Sveti Jurij, simbol občine Šenčur, ki se šteje za podeželje s podjetnimi ambicijami. /Foto: arhiv GG

Šenčur ostaja podjetno podeželje

Razvojna vizija Občine Šenčur 2030 predvideva, da Šenčur ostaja podjetno podeželje in pomemben del osrednjega razvojnega vozlišča Slovenije. Strategijo trajnostnega razvoja občine je ob koncu lanskega leta sprejel tudi občinski svet.

Šenčur – Občinski svet v Šenčurju je sprejel strategijo trajnostnega razvoja občine do leta 2030 z izvedbenim načrtom, v katerem je pripravljenih kar 90 projektov. Dobro je imeti na zalogi projekte za prihodnost, skupaj s pripravljavko Slavko Zupan ugotavljajo v Šenčurju, kjer se občina uvršča med deset najbolj razvitih slovenskih občin. Hkrati ponuja vse, kar posameznik, družina ali podjetje potrebuje za globalno poslovanje ter mirno in kakovostno življenje.

Razvojno strategijo so naslonili na tri cilje: nizkoogljično občino (med drugim bodo vlagali v trajnostno mobilnost, gradili kolesarsko mrežo in zagotovili za 15 odstotkov več kolesarjev v dnevni migraciji), občino po meri vseh generacij in razvojno vitalno občino. V preteklosti so veliko naredili za to, da so pritegnili podjetja v občino, sedaj naj bi jim dali najboljše možnosti, da tu ostanejo. Za pet odstotkov več naj bi bilo delovnih mest, za deset višja dodana vrednost na zaposlenega, nočitev pa kar za četrtino več. Varovanje okolja, varna in trajnostna mobilnost, kakovosten odprt prostor in zelene površine, skupnostne storitve po meri vseh generacij, ugodno okolje za podjetne in dobro upravljanje so osnove, iz katerih so izpeljali ključne ukrepe. Med temi so najpomembnejši: okoljska infrastruktura in varovanje vodnih virov, energetska učinkovitost, prilagajanje podnebnim spremembam in spremljanje stanja okolja, gradnja kolesarskega omrežja in mreže pešpoti, varna in pretočna cestna infrastruktura, nadgradnja mirujočega prometa, povezava osebnega in javnega potniškega prometa, urejanje odprtega grajenega javnega prostora in varovanje kulturne dediščine, krajinske ureditve omrežja zelenih con, razvoj storitev za medgeneracijsko pomoč in vključenost v skupnost, podpora mladim družinam, javni prostori in raznovrstni programi za šport, kulturo in druženje v prostem času. V gospodarskem smislu so predvideni razvoj poslovne cone in krepitev podjetniških znanj občanov, krepitev kmetijstva in samooskrbe s hrano, načrtno spodbujanje razvoja turizma, v okviru dobrega upravljanja lokalne skupnosti pa uporaba novih tehnologij za izboljšanje komuniciranja in poslovanja z občani ter upravljanje občine v skladu z razvojno strategijo.

Občinski svetniki so končni izdelek brez večje razprave sprejeli, sicer pa so razvojno strategijo v minulem letu dodobra pretresli na več delavnicah z občani, tako da so že dotlej lahko prispevali svoje pripombe k njenemu nastanku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

14/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...