Gorazd Potočnik / Foto: Tina Dokl

Njegov svet sladkozvočja

Ste se kdaj vprašali, ali imate kaj skupnega s skupino The Rolling Stones? Če ste pokusili slaščico Gorazda Potočnika, imate. Gorazd je namreč pripravljal sladke pogostitve na njihovih koncertih.

Gorazd Potočnik iz Drago­čajne je po osnovni izobrazbi gostinski tehnik. Slaščice so ga od nekdaj privlačile, in ker o njih ni vedel praktično ničesar, se je pred 15 leti podal v neznano. V Ljubljani se je ravno v tistem času odprla slaščičarna Rustika, ki je sladokuscem želela ponuditi višji nivo razvajanja brbončic. Lastnikom se je zdel Gorazd zanimiv prav zaradi popolnega neznanja: želeli so nekoga, ki ga bodo lahko izoblikovali po svojih merilih. Napotili so ga v tujino.

Tujina, izzivi in kuharske oddaje

Predvsem Italija je domovina njegovega šolanja. Zakonitosti peke se je učil pri svetovno znanih slaščičarjih, kot so Francesco Elmi, Frederic Bourse, Christophe Felder, Christian Schabereiter in Salvatore Toma, ki je tudi ambasador čokolade. Z njimi je zgradil temelje, a Gorazd zase pravi, da je v večini samouk. Vse, kar je videl, je želel tudi okusiti – in tako je lahko zares razvil občutek za kombinacijo sestavin. »Bolj so sestavine ''odbite'' in se zdi, da nikakor ne sodijo skupaj, bolj me privlačijo in so zame izziv. Naredil sem že torto iz ličija, gorgonzole, torto mojito in noro dobro torto, ki je imela okus po sočnem jabolčnem zavitku. Mene navadni piškoti ne zanimajo več, to me dolgočasi.«

Gorazdov neverjetni tal­ent za oblikovanje in dekoriranje smo lahko spremljali kar na televiziji. Medijsko utiranje je začel v oddaji Skriti šef, kjer je še z dvema kuharskima mojstroma pripravljal obroke po navodilih neke slavne osebe. Javno so se pokazali njegov profesionalen pristop, novodobna kreativnost, neizmerna mera znanja – in ti faktorji so mu prinesli lastno oddajo, Gorazdovo slaščičarno. V Sarajevu je posnel tudi trinajst slaščičarskih oddaj za Hayat TV. Pravi, da so mu oddaje popolnoma spremenile življenje, saj je med snemanjem spoznal Rubino, gospodično, s katero se je poročil.

Lani smo ga lahko spremljali tudi v oddaji Pregreha brez greha, kjer je ustvarjal slaščice brez ogljikovih hidratov, predvsem brez moke in sladkorja. Ne upa sanjati, a njegov medijski cilj je oddaja na televiziji 24 Kitchen.

Ko je postal eden izmed najboljših slaščičarjev v Sloveniji, so ga ljudje pograbili. Tri leta je bil praktično vsak dan na terenu. Razne predstavitve, svetovanja, učenje slaščičarjev, tečaji za ljubitelje sladkega, optimizacija delovnih procesov ... On je bil tisti, ki so ga poklicali, če je restavracija želela neko posebno slaščico na meniju – in voila – pripravil jim je unikaten, popolnoma njihov posladek.

Ljubezen do čokolade, umetnost in knjiga

Gorazdova najljubša sestavina je čokolada, zato ne čudi, da je prav iz nje ustvaril poseben namaz, ki ne temelji na hidrolizirani rastlinski maščobi, temveč na pravi maščobi iz čokolade in lešnikov. Bio, eko, veganstvo ga ne zanimajo, pomembne so mu predvsem kvalitetne in zdrave sestavine. Decembra je lansiral poseben zimski namaz z okusom ingverja in nageljnovih žbic; v kratkem pa lahko pričakujemo še čokoladni namaz brez sladkorja.

S čokolado pa Gorazd ne eksperimentira le v kulinariki, zanj je uporabna tudi v umetnosti. Njegov najbolj nenavaden izdelek so slike, narisane s čokolado. Bile so razstavljene v Sarajevu, Zagrebu in ne nazadnje v Radovljici na Festivalu čokolade. Slike so se tudi prodajale in najvišji znesek za prodano umetnino je znašal 370 evrov.

Decembra lani je izšla knjiga z naslovom Sladke mojstrovine, ki je rezultat Gorazdovega sodelovanja z eno večjih družb v prehrambni industriji pri nas. Knjiga je nastala tako, da so gospodinje pošiljale svoje recepte, Gorazd je izbral dvajset najzanimivejših, jih nadgradil in jim dodal moderen pridih. Že nekaj let pa Gorazd ustvarja lastno knjigo, ki jo lahko pričakujemo v naslednjih letih. Piše in ustvarja pravzaprav obširen leksikon o slaščičarstvu. To bo prvi korak k uresničitvi njegovih sanj, ko pa bo nekoč odprl lastno slaščičarno, bo njegova slaščičarska pot izpopolnjena.

V ospredje prihaja vloga očeta

Gorazd v zadnjih dveh letih ni več toliko slaščičar, temveč predvsem oče. Ima sina Ivana in hčerko Evo. »Utrujen sem, manj je idej, težko usklajujem kariero in družino, zato sem se nekoliko umaknil, a se bom vrnil. V glavi se mi pletejo velike ideje, ki bodo ponovno udarne, čisto nove in bodo pretresle poetični svet sladkozvočja.« O tem je prepričan.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/8

četrtek

4/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

OBVESTILA / Žiri, 23. januar 2018

Krvodajalska akcija

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...