Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču.

Snežne priprave policistov

Dvajset novih policistov in policistk se je v Kranjski Gori usposabljalo za delo na smučiščih, saj so samo lani na Gorenjskem zabeležili devetinosemdeset hujših nesreč.

Kranjska Gora – Na smučišču v Kranjski Gori je prejšnji konec tedna potekalo usposabljanje dvajsetih policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, ki se bodo pridružili sedemdesetim policistom smučarjem, ki svoje naloge že opravljajo na slovenskih smučiščih.

Kot je pojasnil vodja usposabljanja Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije Uprave uniformirane policije, je obravnava nesreče na smučišču precej težja kot na cesti, največkrat pa se morajo zanašati na izjave očividcev, prič, ki jih je pogosto malo. »Najpomembneje je ugotoviti gibanja udeležencev in zbrati kar največ podatkov in dokazov. Usposabljanje poteka najprej teoretično na Policijski akademiji, kjer smo letos več poudarka namenili poškodbam na smučišču, med praktičnim delom pa poteka obravnava simuliranega kraja smučarske nesreče s poudarkom na odkrivanju in zavarovanju sledov in morebitnega dokazovanja kaznivega dejanja. Kazniva dejanja se sicer izkažejo v manjšem deležu nesreč, pogosteje v trkih, krivdo pa lahko iščemo tudi pri upravljavcih smučišča,« je povedal Sladič.

Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču. Med najpogostejšimi vzroki pa policisti ocenjujejo, da do nesreč prihaja zaradi precenjevanja sposobnosti in neogretosti smučarjev.

Kljub velikemu številu negativnih alkotestov v preteklih letih, ki kažejo, da se smučarji v glavnini izogibajo alkoholu, bodo poostren nadzor nadaljevali, še posebno pri udeležencih nesreč.

Prav v času usposabljanja sta se sicer na Gorenjskem zgodili dve nesreči, kjer sta bila v obeh primerih udeležena smučarja sama, na Starem vrhu se je smučarka poškodovala pri padcu, na Voglu pa smučar pri ponesrečenem skoku v snežnem parku.

Policijsko prisotnost na smučišču pozdravljajo tudi v RTC Žičnice Kranjska Gora, kjer po besedah Klavdije Gomboc že vrsto let uspešno sodelujejo s policisti. »Smučarji se počutijo bolj varne in tudi svoje znanje bolj prilagodijo razmeram na smučišču. Glede na to, da smo družinsko smučišče, smučišče za smučarje začetnike, imamo na letnem nivoju manj kot dvesto poškodb, torej tudi lažjih poškodb, kar je med več kot 190 tisoč smučarji zelo zadovoljiv rezultat, to pa je pripisati tudi številnim preventivnim akcijam in vzgoji smučarjev,« pravi Klavdija Gomboc in dodaja, da objestnost starejših smučarjev občasno tudi kaznujejo. Najstrožji ukrep, to je odvzem smučarske vozovnice, pa so v desetih letih uporabili le trikrat.

»Prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, pripravljenosti, zasedenosti smučišča, snežnim in vremenskim razmeram. Posebno pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte le na označenih in urejenih smučarskih progah. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, priporočljiva pa tudi za odrasle,« opozarjajo policisti in dodajajo, da je pomembno paziti tudi na smučarsko opremo in drugo lastnino, saj tatovi marsikdaj čakajo na neprevidne smučarje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 81 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...