Malega Tineta, njegovo mamico Tamaro Azinović in očeta Andraža Babiča je prvi pozdravil predsednik države Borut Pahor. / Foto: Tina Dokl

Lovrenc se je rodil kar doma

Na prvi dan novega leta se je na Gorenjskem rodilo devet otrok. Prvi, Lovrenc, kar doma, Tineta je v porodnišnici na Jesenicah pozdravil predsednik države Borut Pahor.

Kranj, Jesenice – V dveh gorenjskih porodnišnicah se je na prvi dan v novem letu rodilo kar devet otrok: pet v Kranju in štirje na Jesenicah. Silvestrska noč je bila v obeh porodnišnicah mirna: zadnji novorojenček v Kranju, Timon, se je Patriciji Mulej Perne s Slapa pri Tržiču rodil ob pol osmi zvečer. »Zame je to najlepši zaključek starega in začetek novega leta obenem,« je povedala mlada mamica. Tudi zadnji otrok, rojen v porodnišnici na Jesenicah, je bil deček, Emil, ob pol devetih ga je rodila Sabina Crnkič Medić iz Ljubljane.

Prvi otrok, ki se je na Gorenjskem rodil v letu 2018, pa je bil Lovrenc iz Kranja, ki se mu je tako zelo mudilo, da je zgodaj zjutraj, ob 6.20, na svet prijokal kar doma. »Lovrenc je naš četrti otrok pa nas je malo presenetil,« je v torek dopoldan, ko si je že opomogla od poroda, povedala mamica Urška Valjavec. K sreči Valjavčevi živijo zelo blizu porodnišnice, tako da so bili reševalci z babico v njihovi kopalnici, kjer je mali korenjak prišel na svet, že deset minut po porodu. »Sredi noči so se mi začeli popadki, ki so bili kmalu zelo močni. Zbudila sem moža, začela sva se pripravljati na odhod v porodnišnico. Ko sva spoznala, kako hitro se vse skupaj odvija, je mož že vzel v roke telefon, da bo poklical reševalce, pa sem ga ustavila in mu rekla, naj mi kar pomaga, ker otrok že prihaja,« je še povedala Urška, ki so jo njeni, mož Klemen ter otroci, devetletni Rožle, sedemletni Ožbej in štiriletna Brina, že prvi dan obiskali v porodnišnici.

Lovrencu je v Kranju sledila deklica Laura iz Sebenj, ki se je malo čez enajsto rodila v kranjski porodnišnici, nato pa se je nekaj minut pred poldnevom mamici Tamari Azinović rodil tudi prvi letošnji novorojenček v jeseniški porodnišnici, 3,372 kilograma težki Tine Babič.

Predsedniški obisk takoj po rojstvu

Komaj dobro uro je bil star, ko je na Jesenice na pred tem napovedani obisk prišel predsednik države Borut Pahor in mamici, ki je bila takrat še v porodni sobi, a v odlični kondiciji, čestital s šopkom rož. »Na novoletni dan nič ni bolj novega od rojstva otroka, ki je vedno povezano z upanjem,« je dejal predsednik republike in staršema malega Tineta, Tamari Azinović in Anžetu Babiču, čestital z željo, da bi živel v mirnem svetu, v katerem bi lahko razvijal vse talente, ki bi mu omogočali boljše in srečnejše življenje.

Na Jesenicah so 1. januarja zabeležili še tri rojstva: okoli dveh popoldan sta se rodili Živa in za njo Leona, nekaj kasneje pa še Anže. Na Jesenicah se je sicer v vsem lanskem letu rodilo 865 otrok, kar je nekaj manj kot leto poprej. V Kranju pa so se po Lovrencu in Lauri prvega januarja rodili tudi Jerca, Gabrijel in dvajset čez enajsto zvečer še Maja. Lani so zabeležili 1427 novorojenčkov, 31 več kot leto poprej.

Na urgenci brez posebnosti

Predsednik države je na praznični dan obiskal tudi urgentni center jeseniške bolnišnice in pozdravil dežurno ekipo. Ta na silvestrovo ni imela pretirano natrpanega urnika, je povedal vodja urgentnega centra dr. Robert Carotta. So pa imeli dežurni zdravniki veliko dela dan prej, v soboto, ko so samo v kirurški urgenci obravnavali kar 61 primerov, sprejetih je bilo 14 pacientov. Nedelja je bila dokaj mirna, v celem dnevu so obravnavali 31 primerov, od tega samo štiri ponoči. Na internistični urgenci so na silvestrovo obravnavali 13 primerov, niso pa zabeležili niti enega opitega mladoletnika, prav tako ni bilo ljudi, ki bi se poškodovali ob uporabi pirotehnike, je zadovoljen predstojnik Carotta.

Kot je v pogovoru s Pahorjem poudaril direktor bolnišnice Janez Poklukar, ki je s sodelavci predsednika na praznični dan sprejel, obisk za bolnišnico pomeni čast in priznanje. »Pred nami so veliki izzivi; vemo, da je glavni razlog za umrljivost postal rak, zato bo v prihodnosti treba še krepiti paliativno oskrbo in mobilne time, ki bodo težkim kroničnim pacientom pomagali doma. Po drugi strani nas kot izziv čaka tudi obvladovanja bakterij, ki so odporne proti antibiotikom; problema se v naši bolnišnici dobro zavedamo, že vrsto let na tem področju vodimo strogo politiko. Izziv do leta 2030 nam predstavljajo tudi napovedana demografska gibanja. Starajoča se populacija namreč pred nas postavlja potrebo po večjem obsegu zdravstvenih storitev, ob tem, da se po projekcijah manjša aktivni del prebivalstva,« je dodal Poklukar in ob tem poudaril svoje prepričanje, da imamo v Sloveniji glede na vložena sredstva enega najboljših zdravstvenih sistemov na svetu.

Zahvala vsem, ki so bili na delovnih mestih

Predsednik Pahor se je ob tem zahvalil medicinskemu in zdravstvenemu osebju, da strokovno in predano skrbi za paciente. »Kot predsednik republike se želim zahvaliti vsem dežurnim ekipam in posameznikom, ki so božične in novoletne praznike preživeli na delu in nesebično skrbeli, da smo ostali lahko bili brezskrbni, mirni in varni. Njim gredo besede moje iskrene hvaležnosti z željo, da bi v novem letu bili zdravi in uspešni, da bi si medsebojno pomagali in se zanesli drug na drugega,« je obisk na Jesenicah sklenil predsednik Pahor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

4/15

torek

3/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...