Učitelj Jože Verbič z dijaki 3. letnika pečarstva in keramičarstva / Foto: Maša Likosar

Poklici, ki jih delodajalci še vedno iščejo

Dijaki, ki se šolajo za poklic pečarja ter polagalca keramičnih oblog na Šolskem centru Kranj, so odprli svoja vrata delavnice, kjer izvajajo praktični pouk, vsem, ki jih zanima, kako nastane na primer kamin za pravo romantično vzdušje.

Kranj – V pečarski delavnici Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj vsako leto pripravijo dan odprtih vrat. Na ogled so prišli tudi učenci OŠ Helena Puhar in OŠ Komenda. Dijaki ponosno razkažejo prostore, ki so jih pred petimi leti dobili popolnoma neobdelane. Učitelj praktičnega pouka Jože Verbič je takrat hodil od vrat do vrat ter pridobival donatorje, ki so jih oskrbeli s potrebnimi materiali. Donatorjev je bilo res mnogo in brez njihove pomoči, jim zagotovo ne bi uspelo ustvariti tako dodelanih končnih izdelkov. Številni kamini, ki izžarevajo ustvarjalnost, izvirne in moderne kopalnice, keramične mize, s ploščicami obložene stene, ki so tako umetniško položene, oko ne ve, kje bi ustavilo pogled, ker je vse tako prefinjeno ustvarjeno. Videli smo tudi maketo notranjosti kamina in peči na trda goriva. Dijaki so nam pokazali, kako se položijo ploščice na stopnicah. Šest dijakov tretjega letnika smer pečar in keramičar si je razdelilo delo. Prikazali so obdelavo materiala, mešanje mase, rezanje ploščic, preverjanje, kako ravna je stena ter na koncu polaganje ploščice.

Za poklic pečarja in polagalca keramičnih oblog so se odločili, ker se jim zdi to poklic, ki ne bo nikoli preminil, saj so prepričani, da bodo kopalnice vedno oblečene v ploščice in se bodo zaljubljenci vedno stiskali ob kaminih. Pred desetimi leti sta se veji pečarja in polagalca keramičnih oblog združila v en poklic. Jožeta Verbiča skrbi problem izumiranja poklicnega šolanja za gradbene poklice. Premalo je narejenega za promocijo teh poklicev, mladi se raje odločajo za gimnazije in splošne srednje šole, določeni poklici pa utegnejo zaradi tega v prihodnje ugasniti. Verbič vidi problem tudi v tem, ker dijakov po končanem poklicnem šolanju mojstri v poklicih ne želijo zaposliti. Mojstri, ki delajo sami, se ne morejo celovito ukvarjati z vajenci, ki naj bi iz šol ne prinesli zadosti praktičnega znanja. Učitelj se za dijake resnično trudi, poleg strokovnega znanja jim želi vcepiti tudi nekaj življenjskih lekcij. Ravno zaradi tega je po delavnici obesil razne napise, ki dijake opozarjajo na vrednote, spoštovanje, delavnost in poštenost.

Ravnateljica Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj Nada Šmid poudari tudi poklic slikopleskarja in črkoslikarja. Letos gostijo dijake in dijakinje, ki se pripravljajo na tekmovanje Slo-Skills, kjer tekmujejo v raznih veščinah slikopleskarstva in črkoslikarstva. Državno tekmovanje bo naslednje leto že drugič organizirala njihova šola. Tudi pri slikopleskarjih opažajo trend nižanja vpisanih, kar je zaskrbljujoče. Pravi, da delodajalci kljub vsemu še vedno iščejo tako slikopleskarje, kot pečarje, a opaža, da se dijaki po končani šoli ne podajajo na izvežbano poklicno pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/22

torek

9/25

sreda

9/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. april 2018

Študijski krožek Ločanke

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 24. april 2018

Etnologija, zbirke in prva vojna

PREDAVANJA / Škofja Loka, 24. april 2018

Vstopimo v odnos z najstniki

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...