Janez Klemenčič, državni prvak v kategoriji kostanjev med, s svojim odličjem / Foto: Tina Dokl

Trikrat nagrajeni čebelar

Za Janeza Klemenčiča, ki živi v Brodeh pri Škofji Loki, bi lahko rekli, da je bilo letos njegovo leto. Na čebelarskih tekmovanjih je osvojil kar tri najvišje naslove, poleg tega pa so njegov rojstni dan, dvajseti maj, razglasili za svetovni dan čebel.

Brode – No, 20. maj je sicer rojstni dan utemeljitelja čebelarstva Antona Janše in je bil zaradi tega predlagan in pred nedavnim v OZN tudi proglašen za svetovni dan čebel. Tega dne pa ima rojstni dan tudi Janez Klemenčič, tako bi lahko dejali, da mu je bilo čebelarstvo usojeno, čeprav se pred njim v družini ni nihče ukvarjal s čebelarstvom. Po stroki je mizar in se je poleg dela želel ukvarjati še s kakim konjičkom. »Razmišljal sem, ali naj grem k lovcem, ribičem ali čebelarjem. Naposled je odločitev za čebelarstvo odtehtalo dejstvo, da imamo v Brodeh čebelarski dom in mi tako ne bo treba daleč,« pojasni svojo odločitev za čebelarstvo.

S prvimi tremi panji je začel leta 2010, danes jih ima 150, 45 čebeljih družin ima samo v domačem čebelnjaku, poleg tega pa še na treh lokacijah. Čebele tudi seli po Sloveniji od Goriških brd do Prekmurja, da ujamejo sezono od začetka do konca. Tri leta se udeležuje tekmovanj. Leta 2013 je postal prvak Gorenjske v Cerkljah, letos pa je osvojil kar tri najvišja priznanja. Prvo je bilo mednarodno tekmovanje v Semiču, kjer je za kostanjev med prejel naziv šampiona in se uvrstil na državno tekmovanje in tam tudi zmagal. Poleg naziva državnega prvaka s kostanjevim medom je pred nedavnim z gozdnim medom osvojil tudi zmago na mednarodnem ocenjevanju medu v Labinu, kjer so slovenski (in škofjeloški) čebelarju tudi sicer blesteli.

Janez je ponosen na svoj hobi, ki njegovi družini daje tudi del dohodka za preživetje. Tudi svojo mizarsko obrt je povezal s čebelarstvom in izdeluje vso opremo od čebelnjaka do panja. Pri žičenju satnih okvirčkov mu pomagajo tudi štirje otroci, vsi še osnovnošolci od drugega do devetega razreda, sodelujejo tudi pri točenju medu, sicer pa veliko dela opravi tudi žena Urška, ki ima tudi umetniško žilico in je še posebno spretna pri poslikavi panjskih končnic.

»Vsako leto dodamo od 30 do 40 novih panjev in širimo svojo dejavnost,« pove Janez, ki je v čebelarjenju prepoznal tudi dobro poslovno priložnost. »Vendar je treba biti realen in ne pričakovati preveč, kajti čebelar je zelo odvisen od narave. Letos nam je bila sila nenaklonjena, letošnji pridelek 15 kilogramov na panj je bil najslabši v letih, odkar se ukvarjam s čebelami. Čebelarji se moramo zavedati, da smo pač odvisni od narave. Čebelarska sezona je kratka, prvi omembe vredni donosi so šele maja in junija.«

Pri Klemenčičevih pridelujejo sortni med, intenzivno tudi cvetni prah, sam je razvil tudi poseben panj z notranjim smukalnikom za cvetni prah. Izdeluje tudi propolis, na polici njegove domače butične prodajalne opazimo tudi sveče iz čebeljega voska pa seveda številne vrste medu. V čebelarstvu želi napredovati in tako je letos začel tudi z vzgojo matic. Za začetek le za lastne potrebe. V letu 2018 namerava uveljaviti lastno blagovno znamko Medomed. Pred domačo hišo je postavil leseno maketo medveda, ki jo je izdelal v domači mizarski delavnici in naj bi ponazarjala njegovo ukvarjanje z medom. In rad bi tudi, da bi se po medvedu, ljubitelju medu, prijelo tudi domače ime.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

7/24

sreda

10/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. april 2018

Študijski krožek Ločanke

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 24. april 2018

Etnologija, zbirke in prva vojna

PREDAVANJA / Škofja Loka, 24. april 2018

Vstopimo v odnos z najstniki

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...