Štirinajst vrhunskih slovenskih športnikov za dvanajst mesecev v letu 2018. / Foto: Igor Kavčič

Leto s športniki zmagovalci

Slikar in karikaturist Jože Trobec je pripravil prav poseben stenski koledar, ob katerem se lahko celo leto 2018 družimo z njegovimi odličnimi karikaturami najboljših slovenskih športnikov. Nakup Koledarja s srcem – generacija zmagovalcev je lahko tudi naš prispevek Ustanovi za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi.

Kranj – Stenski koledar je prednovoletna darilna klasika. Najbrž ga ni med nami, ki ga v teh dneh ne bi dobil, si ga kupil sam ali pa o tem še razmišlja. S koledarji se običajno reklamirajo podjetja, vse pogosteje pa jih založijo tudi različne organizacije in društva, ki z izkupičkom od prodaje bodisi financirajo lastno dejavnost bodisi ga podarijo v dobrodelne namene. Mnogi izberete tematski koledar – v želji, da vas bodo čez leto na steni spremljale podobe gora, živali, športnih avtomobilov, reprodukcije znanih umetniških slik, fotografije zvezdnikov iz sveta glasbe in filma in podobno. Koledar s srcem – generacija zmagovalcev v sebi združuje vse omenjene motive: na njem so nam vsem ljubi športniki, s katerih podobami se predstavlja prvokategornik med karikaturisti Jože Trobec, njihov nakup pa hkrati šteje še v dobrodelni namen.

»Športni uspehi so ta čas edini, ki nas Slovence še poenotijo. Skoraj pri vsaki stvari se delimo na vaše in naše, ko gre za nastope naših športnikov pa vsi znamo stopiti skupaj,« o tem, čigave karikature dati na koledar, ni veliko razmišljal Jože. »Že pri pevcih in ansamblih bi bil problem, koga izbrati, kar se politikov tiče, pa tudi ne vem, kdo bi si želel celo leto na steni imeti recimo Pahorja.« Da ga je celo leto prijatelj Tone Fornezzi - Tof, s katerim že 35 let kot oblikovalec in karikaturist sodeluje pri njegovi vsakotedenski rubriki Butik ND v Nedeljskem dnevniku (ki sicer traja že 47 let), nagovarjal, da bi naredila prodajno televizijsko avkcijo njegovih karikatur in tako zbirala denar za Ustanovo za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi, s katero sodelujeta že več let. Na televizijo Jože Trobec ni želel, z veseljem pa se je lotil risanja karikatur. V času evropskega prvenstva v košarki, ko so naši igrali s Španci, je že narisal Gorana Dragića, takrat kot toreadorja z rdečo cunjo pred bikom in na njej rezultat tekme. Karikaturo je obesil v lokalu Mitnica v Kranju in ljudje so se zvečer ob tekmah slikali ob njej. »Tri štiri karikature sem že imel, Dragiča sem naredil na novo, lotil pa sem se še drugih športnikov, ki so v preteklem letu dosegali dobre rezultate, zmagovali, prejemali medalje.«

Karikaturist dodaja, lepotni kirurg odvzema

Jože Trobec je tako ustvaril karikature Ilke Štuhec, Filipa Flisarja, Petra in Domna Prevca, Tima Gajserja, Tine Trstenjak in Ane Velenšek, Petra Kauzerja, Primoža Rogliča, Žana Koširja, Gorana Dragića, Luke Dončića, Anžeta Kopitarja in Jakova Faka in poskrbel za idejno zasnovo in oblikovanje koledarja. »Tof je organiziral celotno akcijo in v manj kot enem mesecu smo prodali okrog šest tisoč koledarjev,« je povedal avtor likov športnikov; da so bili nekateri izmed njih ob predstavitvi koledarja zelo navdušeni nad svojimi karikaturami.

»Karikaturist je podoben poklic kot lepotni kirurg, le da jaz dodajam on pa odvzema,« je v duhovitem tonu dejal Jože, da je karikatura dobra takrat, kadar človeku, ki ga slika, da dušo. »Sam temu rečem, da me takrat ta oseba pogleda,« pove sogovornik, ki že več let pri risanju karikatur uporablja sodobno digitalno tehnologijo. S svinčnikom zdaj riše na ekran, podobno kot je nekoč na papir. Da je prava romantika, ko je osvojil nove tehnologije, ne pa spomin na star način. Tudi če se zmoti lahko neomejeno popravlja, saj se slike shranjujejo po plasteh, kar prej ni bilo mogoče. Seveda pa je še vedno potrebna mojstrska roka, brez te ne pomaga noben še tako sodoben računalniški program.

»Svoje aktualne karikature, med njimi tudi športnikov s koledarja, v obojestransko zadovoljstvo običajno predstavljam pri prijatelju Gregu v lokalu Mitnica v Kranju, kjer je naprodaj tudi Koledar s srcem,« zaključuje Jože Trobec, ki je letos sicer pripravil tudi koledarje z motivi njegovih umetniških slik, naj bo cvetja in tihožitij, ženskih aktov ali pa krajine in fotografij, ki zadnje čase postajajo še ena od njegovih umetniških ljubezni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...