Dom starejših občanov bodo širili

Za projekt prostorske širitve Doma starejših v Naklem po konceptu četrte generacije – gospodinjske skupnosti je zagotovljenih tristo petdeset tisoč evrov v okviru regionalnega razvojnega programa. Skupaj je investicija vredna slabih devetsto tisoč evrov, razliko bo morala zagotoviti Občina Naklo.

Naklo – Občinski svetniki so se na decembrski seji seznanili s projektom širitve Doma starejših v Naklem s pritličnim prizidkom k domu s 15 posteljami v večinoma enoposteljnih sobah. Gre za pilotni projekt na nivoju države, ki naj bi poenotil standarde oskrbe starejših, vodil v izboljšanje kakovosti bivanja in racionalnejšo razporeditev zaposlenih. Pobudo za dograditev bivalne enote za starejše, oblikovane po konceptu četrte generacije – gospodinjske skupnosti je dala regionalna razvojna agencija BSC Kranj, septembra pa so člani Razvojnega sveta gorenjske regije in Sveta gorenjske regije potrdili vsebino in časovnico. Podpisan je tudi že dogovor z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.

Svetnikom je načrt predstavila arhitektka Monika Fink Serša. Investicija je vredna slabih devetsto tisoč evrov, od tega bi 350 tisoč evrov sofinanciralo ministrstvo, drugo mora zagotoviti Občina Naklo. Za sofinanciranje je postavljenih kar nekaj pogojev, med drugim terminski plan. Že prihodnje leto mora biti izdelana projektna dokumentacija, decembra 2018 se morajo začeti dela. Gradnja, dokončanje prizidka in uporabno dovoljenje morajo biti izvedeni in zaključeni do decembra 2019. Leta 2020 je v časovnici še nakup notranje opreme in maja istega leta začetek uporabe objekta. Arhitektka je povedala, da bo prizidek funkcionalno povezan z obstoječim domom; v sedanjem domu je 46 stanovalcev. Svetnik Ivan Meglič je opozoril, da so potrebe po prostorski širitvi večje kot zgolj za 15 postelj, in če se nekaj gradi, je to smiselno doreči že v začetni fazi. Monika Fink Serša je pojasnila, da so sofinancirana sredstva zagotovljena samo za že načrtovani del prizidka, se pa lahko uvede faznost postopka in s tem omogoči kasnejšo dodatno širitev, če bodo potrebe in denar za to. Direktor občinske uprave Tomaž Pliberšek je opozoril, da bo težko iz občinskega proračuna zagotoviti že predvidenega dobrega pol milijona evrov in si ne predstavlja, da bi investicijo v dom v tem trenutku še povečali do te mere, da bi trpeli ostali občinski projekti. Svetnik Peter Celar je predlagal, da bi nekaj dodatnega denarja iz proračuna vendarle namenili vsaj za podkletitev prizidka, ki ni v prvotnem načrtu, kar bo omogočilo še dodatno povečanje doma kdaj v prihodnosti, kar je podprl tudi župan Marko Mravlja. Ivan Meglič je še predlagal, naj se dopolni idejni projekt prizidka za obe etaži, da bodo svetniki sploh dobili občutek, o kakšnih zneskih se pogovarjajo. Sprejeto je bilo, da arhitektka v najkrajšem možnem času pripravi predlagane dopolnitve idejnega projekta. Svetnik Zdravko Cankar je sicer že večkrat izpostavil, da bi bilo smiselno razmisliti tudi o tem, da bi Dom starejših v Naklem postal samostojni zavod, zdaj je enota Doma starejših Preddvor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/16

torek

11/20

sreda

9/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 16. oktober 2018

Z Vršiča na Sleme

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Prehranska vrednost pridelkov

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Narava gorskega sveta

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Aktivnosti medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Preddvor, 16. oktober 2018

Srečanja sekcije za ročna dela

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Leše, 16. oktober 2018

Odprtje otroškega igrišča

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.

Aljažev stolp je spet doma / 15:00, 5. oktober

Triglavski župnik? :)