Koordinatorica projekta Andreja Megušar in župan Železnikov Anton Luznar / Foto: Gorazd Kavčič

Čipkarski dnevi že junija

Občina Železniki je znova pridobila evropski denar za obogatitev Čipkarskih dnevov, ki bodo po novem potekali že konec junija. Posvetili se bodo tudi kolonizacijskemu delovanju freisinških škofov med ozemlji Innichena in Selške doline.

Partnerji Občine Železniki v projektu bodo italijanski Innichen, neprofitna organizacija Renovabis iz Freisinga, pobratena hrvaška občina Lepoglava, nevladna mladinska organizacija Sonce iz Makedonije ter Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo Slomšek iz Belgije.

Železniki – Tako kot letos bodo tudi prihodnje leto Čipkarski dnevi v Železnikih vsebinsko bogatejši, saj je občina znova pridobila 25 tisoč evrov nepovratnih sredstev v programu Evropa za državljane. Prijavili so projekt 4EU: Državljani za Evropo, izvajali pa ga bodo med Čipkarskimi dnevi, ki bodo potekali že konec junija. Vključeval bo tudi občinski praznik, ki ga v Železnikih praznujejo v spomin na prvo omembo krajev v Selški dolini v darilni listini iz 30. junija 973.

Projekt Evropske migracije

Delovni naslov projekta je Evropske migracije: naša skupna preteklost za boljši razvoj v prihodnosti. Kot je pojasnila njegova koordinatorica Andreja Megušar, se bo projekt navezoval na analizo srednjeveškega kolonizacijskega delovanja nekdanjih freisinških posesti z namenom razumevanja ekonomskih migracij pred drugo svetovno vojno in migracij po Balkanski poti v današnjem času. Leta 973 je namreč nemški cesar podaril ozemlje Selške doline freisinškim škofom, ti pa so nato prebivalce iz Innichena po letu 1294 začeli naseljevati na območje Sorice z okolico. »Največji poudarek bo prav na srednjeveški kolonizaciji freisinških škofov med ozemlji Innichena in zgornjega dela Selške doline, ki je dobro dokumentirana ter omogoča spremljanje asimilacije tirolskih kolonistov v več kot 800-letnem obdobju. S tem želimo poudariti pomen ohranitve kulturne identitete lokalnega prebivalstva,« pravi Megušarjeva.

Mednarodne vezi

Partnerji Občine Železniki v projektu bodo italijanski Innichen, s katerim so letos poglobili stike, neprofitna organizacija Renovabis iz Freisinga, pobratena hrvaška občina Lepoglava, nevladna mladinska organizacija Sonce iz Makedonije ter Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo Slomšek iz Belgije, ki je vključeno zaradi predvojnih ekonomskih migracij. »Projekt zasleduje povezovanje in ohranjanje vezi z mesti s skupno preteklostjo oz. kulturno identiteto. S pomočjo partnerjev želimo zgodovinske poudarke in pozitivne izkušnje nadgraditi s primeri današnjih aktualnih praks. Kolonizacije niso sodoben pojav, pomembno so vplivale in še vplivajo na razvoj družbe. Z razumevanjem njihovega pomena v preteklosti bomo lažje razumeli prihodnost,« je poudarila Megušarjeva in dodala, da bodo vsebino programa bolj natančno dorekli po novem letu.

Projekt skupaj s Čipkarskimi dnevi

Projekt bodo izvajali v času 56. Čipkarskih dnevov med 27. junijem in 1. julijem 2018. V Turističnem društvu (TD) Železniki so se odločili za prestavitev izvedbe iz ustaljenega termina v sredini julija na zgodnejši datum. Upajo, da se bo to odrazilo v boljšem obisku, saj večina takrat še ni na dopustu, prav tako pa bodo lažje dobili strokovnjake za sodelovanje na dogodkih, je dejal predsednik TD Tomaž Weiffenbach in dodal, da so novico o odobrenem projektu sprejeli z navdušenjem. Tudi župan Anton Luznar je zadovoljen, da bodo znova lahko nadgradili Čiparske dneve in omogočili obisk gostom iz tujine, ki bodo sodelovali tudi na konferenci. S projektom bodo tudi razbremenili občinski proračun in olajšali delo prostovoljcem iz turističnega društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/8

torek

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...