Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču.

Snežne priprave policistov

Dvajset novih policistov in policistk se je v Kranjski Gori usposabljalo za delo na smučiščih, saj so samo lani na Gorenjskem zabeležili devetinosemdeset hujših nesreč.

Kranjska Gora – Na smučišču v Kranjski Gori je prejšnji konec tedna potekalo usposabljanje dvajsetih policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, ki se bodo pridružili sedemdesetim policistom smučarjem, ki svoje naloge že opravljajo na slovenskih smučiščih.

Kot je pojasnil vodja usposabljanja Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije Uprave uniformirane policije, je obravnava nesreče na smučišču precej težja kot na cesti, največkrat pa se morajo zanašati na izjave očividcev, prič, ki jih je pogosto malo. »Najpomembneje je ugotoviti gibanja udeležencev in zbrati kar največ podatkov in dokazov. Usposabljanje poteka najprej teoretično na Policijski akademiji, kjer smo letos več poudarka namenili poškodbam na smučišču, med praktičnim delom pa poteka obravnava simuliranega kraja smučarske nesreče s poudarkom na odkrivanju in zavarovanju sledov in morebitnega dokazovanja kaznivega dejanja. Kazniva dejanja se sicer izkažejo v manjšem deležu nesreč, pogosteje v trkih, krivdo pa lahko iščemo tudi pri upravljavcih smučišča,« je povedal Sladič.

Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču. Med najpogostejšimi vzroki pa policisti ocenjujejo, da do nesreč prihaja zaradi precenjevanja sposobnosti in neogretosti smučarjev.

Kljub velikemu številu negativnih alkotestov v preteklih letih, ki kažejo, da se smučarji v glavnini izogibajo alkoholu, bodo poostren nadzor nadaljevali, še posebno pri udeležencih nesreč.

Prav v času usposabljanja sta se sicer na Gorenjskem zgodili dve nesreči, kjer sta bila v obeh primerih udeležena smučarja sama, na Starem vrhu se je smučarka poškodovala pri padcu, na Voglu pa smučar pri ponesrečenem skoku v snežnem parku.

Policijsko prisotnost na smučišču pozdravljajo tudi v RTC Žičnice Kranjska Gora, kjer po besedah Klavdije Gomboc že vrsto let uspešno sodelujejo s policisti. »Smučarji se počutijo bolj varne in tudi svoje znanje bolj prilagodijo razmeram na smučišču. Glede na to, da smo družinsko smučišče, smučišče za smučarje začetnike, imamo na letnem nivoju manj kot dvesto poškodb, torej tudi lažjih poškodb, kar je med več kot 190 tisoč smučarji zelo zadovoljiv rezultat, to pa je pripisati tudi številnim preventivnim akcijam in vzgoji smučarjev,« pravi Klavdija Gomboc in dodaja, da objestnost starejših smučarjev občasno tudi kaznujejo. Najstrožji ukrep, to je odvzem smučarske vozovnice, pa so v desetih letih uporabili le trikrat.

»Prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, pripravljenosti, zasedenosti smučišča, snežnim in vremenskim razmeram. Posebno pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte le na označenih in urejenih smučarskih progah. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, priporočljiva pa tudi za odrasle,« opozarjajo policisti in dodajajo, da je pomembno paziti tudi na smučarsko opremo in drugo lastnino, saj tatovi marsikdaj čakajo na neprevidne smučarje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/12

nedelja

3/16

ponedeljek

3/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...