Loredana Guštin, ravnateljica Državnega znanstvenega liceja France Prešeren iz Trsta

Smo Slovenci, ne Italijani

Danes, 5. januarja, ob 20. uri se bo v veliki dvorani Casineuma v Vrbi / Veldnu ob Vrbskem jezeru začel 66. Slovenski ples, največja in najstarejša družabna prireditev, ki jo organizirajo Slovenci na Koroškem. Organizator plesa je Slovenska prosvetna zveza.

Ravnateljica Državnega znanstvenega liceja France Prešeren Loredana Guštin z Repentabra ob italijansko-slovenski meji mi je na nedavnem srečanju ravnateljic treh srednjih šol s slovenskim učnim jezikom iz Italije, Slovenije in Koroške v Bazovici pri Trstu povedala zanimivo zgodbo, ob kateri se moramo Slovenci v Sloveniji zamisliti in si izprašati vest. Dogaja se namreč, da dijakinjam in dijakom te šole v Italiji pogosto rečejo, da niso Italijani. To jih prizadene, saj so enakopravni državljani Republike Italije z drugačnim maternim jezikom. Še bolj pa so užaljeni, ko pridejo na srečanje v Slovenijo, pa gostitelji rečejo: Italijani so prišli! V takih primerih je sodelovanja pogosto konec. Gre za stereotipe posameznikov, ki bi morali narediti korak preko meje in v živo spoznati ter doživeti, kako se je treba tam boriti za obstoj slovenskega jezika, slovenske kulture in slovenskih ustanov. Spoznali bi, da gre za Slovence, ki so, brez svoje krivde, primorani živeti v Italiji, je povedala ravnateljica Loredana Guštin.

Državni znanstveni licej France Prešeren iz Trsta je zanimiva in spoštovana šola. Pravijo, da je licej »šola, ki daje korenine in peruti«. Je višja srednja šola s slovenskim učnim jezikom s štirimi licejskimi smermi. Prva smer je znanstveni licej, ki povezuje znanost, zlasti matematiko, fiziko in naravoslovje, s humanistično kulturo, zlasti z zgodovino in risanjem. Druga smer je študij uporabnih znanosti z veliko praktičnega dela v laboratorijih in na terenu. Biologija, kemija, vede o Zemlji in fizika so glavni učni predmeti ob jezikovni in humanistični vzgoji. Tretja smer je jezikovni licej, ki ga odlikuje petletni pouk angleščine, nemščine in ruščine ob tradicionalnih slovenščini in italijanščini. Nova smer pa je klasični licej z mednarodno diplomo iz angleščine in matematike. Predmetnik sestavljajo poleg slovenščine in italijanščine še latinščina, grščina, angleščina, zgodovina in zemljepis, filozofija, matematika, fizika, naravoslovje, zgodovina umetnosti, telesna vzgoja in alternativne dejavnosti.

»Licej obiskuje 240 dijakinj in dijakov. Okrog 40 odstotkov jih prihaja iz mešanih družin, kar pomeni, da je eden od staršev Slovenec ali Italijan, največ z območja kraške planote od Solkana do Milj. Nekaj dijakov prihaja iz povsem italijanskih družin. Glede na različnost morata vladati med dijaki strpnost in medsebojno spoštovanje, kar pomeni, da je treba sprejeti različnost,« je povedala ravnateljica Loredana Guštin, ki meni, da je v Trstu od 500 do 550 dijakinj in dijakov, ki se želijo šolati v slovenskem učnem jeziku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...