Učitelj Jože Verbič z dijaki 3. letnika pečarstva in keramičarstva / Foto: Maša Likosar

Poklici, ki jih delodajalci še vedno iščejo

Dijaki, ki se šolajo za poklic pečarja ter polagalca keramičnih oblog na Šolskem centru Kranj, so odprli svoja vrata delavnice, kjer izvajajo praktični pouk, vsem, ki jih zanima, kako nastane na primer kamin za pravo romantično vzdušje.

Kranj – V pečarski delavnici Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj vsako leto pripravijo dan odprtih vrat. Na ogled so prišli tudi učenci OŠ Helena Puhar in OŠ Komenda. Dijaki ponosno razkažejo prostore, ki so jih pred petimi leti dobili popolnoma neobdelane. Učitelj praktičnega pouka Jože Verbič je takrat hodil od vrat do vrat ter pridobival donatorje, ki so jih oskrbeli s potrebnimi materiali. Donatorjev je bilo res mnogo in brez njihove pomoči, jim zagotovo ne bi uspelo ustvariti tako dodelanih končnih izdelkov. Številni kamini, ki izžarevajo ustvarjalnost, izvirne in moderne kopalnice, keramične mize, s ploščicami obložene stene, ki so tako umetniško položene, oko ne ve, kje bi ustavilo pogled, ker je vse tako prefinjeno ustvarjeno. Videli smo tudi maketo notranjosti kamina in peči na trda goriva. Dijaki so nam pokazali, kako se položijo ploščice na stopnicah. Šest dijakov tretjega letnika smer pečar in keramičar si je razdelilo delo. Prikazali so obdelavo materiala, mešanje mase, rezanje ploščic, preverjanje, kako ravna je stena ter na koncu polaganje ploščice.

Za poklic pečarja in polagalca keramičnih oblog so se odločili, ker se jim zdi to poklic, ki ne bo nikoli preminil, saj so prepričani, da bodo kopalnice vedno oblečene v ploščice in se bodo zaljubljenci vedno stiskali ob kaminih. Pred desetimi leti sta se veji pečarja in polagalca keramičnih oblog združila v en poklic. Jožeta Verbiča skrbi problem izumiranja poklicnega šolanja za gradbene poklice. Premalo je narejenega za promocijo teh poklicev, mladi se raje odločajo za gimnazije in splošne srednje šole, določeni poklici pa utegnejo zaradi tega v prihodnje ugasniti. Verbič vidi problem tudi v tem, ker dijakov po končanem poklicnem šolanju mojstri v poklicih ne želijo zaposliti. Mojstri, ki delajo sami, se ne morejo celovito ukvarjati z vajenci, ki naj bi iz šol ne prinesli zadosti praktičnega znanja. Učitelj se za dijake resnično trudi, poleg strokovnega znanja jim želi vcepiti tudi nekaj življenjskih lekcij. Ravno zaradi tega je po delavnici obesil razne napise, ki dijake opozarjajo na vrednote, spoštovanje, delavnost in poštenost.

Ravnateljica Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj Nada Šmid poudari tudi poklic slikopleskarja in črkoslikarja. Letos gostijo dijake in dijakinje, ki se pripravljajo na tekmovanje Slo-Skills, kjer tekmujejo v raznih veščinah slikopleskarstva in črkoslikarstva. Državno tekmovanje bo naslednje leto že drugič organizirala njihova šola. Tudi pri slikopleskarjih opažajo trend nižanja vpisanih, kar je zaskrbljujoče. Pravi, da delodajalci kljub vsemu še vedno iščejo tako slikopleskarje, kot pečarje, a opaža, da se dijaki po končani šoli ne podajajo na izvežbano poklicno pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/5

sobota

0/11

nedelja

-3/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...