Učitelj Jože Verbič z dijaki 3. letnika pečarstva in keramičarstva / Foto: Maša Likosar

Poklici, ki jih delodajalci še vedno iščejo

Dijaki, ki se šolajo za poklic pečarja ter polagalca keramičnih oblog na Šolskem centru Kranj, so odprli svoja vrata delavnice, kjer izvajajo praktični pouk, vsem, ki jih zanima, kako nastane na primer kamin za pravo romantično vzdušje.

Kranj – V pečarski delavnici Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj vsako leto pripravijo dan odprtih vrat. Na ogled so prišli tudi učenci OŠ Helena Puhar in OŠ Komenda. Dijaki ponosno razkažejo prostore, ki so jih pred petimi leti dobili popolnoma neobdelane. Učitelj praktičnega pouka Jože Verbič je takrat hodil od vrat do vrat ter pridobival donatorje, ki so jih oskrbeli s potrebnimi materiali. Donatorjev je bilo res mnogo in brez njihove pomoči, jim zagotovo ne bi uspelo ustvariti tako dodelanih končnih izdelkov. Številni kamini, ki izžarevajo ustvarjalnost, izvirne in moderne kopalnice, keramične mize, s ploščicami obložene stene, ki so tako umetniško položene, oko ne ve, kje bi ustavilo pogled, ker je vse tako prefinjeno ustvarjeno. Videli smo tudi maketo notranjosti kamina in peči na trda goriva. Dijaki so nam pokazali, kako se položijo ploščice na stopnicah. Šest dijakov tretjega letnika smer pečar in keramičar si je razdelilo delo. Prikazali so obdelavo materiala, mešanje mase, rezanje ploščic, preverjanje, kako ravna je stena ter na koncu polaganje ploščice.

Za poklic pečarja in polagalca keramičnih oblog so se odločili, ker se jim zdi to poklic, ki ne bo nikoli preminil, saj so prepričani, da bodo kopalnice vedno oblečene v ploščice in se bodo zaljubljenci vedno stiskali ob kaminih. Pred desetimi leti sta se veji pečarja in polagalca keramičnih oblog združila v en poklic. Jožeta Verbiča skrbi problem izumiranja poklicnega šolanja za gradbene poklice. Premalo je narejenega za promocijo teh poklicev, mladi se raje odločajo za gimnazije in splošne srednje šole, določeni poklici pa utegnejo zaradi tega v prihodnje ugasniti. Verbič vidi problem tudi v tem, ker dijakov po končanem poklicnem šolanju mojstri v poklicih ne želijo zaposliti. Mojstri, ki delajo sami, se ne morejo celovito ukvarjati z vajenci, ki naj bi iz šol ne prinesli zadosti praktičnega znanja. Učitelj se za dijake resnično trudi, poleg strokovnega znanja jim želi vcepiti tudi nekaj življenjskih lekcij. Ravno zaradi tega je po delavnici obesil razne napise, ki dijake opozarjajo na vrednote, spoštovanje, delavnost in poštenost.

Ravnateljica Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj Nada Šmid poudari tudi poklic slikopleskarja in črkoslikarja. Letos gostijo dijake in dijakinje, ki se pripravljajo na tekmovanje Slo-Skills, kjer tekmujejo v raznih veščinah slikopleskarstva in črkoslikarstva. Državno tekmovanje bo naslednje leto že drugič organizirala njihova šola. Tudi pri slikopleskarjih opažajo trend nižanja vpisanih, kar je zaskrbljujoče. Pravi, da delodajalci kljub vsemu še vedno iščejo tako slikopleskarje, kot pečarje, a opaža, da se dijaki po končani šoli ne podajajo na izvežbano poklicno pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...