Del sorodstva, ob najmlajšem Moičku v ospredju Marija s sinom in hčerko, Igorjem in Karmen; zadaj pa hiša Na skali, ki jo je Igor kupil in temeljito prenovil. / Foto: Tina Dokl

H koreninam se vrača že četrta generacija Čenčičevih

Marija Čenčič je otroštvo preživela Na skali v Kranju. Življenjskega sopotnika Mehičana Rafaela Trujilla Figueroa je spoznala med študijem v Nemčiji, se z njim preselila v Mexico City. V njenem srcu ostaja Slovenija, v vsaki potočeni solzi je misel na domovino in veselje ob snidenju z njo. H koreninam je popeljala hčerko in sina, Karmen in Igorja, ki sta že kot otroka v Kranju preživljala poletne počitnice, in zdaj že četrto generacijo, vnuka Moička. Da bo njihov rod imel v Sloveniji ne samo preteklost in sedanjost, ampak tudi prihodnost, je Igor Na skali v Kranju kupil in temeljito obnovil hišo, ki se drži mamine rojstne.

Marija Čenčič s hčerko in sinom, Karmen in Igorjem, ter devetletnim vnukom Moičkom v Kranju preživlja božično-novoletne praznike. Letošnji so za njihovo družino še posebno praznični. V petek, 22. decembra, na Marijin 72. rojstni dan, je duhovnik dr. Andrej Naglič blagoslovil hišo Na skali v Kranju, ki jo je kupil in temeljito obnovil Marijin sin Igor, odvetnik po poklicu. Marija je ob tem za družino izjemno pomembnemu in ganljivemu trenutku povedala, da je družina Čenčičevih v Kranju, v njihovi Sloveniji, imela svojo preteklost, živi sedanjost in čuti svojo prihodnost. Igor je hvaležen, saj se vedno, ko pridejo v Slovenijo, čutijo toplo sprejeti. »Veliko sveta sem obiskal, živim v Mehiki, a lahko rečem samo, da smo doma tam, kjer se čutimo, ne kje živimo,« je zbrane sorodnike in prijatelje nagovoril v slovenščini.

Čenčičevi so povezani s hišo Na skali. Pravzaprav se več hiš Na skali drži skupaj in v eni so se rodili Čenčičevi trije otroci Janez, Štefan in Marija. Ta hiša s številko štiri je še vedno Čenčičeva, v lasti Bojana Čenčiča. Hišo s hišno številko tri pa je kupil Marijin sin Igor. To je zdaj tudi njihov dom, v katerega se bodo iz Mehike vračali še naprej. Igor je v slovesnem trenutku blagoslova hiše povedal, da je hišo kupil, ker so tu korenine njegove družine po mamini strani in ker je tudi sam čustveno navezan na Slovenijo. Marija pa je poudarila: »Smo ponosni potomci moje mame Zofije, dekliško Leben, in očeta Štefana, ustanovitelja Gorenjskih oblačil. Starša sta se v Kranj preselila iz Selške doline, s trebuhom za kruhom sta prišla v mesto. Oče je praktično začel iz nič ... Njegova ideja, kako ponuditi oblačila ne samo po meri, je začela cveteti pred drugo svetovno vojno, po vojni pa je bilo tako vse nacionalizirano. Potomci negujemo tradicijo oz. ponosno ime Čenčičevih in želimo tudi sami kaj dobrega narediti za Kranj, za Slovenijo. Že pred leti me je Ignac Golob, starosta slovenske diplomacije, predlagal za častno konzulko Slovenije v Mehiki. Kar se je tedaj začelo, a ne do konca uresničilo, želi nadaljevati moj sin. Igor želi ustvariti več stika med Mehiko in Slovenijo. V Mexico Cityu smo že imeli slovensko Gostilno, v kateri smo ponujali tipično slovensko hrano, slovenska vina in slovensko narodno glasbo. Žal je predel, kjer smo imeli Gostilno, prizadel potres in je ta začasno zaprta oz. iščemo kako primernejšo lokacijo. Če bo treba, bomo kuharja pripeljali tudi iz Slovenije.« (smeh)

Karmen rojena v Sloveniji

Marija Čenčič je v Kranju zaključila Gimnazijo. Veselil jo je študij stomatologije, ker pa je bila tedaj večina strokovne literature v nemščini, se je najprej odločila za študij nemščine v Nemčiji, kjer je spoznala Rafaela, ki je v Nemčiji opravljal doktorat iz agronomije. Za skupno življenje sta sicer izbrala Mexico City, Marija pa je svojo domovino ponesla v srcu. Hči Karmen se je rodila v Sloveniji, Marijin brat Janez se še dobro spominja dne, ko sta Marija in polletna Karmen sredi hude zime odpotovali v Mexico City. Karmen, magistra ekonomije, danes pove, da se bo Slovenije vedno spominjala po tem, kako je kot otrok tu preživljala počitnice, v njenih spominih sta stara starša, tete, strici ... To je zanjo dežela, v kateri živijo prijazni ljudje in ki jo napolni s pozitivno energijo. »V Sloveniji imamo veliko družino, tu je moja prava družina. Slovenijo je obiskoval tudi moj oče, tokrat se nam zaradi delovnih obveznosti žal ni mogel pridružiti,« je povedala Karmen.

Odnos do dediščine tudi v hiši Na skali

Spoštovanje in ljubezen do domovine so Čenčičevi prenesli tudi v spoštovanje do zgodovine hiše Na skali 3, ki je zdaj temeljito prenovljena. Nadzor nad prenovo je Igor Trujillo Čenčič zaupal kranjskemu podjetju KL Invest. Kot je povedal Vilko Lovšin, direktor podjetja, so obnovo začeli jeseni leta 2015 in jo zaključili v dveh letih, pri njej je sodelovalo okrog 64 raznih mojstrov, delavcev in strokovnjakov, vključno z zavodom za varstvo kulturne dediščine, restavratorsko službo ... Investitor je potek nadziral »na daljavo«, vsak mesec so izmenjali okrog tisoč fotografij. Hiša je iz začetka 17. stoletja, obnovljena je bila trikrat, sestavljena je iz dveh hiš – nekaj njenih preteklih zgodb je znanih, nekaj jih bo treba še odkriti, zagotovo pa se s to zadnjo obnovo pišejo nove življenjske zgodbe. Ohranili so spoštovanje do vseh prvotnih elementov v hiši. Marija Čenčič se spominja, da je v njej živel duhovnik Alfonz Levičnik, ki ga je še kot otrok obiskovala.

Še en izziv: družinsko drevo

Duhovnik dr. Andrej Naglič je ob petkovem blagoslovu v hišo prinesel mir in vero v to, da se bo v teh prostorih vedno kaj lepega dogajalo. Eno stanovanje v hiši ostaja Čenčičevim, nekaj stanovanj bodo dali v najem, zato da bo hiša polno živela vse dni v letu. Z velikim zanimanjem je dogajanje ob blagoslovu hiše spremljal tudi devetletni Moiček, ki predstavlja že četrto generacijo Čenčičevih in ki Slovenijo obišče na približno dve leti. Marija je povedala, da je pa zdaj prvič, da se je tudi vnuk začel resnično zavedati, zakaj se družina tako rada vrača v Slovenijo.

Čenčičevi želijo še veliko izvedeti o svojih prednikih, zato bo naslednji večji izziv raziskovanje družinskega drevesa. Lepo pa sta druženje po blagoslovu hiše simbolično v besede strnili sorodnici mlajše generacije Čenčičevih, Anita in Sandra: »Kako zelo tistim, ki gredo od doma, dom resnično nekaj pomeni.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/12

nedelja

3/16

ponedeljek

3/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...