Sveti Jurij, simbol občine Šenčur, ki se šteje za podeželje s podjetnimi ambicijami. /Foto: arhiv GG

Šenčur ostaja podjetno podeželje

Razvojna vizija Občine Šenčur 2030 predvideva, da Šenčur ostaja podjetno podeželje in pomemben del osrednjega razvojnega vozlišča Slovenije. Strategijo trajnostnega razvoja občine je ob koncu lanskega leta sprejel tudi občinski svet.

Šenčur – Občinski svet v Šenčurju je sprejel strategijo trajnostnega razvoja občine do leta 2030 z izvedbenim načrtom, v katerem je pripravljenih kar 90 projektov. Dobro je imeti na zalogi projekte za prihodnost, skupaj s pripravljavko Slavko Zupan ugotavljajo v Šenčurju, kjer se občina uvršča med deset najbolj razvitih slovenskih občin. Hkrati ponuja vse, kar posameznik, družina ali podjetje potrebuje za globalno poslovanje ter mirno in kakovostno življenje.

Razvojno strategijo so naslonili na tri cilje: nizkoogljično občino (med drugim bodo vlagali v trajnostno mobilnost, gradili kolesarsko mrežo in zagotovili za 15 odstotkov več kolesarjev v dnevni migraciji), občino po meri vseh generacij in razvojno vitalno občino. V preteklosti so veliko naredili za to, da so pritegnili podjetja v občino, sedaj naj bi jim dali najboljše možnosti, da tu ostanejo. Za pet odstotkov več naj bi bilo delovnih mest, za deset višja dodana vrednost na zaposlenega, nočitev pa kar za četrtino več. Varovanje okolja, varna in trajnostna mobilnost, kakovosten odprt prostor in zelene površine, skupnostne storitve po meri vseh generacij, ugodno okolje za podjetne in dobro upravljanje so osnove, iz katerih so izpeljali ključne ukrepe. Med temi so najpomembnejši: okoljska infrastruktura in varovanje vodnih virov, energetska učinkovitost, prilagajanje podnebnim spremembam in spremljanje stanja okolja, gradnja kolesarskega omrežja in mreže pešpoti, varna in pretočna cestna infrastruktura, nadgradnja mirujočega prometa, povezava osebnega in javnega potniškega prometa, urejanje odprtega grajenega javnega prostora in varovanje kulturne dediščine, krajinske ureditve omrežja zelenih con, razvoj storitev za medgeneracijsko pomoč in vključenost v skupnost, podpora mladim družinam, javni prostori in raznovrstni programi za šport, kulturo in druženje v prostem času. V gospodarskem smislu so predvideni razvoj poslovne cone in krepitev podjetniških znanj občanov, krepitev kmetijstva in samooskrbe s hrano, načrtno spodbujanje razvoja turizma, v okviru dobrega upravljanja lokalne skupnosti pa uporaba novih tehnologij za izboljšanje komuniciranja in poslovanja z občani ter upravljanje občine v skladu z razvojno strategijo.

Občinski svetniki so končni izdelek brez večje razprave sprejeli, sicer pa so razvojno strategijo v minulem letu dodobra pretresli na več delavnicah z občani, tako da so že dotlej lahko prispevali svoje pripombe k njenemu nastanku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!