Učitelj Jože Verbič z dijaki 3. letnika pečarstva in keramičarstva / Foto: Maša Likosar

Poklici, ki jih delodajalci še vedno iščejo

Dijaki, ki se šolajo za poklic pečarja ter polagalca keramičnih oblog na Šolskem centru Kranj, so odprli svoja vrata delavnice, kjer izvajajo praktični pouk, vsem, ki jih zanima, kako nastane na primer kamin za pravo romantično vzdušje.

Kranj – V pečarski delavnici Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj vsako leto pripravijo dan odprtih vrat. Na ogled so prišli tudi učenci OŠ Helena Puhar in OŠ Komenda. Dijaki ponosno razkažejo prostore, ki so jih pred petimi leti dobili popolnoma neobdelane. Učitelj praktičnega pouka Jože Verbič je takrat hodil od vrat do vrat ter pridobival donatorje, ki so jih oskrbeli s potrebnimi materiali. Donatorjev je bilo res mnogo in brez njihove pomoči, jim zagotovo ne bi uspelo ustvariti tako dodelanih končnih izdelkov. Številni kamini, ki izžarevajo ustvarjalnost, izvirne in moderne kopalnice, keramične mize, s ploščicami obložene stene, ki so tako umetniško položene, oko ne ve, kje bi ustavilo pogled, ker je vse tako prefinjeno ustvarjeno. Videli smo tudi maketo notranjosti kamina in peči na trda goriva. Dijaki so nam pokazali, kako se položijo ploščice na stopnicah. Šest dijakov tretjega letnika smer pečar in keramičar si je razdelilo delo. Prikazali so obdelavo materiala, mešanje mase, rezanje ploščic, preverjanje, kako ravna je stena ter na koncu polaganje ploščice.

Za poklic pečarja in polagalca keramičnih oblog so se odločili, ker se jim zdi to poklic, ki ne bo nikoli preminil, saj so prepričani, da bodo kopalnice vedno oblečene v ploščice in se bodo zaljubljenci vedno stiskali ob kaminih. Pred desetimi leti sta se veji pečarja in polagalca keramičnih oblog združila v en poklic. Jožeta Verbiča skrbi problem izumiranja poklicnega šolanja za gradbene poklice. Premalo je narejenega za promocijo teh poklicev, mladi se raje odločajo za gimnazije in splošne srednje šole, določeni poklici pa utegnejo zaradi tega v prihodnje ugasniti. Verbič vidi problem tudi v tem, ker dijakov po končanem poklicnem šolanju mojstri v poklicih ne želijo zaposliti. Mojstri, ki delajo sami, se ne morejo celovito ukvarjati z vajenci, ki naj bi iz šol ne prinesli zadosti praktičnega znanja. Učitelj se za dijake resnično trudi, poleg strokovnega znanja jim želi vcepiti tudi nekaj življenjskih lekcij. Ravno zaradi tega je po delavnici obesil razne napise, ki dijake opozarjajo na vrednote, spoštovanje, delavnost in poštenost.

Ravnateljica Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Šolskega centra Kranj Nada Šmid poudari tudi poklic slikopleskarja in črkoslikarja. Letos gostijo dijake in dijakinje, ki se pripravljajo na tekmovanje Slo-Skills, kjer tekmujejo v raznih veščinah slikopleskarstva in črkoslikarstva. Državno tekmovanje bo naslednje leto že drugič organizirala njihova šola. Tudi pri slikopleskarjih opažajo trend nižanja vpisanih, kar je zaskrbljujoče. Pravi, da delodajalci kljub vsemu še vedno iščejo tako slikopleskarje, kot pečarje, a opaža, da se dijaki po končani šoli ne podajajo na izvežbano poklicno pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 41 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

13/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...