Koordinatorica projekta Andreja Megušar in župan Železnikov Anton Luznar / Foto: Gorazd Kavčič

Čipkarski dnevi že junija

Občina Železniki je znova pridobila evropski denar za obogatitev Čipkarskih dnevov, ki bodo po novem potekali že konec junija. Posvetili se bodo tudi kolonizacijskemu delovanju freisinških škofov med ozemlji Innichena in Selške doline.

Partnerji Občine Železniki v projektu bodo italijanski Innichen, neprofitna organizacija Renovabis iz Freisinga, pobratena hrvaška občina Lepoglava, nevladna mladinska organizacija Sonce iz Makedonije ter Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo Slomšek iz Belgije.

Železniki – Tako kot letos bodo tudi prihodnje leto Čipkarski dnevi v Železnikih vsebinsko bogatejši, saj je občina znova pridobila 25 tisoč evrov nepovratnih sredstev v programu Evropa za državljane. Prijavili so projekt 4EU: Državljani za Evropo, izvajali pa ga bodo med Čipkarskimi dnevi, ki bodo potekali že konec junija. Vključeval bo tudi občinski praznik, ki ga v Železnikih praznujejo v spomin na prvo omembo krajev v Selški dolini v darilni listini iz 30. junija 973.

Projekt Evropske migracije

Delovni naslov projekta je Evropske migracije: naša skupna preteklost za boljši razvoj v prihodnosti. Kot je pojasnila njegova koordinatorica Andreja Megušar, se bo projekt navezoval na analizo srednjeveškega kolonizacijskega delovanja nekdanjih freisinških posesti z namenom razumevanja ekonomskih migracij pred drugo svetovno vojno in migracij po Balkanski poti v današnjem času. Leta 973 je namreč nemški cesar podaril ozemlje Selške doline freisinškim škofom, ti pa so nato prebivalce iz Innichena po letu 1294 začeli naseljevati na območje Sorice z okolico. »Največji poudarek bo prav na srednjeveški kolonizaciji freisinških škofov med ozemlji Innichena in zgornjega dela Selške doline, ki je dobro dokumentirana ter omogoča spremljanje asimilacije tirolskih kolonistov v več kot 800-letnem obdobju. S tem želimo poudariti pomen ohranitve kulturne identitete lokalnega prebivalstva,« pravi Megušarjeva.

Mednarodne vezi

Partnerji Občine Železniki v projektu bodo italijanski Innichen, s katerim so letos poglobili stike, neprofitna organizacija Renovabis iz Freisinga, pobratena hrvaška občina Lepoglava, nevladna mladinska organizacija Sonce iz Makedonije ter Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo Slomšek iz Belgije, ki je vključeno zaradi predvojnih ekonomskih migracij. »Projekt zasleduje povezovanje in ohranjanje vezi z mesti s skupno preteklostjo oz. kulturno identiteto. S pomočjo partnerjev želimo zgodovinske poudarke in pozitivne izkušnje nadgraditi s primeri današnjih aktualnih praks. Kolonizacije niso sodoben pojav, pomembno so vplivale in še vplivajo na razvoj družbe. Z razumevanjem njihovega pomena v preteklosti bomo lažje razumeli prihodnost,« je poudarila Megušarjeva in dodala, da bodo vsebino programa bolj natančno dorekli po novem letu.

Projekt skupaj s Čipkarskimi dnevi

Projekt bodo izvajali v času 56. Čipkarskih dnevov med 27. junijem in 1. julijem 2018. V Turističnem društvu (TD) Železniki so se odločili za prestavitev izvedbe iz ustaljenega termina v sredini julija na zgodnejši datum. Upajo, da se bo to odrazilo v boljšem obisku, saj večina takrat še ni na dopustu, prav tako pa bodo lažje dobili strokovnjake za sodelovanje na dogodkih, je dejal predsednik TD Tomaž Weiffenbach in dodal, da so novico o odobrenem projektu sprejeli z navdušenjem. Tudi župan Anton Luznar je zadovoljen, da bodo znova lahko nadgradili Čiparske dneve in omogočili obisk gostom iz tujine, ki bodo sodelovali tudi na konferenci. S projektom bodo tudi razbremenili občinski proračun in olajšali delo prostovoljcem iz turističnega društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-6/1

nedelja

-4/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

IZLETI / Kokrica, 15. december 2018

Pohod na Pangršico

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Olševek, 15. december 2018

Postavitev božične smreke

PREDAVANJA / Kranj, 15. december 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Kamna Gorica, 15. december 2018

Ustvarjalna delavnica

GLEDALIŠČE / Šenčur, 15. december 2018

Dobri, zlobni volk

 

 
 

 

 
 
 

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.