Darinka Kladnik, (Ne)znani Slovenci, Cankarjeva založba, Ljubljana, 2017, 304 strani

(Ne)znani Slovenci

»V umetniških krogih sta bila znan in priljubljen par Anica in Emilijan Cevc, oba izjemna poznavalca umetnosti in varuha kulturne dediščine, neutrudna raziskovalca spomenikov in pobudnika številnih kulturnih akcij. Še več, s svojim prispevkom sta obogatila zakladnico slovenske umetnosti in postala ''apostola umetnosti''. Prav ljubezen do umetnosti ju je povezala, na skupno pot pa pripeljala druga svetovna vojna, med katero sta se spoznala, on kot aktivist OF, v katero se je vključil kot krščanski socialist, ona kot njegova kurirka. Oba sta bila globoko verna, zato je Emilijan večkrat dejal, da ju je združil Bog. Rodil se je v Kamniku. Nižjo gimnazijo je opravil v Novem mestu in bil gojenec tamkajšnjega frančiškanskega samostana. Gvardijan je bil pater, ki je gojence rad seznanjal s knjižnimi novostmi in vplival na njihovo kulturno dojemljivost. Emilijana je tedaj bolj zanimala narava kot beseda. Zbiral je hrošče, metulje, školjke, minerale in o tem pisal v revijo Proteus. Privlačile so ga tudi starine in zgodovina. Ko je že vse kazalo, da se bo usmeril v naravoslovje, mu je prišla v roke Zgodovina likovne umetnosti v Zahodni Evropi Izidorja Cankarja. Prebral jo je šestkrat zapored in se odločil za študij umetnostne zgodovine. Z umetnostnimi spomeniki se je seznanjal na šolskih ekskurzijah. Pogosto se je na pot podal sam, peš ali s kolesom. Pomislil je celo, da bi se posvetil konservatorski službi na Primorskem. ''Moj ideal nikoli ni bila samo neka kabinetna znanost, temveč sem vse do konca vojne, pa še nekoliko čez, tako rekoč do diplome na univerzi sanjal o tem, da bom postal konservator. Ne suhoparna akademska učenost, ampak tisti živi nenehni stik, navsezadnje ne samo z umetnostjo kot tako, ampak tudi s človekom, ki je to umetnost živel,'' je razložil svojo poklicno odločitev …« Anica Cevc, rojena Hlebce, je bila Ljubljančanka. Poročila sta se in leta 1951 dobila sina Gregorja. »Veliko svoje ljubezni je Anica namenila baročnemu slikarstvu; to je ostalo njena najljubša tema tudi potem, ko je leta 1965 formalno prevzela mesto ravnateljice Narodne galerije in jo vodila vse do leta 1991. Kar je bila Anica za Narodno galerijo – njeno srce in duša, je bil Emilijan za slovenske spomenike. Postal je in ostal najboljši poznavalec srednjeveške umetnosti v Sloveniji.« (Str. 36–37)

Med Slovenci, ki so večini (ne)znani, sta tudi gorenjski rojak Emilijan Cevc in njegova žena Anica. V tej dragoceni knjigi je še cela vrsta osebnosti, ki so po rodu Gorenjci, a »vseslovenskega« pomena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 59 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...