Ročna košnja na Jezerskem junija leta 1953. Takrat je bila kosa pri vsaki hiši, danes pa so na večini kmetij le še spomin na stare čase.

Pomočnik pri kmetovanju

Sedemdeset let Gorenjskega glasa (23)

Gorenjski glas je vsa leta izhajanja redno poročal o številnih področjih življenja ljudi. Spremljal jih je v trenutkih veselja, žalosti, zmagoslavja in upanja. Kmetijstvo, pridelovanje hrane in gozdarstvo so področja, ki jim je bila v uredniški politiki časnika namenjena posebna skrb. Takole je Cveto Zaplotnik, ki že približno trideset let piše o teh področjih, opisal odnos Gorenjskega glasa do kmetijstva in podeželja.

»Gorenjski glas je imel v svoji 70-letni zgodovini vedno veliko naročnikov in bralcev na podeželju, še posebej med kmečkim prebivalstvom. Z obveščanjem o dogajanju na področju kmetijstva in gozdarstva pa tudi s strokovnimi nasveti je bil kmetu dobrodošel pomočnik pri kmetovanju. To še zlasti velja za čase, ko informacij in nasvetov ni bilo tako lahko pridobiti kot denimo danes, ko vsebino na tem področju zapolnjuje več specializiranih časopisov in revij in ko informacije, dostopne na svetovnem spletu, dosegajo tudi najbolj odročne hribovske vasi. Kmetijstvo in gozdarstvo je v vsej 70-letni zgodovini Gorenjskega glasa imelo pomembno mesto v časopisu, pri tem pa so bile vsebine vedno odraz časa in razmer, v katerih je časopis izhajal. Tako v prvih številkah časopisa zasledimo članke o ustanavljanju kmetijskih obdelovalnih zadrug, o oblikovanju zadružnih posestev, razlastitvi kulakov, gradnji zadružnih domov, izpolnjevanju obvezne oddaje kmetijskih pridelkov, uresničevanju načrtov poseka gozdnega drevja … Iz tistih časov je tudi članek z značilnim naslovom Odkup prašičev – važen revolucionaren korak za dvig našega življenjskega standarda. Časopis je s svojo vsebino odražal tudi čase, ko so favorizirali državno (družbeno) kmetijstvo in hkrati z zemljiškim maksimumom omejevali kmete, da se ne bi gospodarsko preveč razvili. Iz tistih časov, ko so se kmetije začele mehanizirati, je tudi oblastno opozorilo, da so kmetijski stroji orožje, s katerimi kmetje streljajo v socializem.

Gorenjski glas je ob spremembi družbenega in gospodarskega sistema pisal tudi o novi kmetijski in gozdarski politiki, ki podpira zasebno pobudo in družinske kmetije, o lastninjenju kmetijskih in živilskih podjetij, denacionalizaciji podržavljenih kmetijskih zemljišč in gozdov, o vrnitvi premoženja agrarnim skupnostim, preobrazbi kmetijskih služb, organiziranju kmetov v kmetijsko-gozdarsko zbornico, o vstopu Slovenije v Evropsko unijo, s katerim je Slovenija prevzela Skupno kmetijsko politiko Evropske unije, o vse pogostejših naravnih ujmah – sušah in poplavah, vetrolomih in žledolomih, o pojavljanju nevarnih bolezni pri živalih, o koncentraciji, ki se kaže v tem, da je kmetij vse manj, a da obdelujejo vse več zemljišč in redijo vse več živine … Na straneh časopisa smo predstavili številne uspešne gorenjske kmete in kmetice, tudi iz odročnih hribovskih vasi in zaselkov, na dveh kmetijah pa smo se mudili prav v času telitve, tako da je bil Gorenjski glas tudi boter dvema teletoma,« pravi Cveto Zaplotnik o svoji »srčni novinarski ljubezni«, kmetijski rubriki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

16/26

sobota

16/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Kokra, 21. julij 2018

Svečanost ob obletnici požiga Kokre

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2018

Gasilska veselica

PREDAVANJA / Kranj, 21. julij 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...