Dom starejših občanov bodo širili

Za projekt prostorske širitve Doma starejših v Naklem po konceptu četrte generacije – gospodinjske skupnosti je zagotovljenih tristo petdeset tisoč evrov v okviru regionalnega razvojnega programa. Skupaj je investicija vredna slabih devetsto tisoč evrov, razliko bo morala zagotoviti Občina Naklo.

Naklo – Občinski svetniki so se na decembrski seji seznanili s projektom širitve Doma starejših v Naklem s pritličnim prizidkom k domu s 15 posteljami v večinoma enoposteljnih sobah. Gre za pilotni projekt na nivoju države, ki naj bi poenotil standarde oskrbe starejših, vodil v izboljšanje kakovosti bivanja in racionalnejšo razporeditev zaposlenih. Pobudo za dograditev bivalne enote za starejše, oblikovane po konceptu četrte generacije – gospodinjske skupnosti je dala regionalna razvojna agencija BSC Kranj, septembra pa so člani Razvojnega sveta gorenjske regije in Sveta gorenjske regije potrdili vsebino in časovnico. Podpisan je tudi že dogovor z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.

Svetnikom je načrt predstavila arhitektka Monika Fink Serša. Investicija je vredna slabih devetsto tisoč evrov, od tega bi 350 tisoč evrov sofinanciralo ministrstvo, drugo mora zagotoviti Občina Naklo. Za sofinanciranje je postavljenih kar nekaj pogojev, med drugim terminski plan. Že prihodnje leto mora biti izdelana projektna dokumentacija, decembra 2018 se morajo začeti dela. Gradnja, dokončanje prizidka in uporabno dovoljenje morajo biti izvedeni in zaključeni do decembra 2019. Leta 2020 je v časovnici še nakup notranje opreme in maja istega leta začetek uporabe objekta. Arhitektka je povedala, da bo prizidek funkcionalno povezan z obstoječim domom; v sedanjem domu je 46 stanovalcev. Svetnik Ivan Meglič je opozoril, da so potrebe po prostorski širitvi večje kot zgolj za 15 postelj, in če se nekaj gradi, je to smiselno doreči že v začetni fazi. Monika Fink Serša je pojasnila, da so sofinancirana sredstva zagotovljena samo za že načrtovani del prizidka, se pa lahko uvede faznost postopka in s tem omogoči kasnejšo dodatno širitev, če bodo potrebe in denar za to. Direktor občinske uprave Tomaž Pliberšek je opozoril, da bo težko iz občinskega proračuna zagotoviti že predvidenega dobrega pol milijona evrov in si ne predstavlja, da bi investicijo v dom v tem trenutku še povečali do te mere, da bi trpeli ostali občinski projekti. Svetnik Peter Celar je predlagal, da bi nekaj dodatnega denarja iz proračuna vendarle namenili vsaj za podkletitev prizidka, ki ni v prvotnem načrtu, kar bo omogočilo še dodatno povečanje doma kdaj v prihodnosti, kar je podprl tudi župan Marko Mravlja. Ivan Meglič je še predlagal, naj se dopolni idejni projekt prizidka za obe etaži, da bodo svetniki sploh dobili občutek, o kakšnih zneskih se pogovarjajo. Sprejeto je bilo, da arhitektka v najkrajšem možnem času pripravi predlagane dopolnitve idejnega projekta. Svetnik Zdravko Cankar je sicer že večkrat izpostavil, da bi bilo smiselno razmisliti tudi o tem, da bi Dom starejših v Naklem postal samostojni zavod, zdaj je enota Doma starejših Preddvor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

četrtek

12/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.