Ročna košnja na Jezerskem junija leta 1953. Takrat je bila kosa pri vsaki hiši, danes pa so na večini kmetij le še spomin na stare čase.

Pomočnik pri kmetovanju

Sedemdeset let Gorenjskega glasa (23)

Gorenjski glas je vsa leta izhajanja redno poročal o številnih področjih življenja ljudi. Spremljal jih je v trenutkih veselja, žalosti, zmagoslavja in upanja. Kmetijstvo, pridelovanje hrane in gozdarstvo so področja, ki jim je bila v uredniški politiki časnika namenjena posebna skrb. Takole je Cveto Zaplotnik, ki že približno trideset let piše o teh področjih, opisal odnos Gorenjskega glasa do kmetijstva in podeželja.

»Gorenjski glas je imel v svoji 70-letni zgodovini vedno veliko naročnikov in bralcev na podeželju, še posebej med kmečkim prebivalstvom. Z obveščanjem o dogajanju na področju kmetijstva in gozdarstva pa tudi s strokovnimi nasveti je bil kmetu dobrodošel pomočnik pri kmetovanju. To še zlasti velja za čase, ko informacij in nasvetov ni bilo tako lahko pridobiti kot denimo danes, ko vsebino na tem področju zapolnjuje več specializiranih časopisov in revij in ko informacije, dostopne na svetovnem spletu, dosegajo tudi najbolj odročne hribovske vasi. Kmetijstvo in gozdarstvo je v vsej 70-letni zgodovini Gorenjskega glasa imelo pomembno mesto v časopisu, pri tem pa so bile vsebine vedno odraz časa in razmer, v katerih je časopis izhajal. Tako v prvih številkah časopisa zasledimo članke o ustanavljanju kmetijskih obdelovalnih zadrug, o oblikovanju zadružnih posestev, razlastitvi kulakov, gradnji zadružnih domov, izpolnjevanju obvezne oddaje kmetijskih pridelkov, uresničevanju načrtov poseka gozdnega drevja … Iz tistih časov je tudi članek z značilnim naslovom Odkup prašičev – važen revolucionaren korak za dvig našega življenjskega standarda. Časopis je s svojo vsebino odražal tudi čase, ko so favorizirali državno (družbeno) kmetijstvo in hkrati z zemljiškim maksimumom omejevali kmete, da se ne bi gospodarsko preveč razvili. Iz tistih časov, ko so se kmetije začele mehanizirati, je tudi oblastno opozorilo, da so kmetijski stroji orožje, s katerimi kmetje streljajo v socializem.

Gorenjski glas je ob spremembi družbenega in gospodarskega sistema pisal tudi o novi kmetijski in gozdarski politiki, ki podpira zasebno pobudo in družinske kmetije, o lastninjenju kmetijskih in živilskih podjetij, denacionalizaciji podržavljenih kmetijskih zemljišč in gozdov, o vrnitvi premoženja agrarnim skupnostim, preobrazbi kmetijskih služb, organiziranju kmetov v kmetijsko-gozdarsko zbornico, o vstopu Slovenije v Evropsko unijo, s katerim je Slovenija prevzela Skupno kmetijsko politiko Evropske unije, o vse pogostejših naravnih ujmah – sušah in poplavah, vetrolomih in žledolomih, o pojavljanju nevarnih bolezni pri živalih, o koncentraciji, ki se kaže v tem, da je kmetij vse manj, a da obdelujejo vse več zemljišč in redijo vse več živine … Na straneh časopisa smo predstavili številne uspešne gorenjske kmete in kmetice, tudi iz odročnih hribovskih vasi in zaselkov, na dveh kmetijah pa smo se mudili prav v času telitve, tako da je bil Gorenjski glas tudi boter dvema teletoma,« pravi Cveto Zaplotnik o svoji »srčni novinarski ljubezni«, kmetijski rubriki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 59 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...