Župani občin na območju porečja Sore ob podpisu dogovora o urejanju kolesarskih povezav / Foto: Tina Dokl

Dogovor o kolesarskih povezavah

Na Loškem gradu je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič z Regionalno razvojno agencijo Gorenjske in šestimi občinami v porečju Sore podpisal dogovor o sodelovanju pri projektu načrtovanja in povezovanja kolesarskih in drugih poti.

Župani občin v porečju reke Sore si čim prej želijo tudi cestne povezave z avtocesto, zato so na Loškem gradu ministru Gašperšiču naslovili tudi dopis s podpisi vseh šestih županov.

Škofja Loka – Gre za kolesarske poti na območju občin Gorenja vas - Poljane, Kranj, Medvode, Škofja Loka, Železniki in Žiri, namen pa je zagotavljanje prometne varnosti kolesarjev, razvoj kolesarskega turizma, spodbujanje trajnostne mobilnosti in športno-rekreativnih dogodkov, izboljšanje kvalitete življenja lokalnega prebivalstva in spodbujanje zdravega načina življenja.

»Širše območje porečja Sore je že sedaj prepredeno s številnimi kolesarskimi potmi, manjkajo nam pa kolesarske poti, namenjene turizmu, in transferzalne poti, ki sedaj potekajo po prometno obremenjenih cestah. Veseli nas, da sta se našla posluh in denar, da tudi naše območje dobi več varnih kolesarskih povezav,« je ob podpisu sporazuma na Loškem gradu dejal gostitelj, škofjeloški župan Miha Ješe. Kot zanimivost je dodal, da je Škofjo Loko doslej že dvakrat s kolesom obiskal župan pobratenega češkega mesta Tabor, Škofjo Loko pa želijo kolesarsko povezati tudi s petimi najbližjimi mesti iz evropskega združenja Douzelage. V občini bodo po besedah župana kolesarske poti uredili večinoma po obstoječih trasah, večja posega pa bosta potrebna ob Sel­ški in Poljanski Sori. V Sel­ški dolini, kamor je župan Ješe na ogled povabil minis­tra Gašperšiča, je obnove potrebna tudi cesta, mimo Loga v Poljanski dolini pa bo za ureditev kolesarske steze potreben vkop v skalo in več deset metrov galerije.

Kot je povedal minister Peter Gašperšič, je bila pred dobrim letom odprta 109 kilometrov dolga in označena državna kolesarska povezava od Rateč do Ljubljane, ki poteka skozi deset gorenjskih občin, z njo pa se je Slovenija navezala na kolesarsko povezavo med Salzburgom ter Gradežem. »Letos je v načrtu odprtje kolesarske povezave od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje, v 2019 pa od Maribora (od avstrijske in madžarske meje) do Kopra oz. meje s Hrvaško in Italijo. Naš cilj je vzpostaviti t. i. kolesarski križ, podobno kot imamo avtocestnega. Nanj se bodo navezovale posamezne regionalne kolesarske poti, kot je tudi 70 kilometrov dolga kolesarska povezava, ki gre skozi občine Gorenja vas - Poljane, Kranj, Medvode, Škofja Loka, Železniki in Žiri. Kolesarjenje bo tako postalo varnejše za turiste, rekreativne kolesarje in tiste, ki vsakodnevno kolesarijo v službo in šolo,« je povedal minister. Ministrstvo za infrastrukturo sedaj pripravlja pravilnik o kolesarskih povezavah v Sloveniji, ki bo določil, kje bodo potekale, kako bodo označene in evidentirane, kako bo z njihovim upravljanjem in vzdrževanjem. Sledila bo uvrstitev projekta v proračun, nato urejanje dokumentacije in premoženjsko-pravnih zadev, naposled gradnja. Ponekod bodo kolesarske poti potekale po obstoječih povezavah, drugje bodo potrebne novogradnje, slednje naj bi se začele leta 2020. Projekti gradnje kolesarskih povezav bi bile lahko končani v petih letih. Denar za ureditev poti bo prispevala država, občine pa bodo morale zagotoviti dokumentacijo, zemljišča in morebitno dodatno infrastrukturo.

Kolesarske poti so skupni imenovalec regionalnega razvojnega programa vseh gorenjskih občin, pa pravi Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske. »Pred dvema letoma smo ustanovili svetovalni organ za razvoj kolesarstva, ki je že pripravil elaborat. Predvidenih je 430 kilometrov kolesarskih poti po Gorenjski, kamor prištevamo tudi 70 kilometrov poti, ki se bodo navezovale na stokilometrsko daljinsko pot od Rateč do Ljubljane,« je dejal Šimenc in izrazil zadovoljstvo za pripravljenost ministrstva in direkcije za infrastrukturo za sofinanciranje teh projektov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...