Lastniki so na konjih ali ob njih drug za drugim prihajali do cerkve, kjer so prejeli župnikov blagoslov. / Foto: Gorazd Kavčič

Na štefanovo blagoslovili konje

V torek, na god svetega Štefana, zavetnika konj in živine, so v številnih gorenjskih krajih pripravili tradicionalno žegnanje konj.

Kupljenik, Hraše, Komenda – Tudi letos so na Štefanovo v številnih gorenjskih krajih pripravili tradicionalno žegnanje konj. Nekoč so k blagoslovu konje privedli predvsem kmetje, ki so jim konji pomenili delovno sredstvo, od njihovega zdravja pa je bilo odvisno preživetje kmetije. Običaj, po katerem so za srečo in zdravje živine prosili svetega Štefana, pa naj bi nastal ob koncu 18. stoletja. Danes, ko so konje pri delu tako rekoč popolnoma nadomestili stroji, pa k žegnu pridejo predvsem tisti, ki se s konjeništvom ukvarjajo za hobi.

K slikoviti cerkvi svetega Štefana na Kupljeniku je kljub slabemu vremenu prišlo več kot štirideset konj; številni jezdeci so se na njihovih hrbtih povzpeli po strmem hribu nad Bohinjsko Belo in nato drug za drugim odjahali oziroma povedli konje do cerkve, kjer jih je blagoslovil in z vrečico soli obdaroval tamkajšnji župnik Roman Kušar.

Posebno zanimivo je bilo na Križu pri Komendi, kjer k blagoslovu lastniki živine prinesejo tudi lesene figurice svojih konj in druge živine. Kot sta dejala domačina in ključarja Ivan Hlade in Anton Zlobko, je običaj star že vsaj tristo let. Župnik Zdravko Žagar je med mašo figurice blagoslovil, pa tudi vrečke soli, ki so jih kmetje prinesli na sosednji oltar. To sol pozneje lastniki živine pomešajo med krmo, kar naj bi zagotovilo dodatno varnost in zdravje njihove živine. Ob župniku Zdravku Žagarju je letos blagoslovil sprevod in konje duhovnik Gregor Rogelj. Lastniki so na blagoslov prignali 27 konj. Vsi konjeniki so prejeli spominska darila lončarskega mojstra Franceta Kremžarja z Gmajnice ter spominske podkvice, ki jih je oblikovala in spekla Metka Hribar iz Križa.

Žegnanja konj pri podružnični cerkvi sv. Štefana v hribovski vasici Štefanje Gora pod Krvavcem se je udeležilo 22 konjenikov, v Srednji vasi pri Šenčurju pri cerkvi sv. Radegunde pa kar 64 konj in tri konjske vprege z zapravljivčki.

Na dan, ko goduje sv. Štefan, v Hrašah že petnajsto leto pri cerkvi sv. Jakoba, ki letos obeležuje devetsto let, blagoslovijo konje in njihove lastnike. Da bi bili konji močni in zdravi, jih je po maši blagoslovil smledniški župnik Tomaž Nagode. Parada je letos štela okoli trideset mogočnih konjev. Turistično društvo Hraše in Jahalni center Janhar sta pripravila tudi pogostitev vseh obiskovalcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...