Na zadnji dan starega leta je pogumne silvestrske kopalce na Jezerskem v vodo Planšarskega jezera pospremila zimska in snežena idila bližnje okolice. / Foto: Tina Dokl

Pogumni novoletni skok v mrzlo vodo

Novoletni skok v morje v Portorožu na prvi dan novega leta, podoben skok v Blejsko jezero, ki morda napoveduje tudi že sedmi Pokal Bleda v zimskem plavanju februarja ... Na Jezerskem pa so že peto leto zapored na zadnji dan leta najpogumnejši zaplavali v Planšarsko jezero točno ob trinajsti uri.

Pred dvema letoma je idejni oče silvestrskega plavanja na Jezerskem Franc Zadnikar smeje pripomnil, da »enkrat na leto moraš sprati svoje grehe«, ko nam je razlagal, kako se je iz nedolžnega pogovora ob skodelici čaja razvila ideja, ki se je zelo hitro uresničila in do danes razvila že v pravi dogodek, ki ob Planšarsko jezero na Jezersko zadnji dan v letu privabi lepo število ljudi.

Lani je bilo pogumnežev, ki so se prepustili mrzli vodi jezera, sicer več kot letos, med njimi pa vedno najdemo nekaj »korajžnih« deklet pa tudi nasmejanih predstavnikov najmlajših generacij.

Voda je imela v nedeljo, 31. decembra lani, dve stopinji, ozračje pa minus sedem stopinj Celzija.

Franc opaža, da je zanimanje za silvestrsko plavanje iz leta v leto večje. Že ko so prvič organizirali plavanje – in vsako leto znova pove oziroma ponovi – da telo pri omenjenem plavalnem podvigu lahko doživi šok. Vsak posameznik mora zato zase vedeti, koliko časa njegovo telo zdrži v mrzli vodi oziroma ali bo kos izzivu, ki se pri nekaterih začne najprej le s povabilom na ogled dogodka. To se je zgodilo Barbari Tavčar, ki jo je prijateljica povabila, naj se na Jezerskem oglasi kot gledalka, a se je potem doma zalotila, da oblači kopalke, nam je smeje razložila Kranjčanka, ki je tudi dejansko zaplavala v Planšarskem jezeru.

»Če ima voda dve stopinji, ozračje minus sedem, potem bo kopel topla,« so se pošalili nekateri silvestrski kopalci, tik preden so se podali v vodo. Eni so sicer res zaplavali, spet drugi so bili hitreje zunaj kot v vodi, tretji so našli še čas za smeh, šalo, celo fotografiranje. Slišali smo tudi, da naj bi bil tovrsten podvig dober za imunski sistem, kot tudi izjave gledalcev, da so plavalci res pogumni ali pa da si tega sami ne bi upali.

Domačinka Mara Frantar je z brega spremljala svojega soproga Staneta, ki se silvestrskega kopanja udeležuje vsako leto, razen enkrat, ko mu je ponagajalo koleno, je dogodek izpustil. Kar nekaj je bilo plavalcev iz »doline«, pa iz Kranja in drugih gorenjskih krajev, je pa zanimivo slišati tudi komentarje tistih, ki so se dogodka udeležili prvič. Ko so prišli iz vode, še v iskanju brisače, so bili res glasni: »Nikoli več! To je bilo pa res prvič in zadnjič – pa nikoli več ...«, a takoj ko so se ogreli in popili skodelico toplega čaja, jih je že spreletela želja po ponovitvi in so si mrmrali, da bi lahko tole ponovili. In, da, do 31. decembra 2018 imajo še kar nekaj časa, da razmislijo, ali jih bo silvestrski mrzli izziv ponovno premamil ali ne.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°


vlažnost: 67 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...