očesne mišice in skrbimo za boljši vid. V sodobnem času, ko ogromno časa preživimo ob računalniških ekranih, TV-sprejemnikih, neonski razsvetljavi, je izjemnega pomena, da oči redno tudi spočijemo.

Poleg vsega naštetega je skrivnost zdravja oči med drugim tudi v tem, da si ne zatiskamo oči pred ničimer in nikomer. Največja umetnost je videti, vedeti, razumeti, sprejeti in kljub vsem spoznanjem ohraniti notranji mir in ravnovesje. Biti pozoren, se zavedati, ne zatiskati si oči pred resnico.

Mi sami smo kreatorji svojega življenja in zdravja. Naš način življenja in čustvovanja vpliva na delovanje telesa in notranjih organov. V seriji člankov bomo spoznali, kako si na naraven način, z vajami in disciplino pri raznih težavah z vidom do določene mere lahko blažimo stanje in si pomagamo sami.

Preden začnemo s konkretnimi vajami, naredimo kratek test oziroma posnetek stanja, da boste po določenem času, če boste vaje redno izvajali, lahko ocenili svoj napredek in zaznali spremembe.

Izberite mesto v sobi, ga označite ter stopite nanj. S tega mesta glejte naravnost predse v točko na steni, omari ... Zapomnite si, kaj vse vidite, kako natančno, jasno vidite ter kaj še zaznavate v stranskem vidnem polju.

Nadaljevanje s konkretnimi vajami pa prihodnjič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...