Na zadnji dan starega leta je pogumne silvestrske kopalce na Jezerskem v vodo Planšarskega jezera pospremila zimska in snežena idila bližnje okolice. / Foto: Tina Dokl

Pogumni novoletni skok v mrzlo vodo

Novoletni skok v morje v Portorožu na prvi dan novega leta, podoben skok v Blejsko jezero, ki morda napoveduje tudi že sedmi Pokal Bleda v zimskem plavanju februarja ... Na Jezerskem pa so že peto leto zapored na zadnji dan leta najpogumnejši zaplavali v Planšarsko jezero točno ob trinajsti uri.

Pred dvema letoma je idejni oče silvestrskega plavanja na Jezerskem Franc Zadnikar smeje pripomnil, da »enkrat na leto moraš sprati svoje grehe«, ko nam je razlagal, kako se je iz nedolžnega pogovora ob skodelici čaja razvila ideja, ki se je zelo hitro uresničila in do danes razvila že v pravi dogodek, ki ob Planšarsko jezero na Jezersko zadnji dan v letu privabi lepo število ljudi.

Lani je bilo pogumnežev, ki so se prepustili mrzli vodi jezera, sicer več kot letos, med njimi pa vedno najdemo nekaj »korajžnih« deklet pa tudi nasmejanih predstavnikov najmlajših generacij.

Voda je imela v nedeljo, 31. decembra lani, dve stopinji, ozračje pa minus sedem stopinj Celzija.

Franc opaža, da je zanimanje za silvestrsko plavanje iz leta v leto večje. Že ko so prvič organizirali plavanje – in vsako leto znova pove oziroma ponovi – da telo pri omenjenem plavalnem podvigu lahko doživi šok. Vsak posameznik mora zato zase vedeti, koliko časa njegovo telo zdrži v mrzli vodi oziroma ali bo kos izzivu, ki se pri nekaterih začne najprej le s povabilom na ogled dogodka. To se je zgodilo Barbari Tavčar, ki jo je prijateljica povabila, naj se na Jezerskem oglasi kot gledalka, a se je potem doma zalotila, da oblači kopalke, nam je smeje razložila Kranjčanka, ki je tudi dejansko zaplavala v Planšarskem jezeru.

»Če ima voda dve stopinji, ozračje minus sedem, potem bo kopel topla,« so se pošalili nekateri silvestrski kopalci, tik preden so se podali v vodo. Eni so sicer res zaplavali, spet drugi so bili hitreje zunaj kot v vodi, tretji so našli še čas za smeh, šalo, celo fotografiranje. Slišali smo tudi, da naj bi bil tovrsten podvig dober za imunski sistem, kot tudi izjave gledalcev, da so plavalci res pogumni ali pa da si tega sami ne bi upali.

Domačinka Mara Frantar je z brega spremljala svojega soproga Staneta, ki se silvestrskega kopanja udeležuje vsako leto, razen enkrat, ko mu je ponagajalo koleno, je dogodek izpustil. Kar nekaj je bilo plavalcev iz »doline«, pa iz Kranja in drugih gorenjskih krajev, je pa zanimivo slišati tudi komentarje tistih, ki so se dogodka udeležili prvič. Ko so prišli iz vode, še v iskanju brisače, so bili res glasni: »Nikoli več! To je bilo pa res prvič in zadnjič – pa nikoli več ...«, a takoj ko so se ogreli in popili skodelico toplega čaja, jih je že spreletela želja po ponovitvi in so si mrmrali, da bi lahko tole ponovili. In, da, do 31. decembra 2018 imajo še kar nekaj časa, da razmislijo, ali jih bo silvestrski mrzli izziv ponovno premamil ali ne.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

delno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/8

torek

-3/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...