Lastniki so na konjih ali ob njih drug za drugim prihajali do cerkve, kjer so prejeli župnikov blagoslov. / Foto: Gorazd Kavčič

Na štefanovo blagoslovili konje

V torek, na god svetega Štefana, zavetnika konj in živine, so v številnih gorenjskih krajih pripravili tradicionalno žegnanje konj.

Kupljenik, Hraše, Komenda – Tudi letos so na Štefanovo v številnih gorenjskih krajih pripravili tradicionalno žegnanje konj. Nekoč so k blagoslovu konje privedli predvsem kmetje, ki so jim konji pomenili delovno sredstvo, od njihovega zdravja pa je bilo odvisno preživetje kmetije. Običaj, po katerem so za srečo in zdravje živine prosili svetega Štefana, pa naj bi nastal ob koncu 18. stoletja. Danes, ko so konje pri delu tako rekoč popolnoma nadomestili stroji, pa k žegnu pridejo predvsem tisti, ki se s konjeništvom ukvarjajo za hobi.

K slikoviti cerkvi svetega Štefana na Kupljeniku je kljub slabemu vremenu prišlo več kot štirideset konj; številni jezdeci so se na njihovih hrbtih povzpeli po strmem hribu nad Bohinjsko Belo in nato drug za drugim odjahali oziroma povedli konje do cerkve, kjer jih je blagoslovil in z vrečico soli obdaroval tamkajšnji župnik Roman Kušar.

Posebno zanimivo je bilo na Križu pri Komendi, kjer k blagoslovu lastniki živine prinesejo tudi lesene figurice svojih konj in druge živine. Kot sta dejala domačina in ključarja Ivan Hlade in Anton Zlobko, je običaj star že vsaj tristo let. Župnik Zdravko Žagar je med mašo figurice blagoslovil, pa tudi vrečke soli, ki so jih kmetje prinesli na sosednji oltar. To sol pozneje lastniki živine pomešajo med krmo, kar naj bi zagotovilo dodatno varnost in zdravje njihove živine. Ob župniku Zdravku Žagarju je letos blagoslovil sprevod in konje duhovnik Gregor Rogelj. Lastniki so na blagoslov prignali 27 konj. Vsi konjeniki so prejeli spominska darila lončarskega mojstra Franceta Kremžarja z Gmajnice ter spominske podkvice, ki jih je oblikovala in spekla Metka Hribar iz Križa.

Žegnanja konj pri podružnični cerkvi sv. Štefana v hribovski vasici Štefanje Gora pod Krvavcem se je udeležilo 22 konjenikov, v Srednji vasi pri Šenčurju pri cerkvi sv. Radegunde pa kar 64 konj in tri konjske vprege z zapravljivčki.

Na dan, ko goduje sv. Štefan, v Hrašah že petnajsto leto pri cerkvi sv. Jakoba, ki letos obeležuje devetsto let, blagoslovijo konje in njihove lastnike. Da bi bili konji močni in zdravi, jih je po maši blagoslovil smledniški župnik Tomaž Nagode. Parada je letos štela okoli trideset mogočnih konjev. Turistično društvo Hraše in Jahalni center Janhar sta pripravila tudi pogostitev vseh obiskovalcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

13/30

sreda

12/29

četrtek

14/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

PRIREDITVE / Kranj, 19. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...