Vodja gorenjskih kriminalistov Primož Donoša / Foto: Tina Dokl

Priprt zaradi kraje cigaret

Gorenjski kriminalisti so kazensko ovadili tri moške, stare od devetnajst do osemindvajset let, ki naj bi lani izvršili več vlomov v stanovanjske in poslovne objekte na območju Kranja in Jesenic.

Kranj, Jesenice – Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali večje število vlomov in poskusov lanskih vlomov v različne objekte, za kar so kazensko ovadili tri domnevne storilce. Na območju Kranja so preiskali sedem vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske hiše ter tri vlome v druge objekte, na območju Jesenic pa vlom v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal. Osumljenci so delovali vsak zase in niso bili povezani, je poudaril Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj.

Po ugotovitvah policistov naj bi 28-letnik lani na območju Predoselj in Britofa z naviranjem oken in vrat vlomil v najmanj devet objektov. Dva vloma sta ostala pri poskusu, ker so storilca iz objekta pregnali lastniki oziroma alarm. »Kazniva dejanja je pretežno izvrševal v dopoldanskem in popoldanskem času, prilaščal pa si je zlatnino, nakit, denar in manjše vredne predmete, ki so bili na vidnih mestih. Skupna pridobljena premoženjska korist je bila manjša in je znašala nekaj tisoč evrov, ki jo je tudi že porabil,« je navedel Donoša. Osumljenec je stari znanec policije ter je bil že obravnavan in tudi kaznovan za istovrstna kazniva dejanja.

Drugega osumljenca, starega 25 let, so kranjski kriminalisti obravnavali zaradi vloma v gostinski lokal v Kranju, ki je bil izveden na silvestrsko noč. Odnesel je večjo količino cigaret. »Osumljenca so kriminalisti prejšnji teden s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor,« je razložil Donoša.

Jeseniški kriminalisti pa so 19-letnega mladeniča kazensko ovadili zaradi poskusa vloma v gostinski lokal in vloma v skladiščni prostor na Jesenicah, ki ju je izvedel maja in novembra lani. Vlom v gostinski lokal je ostal pri poskusu, ker je vlomilca pregnal sprožen alarm, pri vlomu v skladišče pa si je prilastil različne športne predmete.

Gorenjski policisti so lani obravnavali 263 vlomov v stanovanjske hiše, 26 vlomov v stanovanja, 24 v kleti in garaže ter 16 v počitniške hiše. Poleg tega so policisti obravnavali še 51 vlomov v trgovine in 26 vlomov v gostinske lokale. V zadnjem obdobju, sploh konec leta, smo beležili porast tovrstnih kaznivih dejanj, vendar pa jih je bilo v celem letu manj kot v letu 2016. Preiskanost premoženjskih kaznivih dejanj je okoli 30-odstotna. Gre za kazniva dejanja, ki jih je težko preiskovati, saj na kraj pridemo že po storitvi dejanja. Delo pa nam otežujejo tudi oškodovanci s svojimi ravnanji na kraju samem, zato vnovič pozivam potencialne oškodovance, naj zaupajo policiji in nam prepustijo, da temeljito opravimo svoje delo,« je še povedal prvi gorenjski kriminalist. Opozoril je še, da so v zimskem obdobju zaradi kratkega svetlega dela dneva še vedno zelo aktualni vlomi v stanovanjske objekte, predvsem ponoči pa vlomi v vozila, zato svetuje izvajanje samozaščitnih ukrepov za varovanje lastnine, pozorni pa bodite tudi na nepoznane in sumljive osebe in vozila, ki se zadržujejo v vaši okolici, o čemer tudi obvestite policijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 59 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...