Na zadnji dan starega leta je pogumne silvestrske kopalce na Jezerskem v vodo Planšarskega jezera pospremila zimska in snežena idila bližnje okolice. / Foto: Tina Dokl

Pogumni novoletni skok v mrzlo vodo

Novoletni skok v morje v Portorožu na prvi dan novega leta, podoben skok v Blejsko jezero, ki morda napoveduje tudi že sedmi Pokal Bleda v zimskem plavanju februarja ... Na Jezerskem pa so že peto leto zapored na zadnji dan leta najpogumnejši zaplavali v Planšarsko jezero točno ob trinajsti uri.

Pred dvema letoma je idejni oče silvestrskega plavanja na Jezerskem Franc Zadnikar smeje pripomnil, da »enkrat na leto moraš sprati svoje grehe«, ko nam je razlagal, kako se je iz nedolžnega pogovora ob skodelici čaja razvila ideja, ki se je zelo hitro uresničila in do danes razvila že v pravi dogodek, ki ob Planšarsko jezero na Jezersko zadnji dan v letu privabi lepo število ljudi.

Lani je bilo pogumnežev, ki so se prepustili mrzli vodi jezera, sicer več kot letos, med njimi pa vedno najdemo nekaj »korajžnih« deklet pa tudi nasmejanih predstavnikov najmlajših generacij.

Voda je imela v nedeljo, 31. decembra lani, dve stopinji, ozračje pa minus sedem stopinj Celzija.

Franc opaža, da je zanimanje za silvestrsko plavanje iz leta v leto večje. Že ko so prvič organizirali plavanje – in vsako leto znova pove oziroma ponovi – da telo pri omenjenem plavalnem podvigu lahko doživi šok. Vsak posameznik mora zato zase vedeti, koliko časa njegovo telo zdrži v mrzli vodi oziroma ali bo kos izzivu, ki se pri nekaterih začne najprej le s povabilom na ogled dogodka. To se je zgodilo Barbari Tavčar, ki jo je prijateljica povabila, naj se na Jezerskem oglasi kot gledalka, a se je potem doma zalotila, da oblači kopalke, nam je smeje razložila Kranjčanka, ki je tudi dejansko zaplavala v Planšarskem jezeru.

»Če ima voda dve stopinji, ozračje minus sedem, potem bo kopel topla,« so se pošalili nekateri silvestrski kopalci, tik preden so se podali v vodo. Eni so sicer res zaplavali, spet drugi so bili hitreje zunaj kot v vodi, tretji so našli še čas za smeh, šalo, celo fotografiranje. Slišali smo tudi, da naj bi bil tovrsten podvig dober za imunski sistem, kot tudi izjave gledalcev, da so plavalci res pogumni ali pa da si tega sami ne bi upali.

Domačinka Mara Frantar je z brega spremljala svojega soproga Staneta, ki se silvestrskega kopanja udeležuje vsako leto, razen enkrat, ko mu je ponagajalo koleno, je dogodek izpustil. Kar nekaj je bilo plavalcev iz »doline«, pa iz Kranja in drugih gorenjskih krajev, je pa zanimivo slišati tudi komentarje tistih, ki so se dogodka udeležili prvič. Ko so prišli iz vode, še v iskanju brisače, so bili res glasni: »Nikoli več! To je bilo pa res prvič in zadnjič – pa nikoli več ...«, a takoj ko so se ogreli in popili skodelico toplega čaja, jih je že spreletela želja po ponovitvi in so si mrmrali, da bi lahko tole ponovili. In, da, do 31. decembra 2018 imajo še kar nekaj časa, da razmislijo, ali jih bo silvestrski mrzli izziv ponovno premamil ali ne.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

16/26

sobota

16/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Kokra, 21. julij 2018

Svečanost ob obletnici požiga Kokre

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2018

Gasilska veselica

PREDAVANJA / Kranj, 21. julij 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...