Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču.

Snežne priprave policistov

Dvajset novih policistov in policistk se je v Kranjski Gori usposabljalo za delo na smučiščih, saj so samo lani na Gorenjskem zabeležili devetinosemdeset hujših nesreč.

Kranjska Gora – Na smučišču v Kranjski Gori je prejšnji konec tedna potekalo usposabljanje dvajsetih policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, ki se bodo pridružili sedemdesetim policistom smučarjem, ki svoje naloge že opravljajo na slovenskih smučiščih.

Kot je pojasnil vodja usposabljanja Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije Uprave uniformirane policije, je obravnava nesreče na smučišču precej težja kot na cesti, največkrat pa se morajo zanašati na izjave očividcev, prič, ki jih je pogosto malo. »Najpomembneje je ugotoviti gibanja udeležencev in zbrati kar največ podatkov in dokazov. Usposabljanje poteka najprej teoretično na Policijski akademiji, kjer smo letos več poudarka namenili poškodbam na smučišču, med praktičnim delom pa poteka obravnava simuliranega kraja smučarske nesreče s poudarkom na odkrivanju in zavarovanju sledov in morebitnega dokazovanja kaznivega dejanja. Kazniva dejanja se sicer izkažejo v manjšem deležu nesreč, pogosteje v trkih, krivdo pa lahko iščemo tudi pri upravljavcih smučišča,« je povedal Sladič.

Po ocenah policistov se varnost izboljšuje, k temu pa prispeva tudi njihova prisotnost na smučišču. Med najpogostejšimi vzroki pa policisti ocenjujejo, da do nesreč prihaja zaradi precenjevanja sposobnosti in neogretosti smučarjev.

Kljub velikemu številu negativnih alkotestov v preteklih letih, ki kažejo, da se smučarji v glavnini izogibajo alkoholu, bodo poostren nadzor nadaljevali, še posebno pri udeležencih nesreč.

Prav v času usposabljanja sta se sicer na Gorenjskem zgodili dve nesreči, kjer sta bila v obeh primerih udeležena smučarja sama, na Starem vrhu se je smučarka poškodovala pri padcu, na Voglu pa smučar pri ponesrečenem skoku v snežnem parku.

Policijsko prisotnost na smučišču pozdravljajo tudi v RTC Žičnice Kranjska Gora, kjer po besedah Klavdije Gomboc že vrsto let uspešno sodelujejo s policisti. »Smučarji se počutijo bolj varne in tudi svoje znanje bolj prilagodijo razmeram na smučišču. Glede na to, da smo družinsko smučišče, smučišče za smučarje začetnike, imamo na letnem nivoju manj kot dvesto poškodb, torej tudi lažjih poškodb, kar je med več kot 190 tisoč smučarji zelo zadovoljiv rezultat, to pa je pripisati tudi številnim preventivnim akcijam in vzgoji smučarjev,« pravi Klavdija Gomboc in dodaja, da objestnost starejših smučarjev občasno tudi kaznujejo. Najstrožji ukrep, to je odvzem smučarske vozovnice, pa so v desetih letih uporabili le trikrat.

»Prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, pripravljenosti, zasedenosti smučišča, snežnim in vremenskim razmeram. Posebno pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte le na označenih in urejenih smučarskih progah. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, priporočljiva pa tudi za odrasle,« opozarjajo policisti in dodajajo, da je pomembno paziti tudi na smučarsko opremo in drugo lastnino, saj tatovi marsikdaj čakajo na neprevidne smučarje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

16/26

sobota

16/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Kokra, 21. julij 2018

Svečanost ob obletnici požiga Kokre

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...