Beseda leta

Zadnja leta se je po svetu razširilo izbiranje besede, ki ga je najbolj zaznamovala. Po svetu so seveda odmevale tiste v angleškem jeziku. V založbi slovarja Collins so izbrali besedno zvezo lažna novica (fake news), ki si predvsem po spletu vse bolj utira pot v medijski prostor. Tudi Slovenci smo se pridružili izbiranju. Ravno danes se je zaključilo glasovanje na spletni strani ZRC SAZU, jutri bodo razglasili zmagovalko. Med desetimi finalistkami je poleg arbitraže povsem upravičeno tudi beseda, ki jo še nedavno tega v slovenskem (ali katerem koli drugem) jeziku nismo poznali – kriptovaluta.

Če je septembra Slovenijo zajela košarkarska evforija (mimogrede, tudi besedna zveza evropski prvaki je med deseterico finalistov), potem lahko minulo leto označimo za leto, ko je svet in z njim tudi mnoge Slovence prevzela prava kriptonorija. Ničkolikokrat sem po naključju ali v sredi prijateljev in znancev naletel na pogovor o naložbah v kriptovalute in na trenutke se mi je celo zazdelo, da sem morda edini, ki ga še niso premamile vrtoglave rasti tečajev bitcoina in drugih kriptovalut. Vrednosti so šle v minulem letu res v nebo in marsikdo je gotovo lepo oplemenitil vložene prihranke, nekateri, kot denimo gorenjska ustanovitelja menjalnice Bitstamp, so (z dobro poslovno idejo) zaslužili bogastvo.

A kot opozarjajo strokovnjaki, je s kriptovalutami tako kot z vsemi ostalimi (tveganimi) finančnimi naložbami: investiraj le toliko, kolikor si lahko privoščiš izgubiti. Nedavno sem slišal zgodbo, ko je nekdo kljub kreditu za stanovanje in nasprotovanju partnerice v kriptosvet vložil nekajkratni znesek mesečne anuitete. Dokler zneski rastejo, se ni kaj bati, ko pa tečaji strmoglavijo, je glavobol lahko precej hujši od novoletnega mačka, realnost dneva pa precej temnejša od evforije pretekle noči.

Ne glede na to, kdaj se bo končala veselica, se je v letu 2017 dokončno potrdilo, da so kriptovalute nova realnost, čeprav denarja, kakršnega poznamo, še nekaj časa ne bodo nadomestile in se je tehnologija večkrat izkazala za ranljivo. »Klasične banke, kot jo poznamo danes, verjetno čez deset let ne bo več,« je jeseni ob postavitvi prvega bankomata na svetu, ki ponuja možnost nakupa kriptovalut, povedal direktor Lona Jaka Vadnjal. Banke se tehnološkim spremembam torej počasi prilagajajo, tako kot se jim bomo slej ko prej morali tudi vsi drugi – in to ne glede na to, ali bo jutri slovenska beseda leta postala kriptovaluta, arbitraža ali kaj tretjega.

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...