Lastniki so na konjih ali ob njih drug za drugim prihajali do cerkve, kjer so prejeli župnikov blagoslov. / Foto: Gorazd Kavčič

Na štefanovo blagoslovili konje

V torek, na god svetega Štefana, zavetnika konj in živine, so v številnih gorenjskih krajih pripravili tradicionalno žegnanje konj.

Kupljenik, Hraše, Komenda – Tudi letos so na Štefanovo v številnih gorenjskih krajih pripravili tradicionalno žegnanje konj. Nekoč so k blagoslovu konje privedli predvsem kmetje, ki so jim konji pomenili delovno sredstvo, od njihovega zdravja pa je bilo odvisno preživetje kmetije. Običaj, po katerem so za srečo in zdravje živine prosili svetega Štefana, pa naj bi nastal ob koncu 18. stoletja. Danes, ko so konje pri delu tako rekoč popolnoma nadomestili stroji, pa k žegnu pridejo predvsem tisti, ki se s konjeništvom ukvarjajo za hobi.

K slikoviti cerkvi svetega Štefana na Kupljeniku je kljub slabemu vremenu prišlo več kot štirideset konj; številni jezdeci so se na njihovih hrbtih povzpeli po strmem hribu nad Bohinjsko Belo in nato drug za drugim odjahali oziroma povedli konje do cerkve, kjer jih je blagoslovil in z vrečico soli obdaroval tamkajšnji župnik Roman Kušar.

Posebno zanimivo je bilo na Križu pri Komendi, kjer k blagoslovu lastniki živine prinesejo tudi lesene figurice svojih konj in druge živine. Kot sta dejala domačina in ključarja Ivan Hlade in Anton Zlobko, je običaj star že vsaj tristo let. Župnik Zdravko Žagar je med mašo figurice blagoslovil, pa tudi vrečke soli, ki so jih kmetje prinesli na sosednji oltar. To sol pozneje lastniki živine pomešajo med krmo, kar naj bi zagotovilo dodatno varnost in zdravje njihove živine. Ob župniku Zdravku Žagarju je letos blagoslovil sprevod in konje duhovnik Gregor Rogelj. Lastniki so na blagoslov prignali 27 konj. Vsi konjeniki so prejeli spominska darila lončarskega mojstra Franceta Kremžarja z Gmajnice ter spominske podkvice, ki jih je oblikovala in spekla Metka Hribar iz Križa.

Žegnanja konj pri podružnični cerkvi sv. Štefana v hribovski vasici Štefanje Gora pod Krvavcem se je udeležilo 22 konjenikov, v Srednji vasi pri Šenčurju pri cerkvi sv. Radegunde pa kar 64 konj in tri konjske vprege z zapravljivčki.

Na dan, ko goduje sv. Štefan, v Hrašah že petnajsto leto pri cerkvi sv. Jakoba, ki letos obeležuje devetsto let, blagoslovijo konje in njihove lastnike. Da bi bili konji močni in zdravi, jih je po maši blagoslovil smledniški župnik Tomaž Nagode. Parada je letos štela okoli trideset mogočnih konjev. Turistično društvo Hraše in Jahalni center Janhar sta pripravila tudi pogostitev vseh obiskovalcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...