Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost je tokrat prejelo 23 pogumnih in srčnih policistov in državljanov. / Foto: Gorazd Kavčič

Nesebično reševali življenja

Med prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost, ki jih policija tradicionalno podeljuje tudi ob koncu leta, so bili znova tudi policisti in občani z Gorenjskega.

Tacen – Med 23 policisti in državljani, ki so pred dnevi na Policijski akademiji v Tacnu iz rok generalnega direktorja policije Marjana Fanka in ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar prejeli medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost, so bili tudi trije gorenjski policisti in dva občana, ki so v iztekajočem se letu požrtvovalno priskočili na pomoč ljudem v stiski ter jim rešili oziroma poskušali rešiti življenje. Medalje za požrtvovalnost so prejeli radovljiški policist Benjamir Džafić ter blejska policista Gašper Franc in Sašo Kovač ter občana Aljaž Gamse iz občine Gorenja vas - Poljane in Sašo Gorjanec iz občine Tržič.

Policisti Benjamir Džafić, Gašper Franc in Sašo Kovač so skupaj s policistom Andrejem Rističem, ki je medaljo za požrtvovalnost prejel že junija, 9. aprila enemu od gostov igralnice v Lescah z veliko znanja in taktičnosti preprečili samomor z vžigom. Ob njihovem prihodu je imel v eni roki gorivo, v drugi pa vžigalnik. Policisti so takoj evakuirali vse goste, vmes pa moškega poskušali zamotiti. V nekem trenutku ga je eden od policistov zgrabil, mu onemogočil uporabo vžigalnika, nato so priskočili ostali policisti in moškega obvladali.

Aljaža Gamseta je 11. julija zvečer soseda poklicala na pomoč in stekel je do potoka. V njem je bila negibna oseba, z obrazom že pod gladino. Gamse je brez oklevanja skočil v vodo in žensko potegnil na breg tik pred bližnjim jezom. Ker ni več kazala znakov življenja, jo je takoj začel oživljati. Po nekaj minutah je začela dihati, zato jo je položil v položaj za nezavestne in ob njej počakal do prihoda reševalcev, ki so jo odpeljali v bolnišnico in čez čas je povsem okrevala, tako da je jeseni lahko praznovala svoj sedemdeseti rojstni dan.

Sašo Gorjanec je medaljo za požrtvovalnost prejel skupaj s policistoma Postaje prometne policije Ljubljana Aljažem Čušem in Sandijem Sheikhijem. Policista sta 28. julija prispela na kraj prometne nesreče na avtocesti. Avto je stal na prehitevalnem pasu, na vozišču je nezavesten ležal voznik, ob njem pa je bil že Sašo Gorjanec, ki se je edini od voznikov ustavil ob ponesrečencu. Policist Sheikha in Gorjanec sta se začela izmenjevati pri masaži srca, policist Čuš pa je ponesrečencu omogočal prosto dihalno pot. Oživljali so ga okoli pol ure in ob prihodu reševalcev je že kazal blage znake zavesti. Po ugotovitvah zdravnikov je voznik med vožnjo doživel zastoj srca, zaradi česar je – kljub takojšnji pomoči občana in obeh policistov – v bolnišnici kasneje umrl.

Generalni direktor policije Marjan Fank, ki se bo 5. januarja upokojil, je med drugim poudaril, da so nagrajeni policisti naredili nekaj več, pri čemer so izpostavili sebe, česar služba od njih ne zahteva: »V policiji se še kako zavedamo, kaj nam pomeni ugled in zaupanje v policijo. In zagotovo v prvi vrsti ali pa na vrhu niso vsakoletni statistični podatki, ocenjevanje varnosti, ampak so dejanja posameznikov, dejanja, s katerimi rešimo življenja in rešimo stiske ljudi, ki nekako ostanejo zapisana v daljšem časovnem obdobju in se ne zaključujejo v polletnem ali letnem statističnem poročilu.« Še posebno pa Fanka razveseljuje, da so vsako leto med nagrajenci tudi državljani, ki čutijo, kdaj je kdo v stiski, in policistom kot podaljšana roka pomagajo reševati življenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

delno oblačno
vlažnost: 33 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/30

sreda

11/30

četrtek

14/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

PRIREDITVE / Kranj, 19. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...