Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost je tokrat prejelo 23 pogumnih in srčnih policistov in državljanov. / Foto: Gorazd Kavčič

Nesebično reševali življenja

Med prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost, ki jih policija tradicionalno podeljuje tudi ob koncu leta, so bili znova tudi policisti in občani z Gorenjskega.

Tacen – Med 23 policisti in državljani, ki so pred dnevi na Policijski akademiji v Tacnu iz rok generalnega direktorja policije Marjana Fanka in ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar prejeli medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost, so bili tudi trije gorenjski policisti in dva občana, ki so v iztekajočem se letu požrtvovalno priskočili na pomoč ljudem v stiski ter jim rešili oziroma poskušali rešiti življenje. Medalje za požrtvovalnost so prejeli radovljiški policist Benjamir Džafić ter blejska policista Gašper Franc in Sašo Kovač ter občana Aljaž Gamse iz občine Gorenja vas - Poljane in Sašo Gorjanec iz občine Tržič.

Policisti Benjamir Džafić, Gašper Franc in Sašo Kovač so skupaj s policistom Andrejem Rističem, ki je medaljo za požrtvovalnost prejel že junija, 9. aprila enemu od gostov igralnice v Lescah z veliko znanja in taktičnosti preprečili samomor z vžigom. Ob njihovem prihodu je imel v eni roki gorivo, v drugi pa vžigalnik. Policisti so takoj evakuirali vse goste, vmes pa moškega poskušali zamotiti. V nekem trenutku ga je eden od policistov zgrabil, mu onemogočil uporabo vžigalnika, nato so priskočili ostali policisti in moškega obvladali.

Aljaža Gamseta je 11. julija zvečer soseda poklicala na pomoč in stekel je do potoka. V njem je bila negibna oseba, z obrazom že pod gladino. Gamse je brez oklevanja skočil v vodo in žensko potegnil na breg tik pred bližnjim jezom. Ker ni več kazala znakov življenja, jo je takoj začel oživljati. Po nekaj minutah je začela dihati, zato jo je položil v položaj za nezavestne in ob njej počakal do prihoda reševalcev, ki so jo odpeljali v bolnišnico in čez čas je povsem okrevala, tako da je jeseni lahko praznovala svoj sedemdeseti rojstni dan.

Sašo Gorjanec je medaljo za požrtvovalnost prejel skupaj s policistoma Postaje prometne policije Ljubljana Aljažem Čušem in Sandijem Sheikhijem. Policista sta 28. julija prispela na kraj prometne nesreče na avtocesti. Avto je stal na prehitevalnem pasu, na vozišču je nezavesten ležal voznik, ob njem pa je bil že Sašo Gorjanec, ki se je edini od voznikov ustavil ob ponesrečencu. Policist Sheikha in Gorjanec sta se začela izmenjevati pri masaži srca, policist Čuš pa je ponesrečencu omogočal prosto dihalno pot. Oživljali so ga okoli pol ure in ob prihodu reševalcev je že kazal blage znake zavesti. Po ugotovitvah zdravnikov je voznik med vožnjo doživel zastoj srca, zaradi česar je – kljub takojšnji pomoči občana in obeh policistov – v bolnišnici kasneje umrl.

Generalni direktor policije Marjan Fank, ki se bo 5. januarja upokojil, je med drugim poudaril, da so nagrajeni policisti naredili nekaj več, pri čemer so izpostavili sebe, česar služba od njih ne zahteva: »V policiji se še kako zavedamo, kaj nam pomeni ugled in zaupanje v policijo. In zagotovo v prvi vrsti ali pa na vrhu niso vsakoletni statistični podatki, ocenjevanje varnosti, ampak so dejanja posameznikov, dejanja, s katerimi rešimo življenja in rešimo stiske ljudi, ki nekako ostanejo zapisana v daljšem časovnem obdobju in se ne zaključujejo v polletnem ali letnem statističnem poročilu.« Še posebno pa Fanka razveseljuje, da so vsako leto med nagrajenci tudi državljani, ki čutijo, kdaj je kdo v stiski, in policistom kot podaljšana roka pomagajo reševati življenja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...