Predbožični zaplet v Cerkljah

Cerkljanski opozicijski svetniki so obstruirali sejo občinskega sveta. Zataknilo se je pri proračunu za prihodnje leto, ki so ga sicer obravnavali v drugem branju.

Cerklje – Zadnja letošnja seja se je v Cerkljah začela praznično, s penino in dobrimi željami, končala pa se je precej bolj klavrno. Zataknilo se je že pri obravnavi prve vsebinske točke dnevnega reda, drugem branju občinskega proračuna za prihodnje leto, ki so ga svetniki sicer obširno obravnavali in soglasno sprejeli že v prvi obravnavi na novembrski seji.

Da se stvari utegnejo zaplesti, se je nakazovalo že dober teden prej, ko je svetnik Marko Bolka po elektronski pošti občinsko upravo prosil za obrazložitve določenih proračunskih postavk in sklic koordinacijske seje pred sejo občinskega sveta, a dobil odgovor, da bodo odgovori podani na seji, koordinacije pa župan ne predvideva.

Na sredini seji so tako člani občinske uprave in župan Franc Čebulj približno dve uri odgovarjali na svetniška vprašanja, predvsem povezana s projekti gradnje varovanih stanovanj in nameravanim nakupom zemljišča v Dvorjah. Pred glasovanjem pa je svetnik opozicijske SDS Matevž Bohinc zaprosil za petminutni odmor, da bi se svetniki lahko uskladili. Po odmoru, ki se je precej zavlekel, je Čebulj sejo za nekaj minut sicer nadaljeval, a brez opozicijskih svetnikov. Ti so prek Luke Štumbergerja sporočili željo, da se pred glasovanjem o proračunu sestanejo predstavniki svetniških skupin in se dogovorijo, kako nadaljevati. Do sestanka je sicer prišlo, do dogovora pa ne. Župana, koalicijske svetnike in občinsko upravo je v imenu opozicijskih svetnikov Matevž Bohinc seznanil s predlogom, da sejo prekinejo in se v kratkem sestanejo na koordinaciji, kjer se pogovorijo o odprtih vprašanjih. »Glede na to, da se je med razpravo izkazalo, da so nekatera vprašanja še precej odprta, želimo, da se o vseh podkontih, ki niso bili zadostno obrazloženi, pogovorimo na koordinacijski seji, ki je do sedaj niste uspeli sklicati, čeprav ste jo obljubili,« je pojasnil Matevž Bohinc, ki je poudaril, da opozicija proračunu sicer ne nasprotuje. »Ne nasprotujemo projektom v proračunu, nasprotujemo pa skopi obrazložitvi, ki smo ji bili priča do zdaj.«

Župan je obnašanje opozicijskih svetnikov označil kot sprenevedanje. »Proračun smo enkrat že obravnavali in je bil mesec dni tudi v javni obravnavi. V tem času je le Marko Bolka na nas naslovil vprašanja, na katera smo danes argumentirano odgovorili. Znova pa smo odgovorili tudi Luki Štumbergerju,« je med drugim povedal Čebulj in svetnike prosil, naj proračun potrdijo, saj je od tega odvisno izvajanje projektov v občini. »Ogromno energije smo v občinski upravi vložili v proračun, ki je res projektno naravnan. Gradnja zdravstvenega doma, krvavški vodovod, krožišče v Cerkljah, kanalizacija, ceste in pločniki ... To so le nekateri izmed projektov, ki jih zavirate s tem, da proračuna ne sprejmete.« Kljub prigovarjanju župana se opozicija ni več vrnila na sejo, Čebulj pa jo je bil zaradi nesklepčnosti po slabih štirih urah primoran končati.

Včeraj, dan po seji, so opozicijski svetniki (Lista za vas, SDS, Lista tudi mi smo del vas, Lista obrti, podjetništva in turizma) v skupni izjavi za javnost med drugim zapisali, da so že na koordinaciji pred novembrsko sejo opozorili na pomanjkljivosti proračuna in zastavili vprašanja, na katera niso dobili odgovora. »Ugotavljamo, da je proračun visok in da v primerjavi s preteklimi leti zajema znatno večje število projektov, kar nam sproža tudi dvom v možnost izvedljivosti. Realizacija proračunov v zadnjih letih je namreč zelo nizka, prav tako smo priča velikim zamudam pri investicijah (primer ceste skozi Grad) ter nestrokovnemu izvajanju del (kanalizacija v Šmartnem). V ta namen smo predlagali dodatno zaposlovanje v občinski upravi, a se Župan s predlogom ni strinjal,« pišejo svetniki. Pred drugim branjem pa so zaznali še dodatne spremembe, ki po mnenju opozicije, v besedilu niso bile jasno utemeljene: »Primer: sredstva za pisarniški material in storitve so se še dodatno brez obrazložitve povečala za štirideset tisoč evrov, skupni strošek za pisarniški material in storitve je tako kar dvakrat višji kot v letu 2016! Zmanjšala naj bi se sredstva za delovanje Zavoda za turizem Cerklje, pri čemer Svet ZTC sploh ni bil seznanjen s spremembo postavk, prav tako se predlog Sveta ZTC sploh ni upošteval pri pripravi proračuna.« Kot poudarjajo svetniki, so veseli, da je proračun razvojno naravnan, a ker po njihovem mnenju ni ustrezno pripravljen, so predlagali prekinitev seje in nadaljevanje začetek januarja, ko bodo proračun tudi potrdili, če bodo anomalije odpravljene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/26

sreda

11/21

četrtek

10/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...