Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču.

Snežne priprave policistov

Dvajset novih policistov in policistk se je v Kranjski Gori usposabljalo za delo na smučiščih, saj so samo lani na Gorenjskem zabeležili devetinosemdeset hujših nesreč.

Kranjska Gora – Na smučišču v Kranjski Gori je prejšnji konec tedna potekalo usposabljanje dvajsetih policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, ki se bodo pridružili sedemdesetim policistom smučarjem, ki svoje naloge že opravljajo na slovenskih smučiščih.

Kot je pojasnil vodja usposabljanja Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije Uprave uniformirane policije, je obravnava nesreče na smučišču precej težja kot na cesti, največkrat pa se morajo zanašati na izjave očividcev, prič, ki jih je pogosto malo. »Najpomembneje je ugotoviti gibanja udeležencev in zbrati kar največ podatkov in dokazov. Usposabljanje poteka najprej teoretično na Policijski akademiji, kjer smo letos več poudarka namenili poškodbam na smučišču, med praktičnim delom pa poteka obravnava simuliranega kraja smučarske nesreče s poudarkom na odkrivanju in zavarovanju sledov in morebitnega dokazovanja kaznivega dejanja. Kazniva dejanja se sicer izkažejo v manjšem deležu nesreč, pogosteje v trkih, krivdo pa lahko iščemo tudi pri upravljavcih smučišča,« je povedal Sladič.

Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču. Med najpogostejšimi vzroki pa policisti ocenjujejo, da do nesreč prihaja zaradi precenjevanja sposobnosti in neogretosti smučarjev.

Kljub velikemu številu negativnih alkotestov v preteklih letih, ki kažejo, da se smučarji v glavnini izogibajo alkoholu, bodo poostren nadzor nadaljevali, še posebno pri udeležencih nesreč.

Prav v času usposabljanja sta se sicer na Gorenjskem zgodili dve nesreči, kjer sta bila v obeh primerih udeležena smučarja sama, na Starem vrhu se je smučarka poškodovala pri padcu, na Voglu pa smučar pri ponesrečenem skoku v snežnem parku.

Policijsko prisotnost na smučišču pozdravljajo tudi v RTC Žičnice Kranjska Gora, kjer po besedah Klavdije Gomboc že vrsto let uspešno sodelujejo s policisti. »Smučarji se počutijo bolj varne in tudi svoje znanje bolj prilagodijo razmeram na smučišču. Glede na to, da smo družinsko smučišče, smučišče za smučarje začetnike, imamo na letnem nivoju manj kot dvesto poškodb, torej tudi lažjih poškodb, kar je med več kot 190 tisoč smučarji zelo zadovoljiv rezultat, to pa je pripisati tudi številnim preventivnim akcijam in vzgoji smučarjev,« pravi Klavdija Gomboc in dodaja, da objestnost starejših smučarjev občasno tudi kaznujejo. Najstrožji ukrep, to je odvzem smučarske vozovnice, pa so v desetih letih uporabili le trikrat.

»Prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, pripravljenosti, zasedenosti smučišča, snežnim in vremenskim razmeram. Posebno pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte le na označenih in urejenih smučarskih progah. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, priporočljiva pa tudi za odrasle,« opozarjajo policisti in dodajajo, da je pomembno paziti tudi na smučarsko opremo in drugo lastnino, saj tatovi marsikdaj čakajo na neprevidne smučarje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

5/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

OBVESTILA / Žiri, 23. januar 2018

Krvodajalska akcija

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...