Štirinajst vrhunskih slovenskih športnikov za dvanajst mesecev v letu 2018. / Foto: Igor Kavčič

Leto s športniki zmagovalci

Slikar in karikaturist Jože Trobec je pripravil prav poseben stenski koledar, ob katerem se lahko celo leto 2018 družimo z njegovimi odličnimi karikaturami najboljših slovenskih športnikov. Nakup Koledarja s srcem – generacija zmagovalcev je lahko tudi naš prispevek Ustanovi za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi.

Kranj – Stenski koledar je prednovoletna darilna klasika. Najbrž ga ni med nami, ki ga v teh dneh ne bi dobil, si ga kupil sam ali pa o tem še razmišlja. S koledarji se običajno reklamirajo podjetja, vse pogosteje pa jih založijo tudi različne organizacije in društva, ki z izkupičkom od prodaje bodisi financirajo lastno dejavnost bodisi ga podarijo v dobrodelne namene. Mnogi izberete tematski koledar – v želji, da vas bodo čez leto na steni spremljale podobe gora, živali, športnih avtomobilov, reprodukcije znanih umetniških slik, fotografije zvezdnikov iz sveta glasbe in filma in podobno. Koledar s srcem – generacija zmagovalcev v sebi združuje vse omenjene motive: na njem so nam vsem ljubi športniki, s katerih podobami se predstavlja prvokategornik med karikaturisti Jože Trobec, njihov nakup pa hkrati šteje še v dobrodelni namen.

»Športni uspehi so ta čas edini, ki nas Slovence še poenotijo. Skoraj pri vsaki stvari se delimo na vaše in naše, ko gre za nastope naših športnikov pa vsi znamo stopiti skupaj,« o tem, čigave karikature dati na koledar, ni veliko razmišljal Jože. »Že pri pevcih in ansamblih bi bil problem, koga izbrati, kar se politikov tiče, pa tudi ne vem, kdo bi si želel celo leto na steni imeti recimo Pahorja.« Da ga je celo leto prijatelj Tone Fornezzi - Tof, s katerim že 35 let kot oblikovalec in karikaturist sodeluje pri njegovi vsakotedenski rubriki Butik ND v Nedeljskem dnevniku (ki sicer traja že 47 let), nagovarjal, da bi naredila prodajno televizijsko avkcijo njegovih karikatur in tako zbirala denar za Ustanovo za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi, s katero sodelujeta že več let. Na televizijo Jože Trobec ni želel, z veseljem pa se je lotil risanja karikatur. V času evropskega prvenstva v košarki, ko so naši igrali s Španci, je že narisal Gorana Dragića, takrat kot toreadorja z rdečo cunjo pred bikom in na njej rezultat tekme. Karikaturo je obesil v lokalu Mitnica v Kranju in ljudje so se zvečer ob tekmah slikali ob njej. »Tri štiri karikature sem že imel, Dragiča sem naredil na novo, lotil pa sem se še drugih športnikov, ki so v preteklem letu dosegali dobre rezultate, zmagovali, prejemali medalje.«

Karikaturist dodaja, lepotni kirurg odvzema

Jože Trobec je tako ustvaril karikature Ilke Štuhec, Filipa Flisarja, Petra in Domna Prevca, Tima Gajserja, Tine Trstenjak in Ane Velenšek, Petra Kauzerja, Primoža Rogliča, Žana Koširja, Gorana Dragića, Luke Dončića, Anžeta Kopitarja in Jakova Faka in poskrbel za idejno zasnovo in oblikovanje koledarja. »Tof je organiziral celotno akcijo in v manj kot enem mesecu smo prodali okrog šest tisoč koledarjev,« je povedal avtor likov športnikov; da so bili nekateri izmed njih ob predstavitvi koledarja zelo navdušeni nad svojimi karikaturami.

»Karikaturist je podoben poklic kot lepotni kirurg, le da jaz dodajam on pa odvzema,« je v duhovitem tonu dejal Jože, da je karikatura dobra takrat, kadar človeku, ki ga slika, da dušo. »Sam temu rečem, da me takrat ta oseba pogleda,« pove sogovornik, ki že več let pri risanju karikatur uporablja sodobno digitalno tehnologijo. S svinčnikom zdaj riše na ekran, podobno kot je nekoč na papir. Da je prava romantika, ko je osvojil nove tehnologije, ne pa spomin na star način. Tudi če se zmoti lahko neomejeno popravlja, saj se slike shranjujejo po plasteh, kar prej ni bilo mogoče. Seveda pa je še vedno potrebna mojstrska roka, brez te ne pomaga noben še tako sodoben računalniški program.

»Svoje aktualne karikature, med njimi tudi športnikov s koledarja, v obojestransko zadovoljstvo običajno predstavljam pri prijatelju Gregu v lokalu Mitnica v Kranju, kjer je naprodaj tudi Koledar s srcem,« zaključuje Jože Trobec, ki je letos sicer pripravil tudi koledarje z motivi njegovih umetniških slik, naj bo cvetja in tihožitij, ženskih aktov ali pa krajine in fotografij, ki zadnje čase postajajo še ena od njegovih umetniških ljubezni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/4

sobota

-1/9

nedelja

-4/5

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...