Loredana Guštin, ravnateljica Državnega znanstvenega liceja France Prešeren iz Trsta

Smo Slovenci, ne Italijani

Danes, 5. januarja, ob 20. uri se bo v veliki dvorani Casineuma v Vrbi / Veldnu ob Vrbskem jezeru začel 66. Slovenski ples, največja in najstarejša družabna prireditev, ki jo organizirajo Slovenci na Koroškem. Organizator plesa je Slovenska prosvetna zveza.

Ravnateljica Državnega znanstvenega liceja France Prešeren Loredana Guštin z Repentabra ob italijansko-slovenski meji mi je na nedavnem srečanju ravnateljic treh srednjih šol s slovenskim učnim jezikom iz Italije, Slovenije in Koroške v Bazovici pri Trstu povedala zanimivo zgodbo, ob kateri se moramo Slovenci v Sloveniji zamisliti in si izprašati vest. Dogaja se namreč, da dijakinjam in dijakom te šole v Italiji pogosto rečejo, da niso Italijani. To jih prizadene, saj so enakopravni državljani Republike Italije z drugačnim maternim jezikom. Še bolj pa so užaljeni, ko pridejo na srečanje v Slovenijo, pa gostitelji rečejo: Italijani so prišli! V takih primerih je sodelovanja pogosto konec. Gre za stereotipe posameznikov, ki bi morali narediti korak preko meje in v živo spoznati ter doživeti, kako se je treba tam boriti za obstoj slovenskega jezika, slovenske kulture in slovenskih ustanov. Spoznali bi, da gre za Slovence, ki so, brez svoje krivde, primorani živeti v Italiji, je povedala ravnateljica Loredana Guštin.

Državni znanstveni licej France Prešeren iz Trsta je zanimiva in spoštovana šola. Pravijo, da je licej »šola, ki daje korenine in peruti«. Je višja srednja šola s slovenskim učnim jezikom s štirimi licejskimi smermi. Prva smer je znanstveni licej, ki povezuje znanost, zlasti matematiko, fiziko in naravoslovje, s humanistično kulturo, zlasti z zgodovino in risanjem. Druga smer je študij uporabnih znanosti z veliko praktičnega dela v laboratorijih in na terenu. Biologija, kemija, vede o Zemlji in fizika so glavni učni predmeti ob jezikovni in humanistični vzgoji. Tretja smer je jezikovni licej, ki ga odlikuje petletni pouk angleščine, nemščine in ruščine ob tradicionalnih slovenščini in italijanščini. Nova smer pa je klasični licej z mednarodno diplomo iz angleščine in matematike. Predmetnik sestavljajo poleg slovenščine in italijanščine še latinščina, grščina, angleščina, zgodovina in zemljepis, filozofija, matematika, fizika, naravoslovje, zgodovina umetnosti, telesna vzgoja in alternativne dejavnosti.

»Licej obiskuje 240 dijakinj in dijakov. Okrog 40 odstotkov jih prihaja iz mešanih družin, kar pomeni, da je eden od staršev Slovenec ali Italijan, največ z območja kraške planote od Solkana do Milj. Nekaj dijakov prihaja iz povsem italijanskih družin. Glede na različnost morata vladati med dijaki strpnost in medsebojno spoštovanje, kar pomeni, da je treba sprejeti različnost,« je povedala ravnateljica Loredana Guštin, ki meni, da je v Trstu od 500 do 550 dijakinj in dijakov, ki se želijo šolati v slovenskem učnem jeziku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/27

nedelja

6/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...