Koordinatorica projekta Andreja Megušar in župan Železnikov Anton Luznar / Foto: Gorazd Kavčič

Čipkarski dnevi že junija

Občina Železniki je znova pridobila evropski denar za obogatitev Čipkarskih dnevov, ki bodo po novem potekali že konec junija. Posvetili se bodo tudi kolonizacijskemu delovanju freisinških škofov med ozemlji Innichena in Selške doline.

Partnerji Občine Železniki v projektu bodo italijanski Innichen, neprofitna organizacija Renovabis iz Freisinga, pobratena hrvaška občina Lepoglava, nevladna mladinska organizacija Sonce iz Makedonije ter Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo Slomšek iz Belgije.

Železniki – Tako kot letos bodo tudi prihodnje leto Čipkarski dnevi v Železnikih vsebinsko bogatejši, saj je občina znova pridobila 25 tisoč evrov nepovratnih sredstev v programu Evropa za državljane. Prijavili so projekt 4EU: Državljani za Evropo, izvajali pa ga bodo med Čipkarskimi dnevi, ki bodo potekali že konec junija. Vključeval bo tudi občinski praznik, ki ga v Železnikih praznujejo v spomin na prvo omembo krajev v Selški dolini v darilni listini iz 30. junija 973.

Projekt Evropske migracije

Delovni naslov projekta je Evropske migracije: naša skupna preteklost za boljši razvoj v prihodnosti. Kot je pojasnila njegova koordinatorica Andreja Megušar, se bo projekt navezoval na analizo srednjeveškega kolonizacijskega delovanja nekdanjih freisinških posesti z namenom razumevanja ekonomskih migracij pred drugo svetovno vojno in migracij po Balkanski poti v današnjem času. Leta 973 je namreč nemški cesar podaril ozemlje Selške doline freisinškim škofom, ti pa so nato prebivalce iz Innichena po letu 1294 začeli naseljevati na območje Sorice z okolico. »Največji poudarek bo prav na srednjeveški kolonizaciji freisinških škofov med ozemlji Innichena in zgornjega dela Selške doline, ki je dobro dokumentirana ter omogoča spremljanje asimilacije tirolskih kolonistov v več kot 800-letnem obdobju. S tem želimo poudariti pomen ohranitve kulturne identitete lokalnega prebivalstva,« pravi Megušarjeva.

Mednarodne vezi

Partnerji Občine Železniki v projektu bodo italijanski Innichen, s katerim so letos poglobili stike, neprofitna organizacija Renovabis iz Freisinga, pobratena hrvaška občina Lepoglava, nevladna mladinska organizacija Sonce iz Makedonije ter Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo Slomšek iz Belgije, ki je vključeno zaradi predvojnih ekonomskih migracij. »Projekt zasleduje povezovanje in ohranjanje vezi z mesti s skupno preteklostjo oz. kulturno identiteto. S pomočjo partnerjev želimo zgodovinske poudarke in pozitivne izkušnje nadgraditi s primeri današnjih aktualnih praks. Kolonizacije niso sodoben pojav, pomembno so vplivale in še vplivajo na razvoj družbe. Z razumevanjem njihovega pomena v preteklosti bomo lažje razumeli prihodnost,« je poudarila Megušarjeva in dodala, da bodo vsebino programa bolj natančno dorekli po novem letu.

Projekt skupaj s Čipkarskimi dnevi

Projekt bodo izvajali v času 56. Čipkarskih dnevov med 27. junijem in 1. julijem 2018. V Turističnem društvu (TD) Železniki so se odločili za prestavitev izvedbe iz ustaljenega termina v sredini julija na zgodnejši datum. Upajo, da se bo to odrazilo v boljšem obisku, saj večina takrat še ni na dopustu, prav tako pa bodo lažje dobili strokovnjake za sodelovanje na dogodkih, je dejal predsednik TD Tomaž Weiffenbach in dodal, da so novico o odobrenem projektu sprejeli z navdušenjem. Tudi župan Anton Luznar je zadovoljen, da bodo znova lahko nadgradili Čiparske dneve in omogočili obisk gostom iz tujine, ki bodo sodelovali tudi na konferenci. S projektom bodo tudi razbremenili občinski proračun in olajšali delo prostovoljcem iz turističnega društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...