Vodja gorenjskih kriminalistov Primož Donoša / Foto: Tina Dokl

Priprt zaradi kraje cigaret

Gorenjski kriminalisti so kazensko ovadili tri moške, stare od devetnajst do osemindvajset let, ki naj bi lani izvršili več vlomov v stanovanjske in poslovne objekte na območju Kranja in Jesenic.

Kranj, Jesenice – Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali večje število vlomov in poskusov lanskih vlomov v različne objekte, za kar so kazensko ovadili tri domnevne storilce. Na območju Kranja so preiskali sedem vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske hiše ter tri vlome v druge objekte, na območju Jesenic pa vlom v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal. Osumljenci so delovali vsak zase in niso bili povezani, je poudaril Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj.

Po ugotovitvah policistov naj bi 28-letnik lani na območju Predoselj in Britofa z naviranjem oken in vrat vlomil v najmanj devet objektov. Dva vloma sta ostala pri poskusu, ker so storilca iz objekta pregnali lastniki oziroma alarm. »Kazniva dejanja je pretežno izvrševal v dopoldanskem in popoldanskem času, prilaščal pa si je zlatnino, nakit, denar in manjše vredne predmete, ki so bili na vidnih mestih. Skupna pridobljena premoženjska korist je bila manjša in je znašala nekaj tisoč evrov, ki jo je tudi že porabil,« je navedel Donoša. Osumljenec je stari znanec policije ter je bil že obravnavan in tudi kaznovan za istovrstna kazniva dejanja.

Drugega osumljenca, starega 25 let, so kranjski kriminalisti obravnavali zaradi vloma v gostinski lokal v Kranju, ki je bil izveden na silvestrsko noč. Odnesel je večjo količino cigaret. »Osumljenca so kriminalisti prejšnji teden s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor,« je razložil Donoša.

Jeseniški kriminalisti pa so 19-letnega mladeniča kazensko ovadili zaradi poskusa vloma v gostinski lokal in vloma v skladiščni prostor na Jesenicah, ki ju je izvedel maja in novembra lani. Vlom v gostinski lokal je ostal pri poskusu, ker je vlomilca pregnal sprožen alarm, pri vlomu v skladišče pa si je prilastil različne športne predmete.

Gorenjski policisti so lani obravnavali 263 vlomov v stanovanjske hiše, 26 vlomov v stanovanja, 24 v kleti in garaže ter 16 v počitniške hiše. Poleg tega so policisti obravnavali še 51 vlomov v trgovine in 26 vlomov v gostinske lokale. V zadnjem obdobju, sploh konec leta, smo beležili porast tovrstnih kaznivih dejanj, vendar pa jih je bilo v celem letu manj kot v letu 2016. Preiskanost premoženjskih kaznivih dejanj je okoli 30-odstotna. Gre za kazniva dejanja, ki jih je težko preiskovati, saj na kraj pridemo že po storitvi dejanja. Delo pa nam otežujejo tudi oškodovanci s svojimi ravnanji na kraju samem, zato vnovič pozivam potencialne oškodovance, naj zaupajo policiji in nam prepustijo, da temeljito opravimo svoje delo,« je še povedal prvi gorenjski kriminalist. Opozoril je še, da so v zimskem obdobju zaradi kratkega svetlega dela dneva še vedno zelo aktualni vlomi v stanovanjske objekte, predvsem ponoči pa vlomi v vozila, zato svetuje izvajanje samozaščitnih ukrepov za varovanje lastnine, pozorni pa bodite tudi na nepoznane in sumljive osebe in vozila, ki se zadržujejo v vaši okolici, o čemer tudi obvestite policijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

6/14

ponedeljek

4/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...