Knjigo Stare tržiške jedi, novi okusi so predstavili na nedavnem novoletnem bazarju v mestnem jedru Tržiča na stojnici Srečnega lonca. Od leve Marinka Damjan, Mirjana Dolenc, urednica knjige dr. Saša Poljak Istenič, Rina Golja, Andrejka Belhar Polanc in Ivana Ahčin.

»Tržišk kosiv« v knjigi

Rezultat oziroma nadgradnja študijskega krožka, ki je potekal pri Ljudski univerzi Tržič in v katerem so obravnavali tržiško kulinarično dediščino, je knjiga Stare tržiške jedi, novi okusi.

Tržič – »Da bi kulinarično dediščino, iz katere se je razvila naša današnja prehrana, bolje spoznali in poiskali jedi, ki so jih radi in pogosto jedli naši predniki, smo na Ljudski univerzi (LU) Tržič v letu 2016 s finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport razpisali študijski krožek z naslovom Tržiška kulinarična dediščina ... Namen srečanj je bil namreč spodbuditi ljudi, da spoznavajo pretekle prehranjevalne navade, da ohranijo in zapišejo spomine nanje, zberejo recepte za pripravo jedi in razmišljajo o možnostih njihove priprave v sodobnosti«, je knjigi na pot med drugim zapisala dr. Metka Knific Zaletelj, nekdanja direktorica LU Tržič.

Vodja študijskega krožka je bila dr. Saša Poljak Istenič, udeleženke so se prvič srečale septembra lani, pogledale, kaj so že pred več kot 15 leti zbrale takratne udeleženke študijskega krožka pri LU Tržič, se pogovorile o načinu dela, potem pa stare recepte preizkušale, predlagale izboljšave in jih prilagajale sodobnemu okusu, kuhale in pekle v gospodinjski učilnici Osnovne šole Tržič. Tržiško kulinarično dediščino so raziskovale Ivana Ahčin, Andrejka Belhar Polanc, Marinka Damjan, Mirjana Dolenc, Rina Golja, Petra Hladnik, Pija Japelj, Jožica Koder, Nika Perko, Vida Primožič, Simona Teran in Katarina Tomc. Brez njih knjige ne bi bilo – kot tudi ne brez podpore LU Tržič, Tržiškega muzeja, Turističnega društva Tržič, Taborniškega doma Šija, Osnovne šole Tržič in Občine Tržič. V knjigi so najprej opisane posamezne jedi (kruh, flika, trijet, štruklji, ajdov šmorn, grenadirmarš, tržiške bržole ...), recept za vsako jed in postopek priprave. Prav tako zanimiv je del, posvečen nesnovni kulturni dediščini. Dr. Bojan Knific je napisal obsežnejše poglavje Drobci o prehranjevalnih navadah ter hrani in pijači Tržičanov. Posebno je poglavje Še to in ono o tržiški prehrani, avtorji posameznih prispevkov v poglavju so Nika Perko (Želodec, kakršnega delajo ob kolinah pri Špelnu in Kuhanje žganja), Jožica Koder (Božična peka in druge božične navade in Tržiške gostilne), Katarina Tomc (Nekdaj pod Košuto), Bojan Knific in Saša Poljak Istenič (Tržišk kosiv).

In zakaj bi moral takšno knjigo imeti tudi vsak Tržičan? »Lepo je, da vsak pristen Tržičan pozna svojo tradicijsko prehrano. Meni najboljše so pa tržiške bržole,« je povedala Ivana Ahčin. Marinka Damjan, ki se je na tržiško preselila iz Škofje Loke, starih tržiških jedi najprej ni poznala niti po imenu, zdaj pa jih zna tudi skuhati. Andrejka Belhar Polanc je po rodu Primorka. »Moj dom je zdaj Tržič in je prav, da spoznam tudi tržiške jedi. Nekaj me je naučil že mož Klemen, nekatere jedi sem sploh prvič preizkusila in je bilo zanimivo, ker je hrana vedno zanimiva.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 75 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

13/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...