Vlasta Nussdorfer in Nino Kaštrun – razpoložena delovno, a tudi praznično, kot se za december spodobi.

Nino na praksi pri varuhinji

Nino Kaštrun iz Kovorja je bil na delovni praksi pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer. Ta nova izkušnja mladeniča, ki se je rodil z downovim sindromom in bo januarja praznoval dvajseti rojstni dan, je še kako dragocena in bogati vzajemno.

Nino Kaštrun bo 18. januarja praznoval dvajseti rojstni dan in že komaj čaka ta dan. Je Kovorjan, ki je odraščal v družini s še dvema sestrama in bratom. Izredno klepetav, če prepozna sogovornikovo iskrenost. Nino se je rodil z downovim sindromom, a ljubezen njegovih najbližjih in ukvarjanje z njim sta premagala vrsto ovir, ki jih pravzaprav vsakemu človeku na pot postavlja življenje. Ninovih nedavnih štirinajst decembrskih dni je bilo delavnih, saj je bil na praksi pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer. Tako zavzeto, kar sam od sebe se je lotil dela ... »Nino se je izkazal kot zelo, zelo natančen, upošteval je vsa navodila, ki jih je dobil, ogromno je naredil, ožigosal je 2500 pisemskih ovojnic in bil ponosen na opravljeno delo. Bil je miren, prijazen, uvideven,« ga je opisala Mojca Šraj, vodja glavne pisarne pri varuhinji človekovih pravic. Nino je delal še kaj drugega, po pisarnah je raznašal pošto, razrezoval stare dokumente, razvrščal časopise ... tako zadovoljen je bil, da bi rad še naprej delal pri varuhinji. »Že nekaj let imamo decembra na delovni praksi po eno osebo s posebnimi potrebami, ki gre z menoj tudi na tradicionalni sprejem treh predsednikov (države, vlade in državnega zbora) za predstavnike invalidskih organizacij ob mednarodnem dnevu invalidov. Pomembno se mi zdi, da tudi drugi vidijo, da imamo na praksi osebe s posebnimi potrebami, kar ima samo pozitivne učinke. Nedavno sem govorila z državno sekretarko na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je povedala, da bodo vsak čas namenili znatna sredstva za vključenost invalidov v delovne procese,« je dejala Vlasta Nussdorfer, ki ob vsaki priložnosti, tudi ob nedavnem dnevu človekovih pravic, poudari pomen vključenosti in sprejetosti oseb s posebnimi potrebami v našo družbo. Za pridnega sodelavca, kot je bil Nino, pa ima Nussdorferjeva še posebno nagrado: kosilo. In Nino si je zaželel pico.

Nino se ukvarja tudi s športom, če bi imel možnost, bi rad resno treniral košarko v pravem klubu, se naučil novih »akcij«, kot sam pravi. Največkrat ima priložnost za košarko »ena na ena« z očetom. Je tudi smučar, srečali ga boste na Zelenici, spuščal se je že s Tromeje, presmučal Sella Neveo. Enkrat tedensko z veseljem obnavlja športno znanje in pridobljene spretnosti iz gimnastike. Uživa tudi, ko se enkrat mesečno sreča na športnih in učnih obravnavah s svojimi prijatelji v Centru za Downov sindrom Kranj. Rad posluša glasbo, letos je začel igrati klavir. Pod mentorstvom Tatjane Ferengja slika, nedavno je imel skupaj s slikarskimi prijatelji Planeta 47 razstavo del v galeriji Salamander v Bistrici pri Tržiču. Nino Kaštrun je silno radoveden, in če bi imel možnost, bi se še naprej šolal in pridobival nova znanja. »Rad bi imel poklic in delal v pravi službi,« je razkril svoje želje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°


vlažnost: 67 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...