Predbožični zaplet v Cerkljah

Cerkljanski opozicijski svetniki so obstruirali sejo občinskega sveta. Zataknilo se je pri proračunu za prihodnje leto, ki so ga sicer obravnavali v drugem branju.

Cerklje – Zadnja letošnja seja se je v Cerkljah začela praznično, s penino in dobrimi željami, končala pa se je precej bolj klavrno. Zataknilo se je že pri obravnavi prve vsebinske točke dnevnega reda, drugem branju občinskega proračuna za prihodnje leto, ki so ga svetniki sicer obširno obravnavali in soglasno sprejeli že v prvi obravnavi na novembrski seji.

Da se stvari utegnejo zaplesti, se je nakazovalo že dober teden prej, ko je svetnik Marko Bolka po elektronski pošti občinsko upravo prosil za obrazložitve določenih proračunskih postavk in sklic koordinacijske seje pred sejo občinskega sveta, a dobil odgovor, da bodo odgovori podani na seji, koordinacije pa župan ne predvideva.

Na sredini seji so tako člani občinske uprave in župan Franc Čebulj približno dve uri odgovarjali na svetniška vprašanja, predvsem povezana s projekti gradnje varovanih stanovanj in nameravanim nakupom zemljišča v Dvorjah. Pred glasovanjem pa je svetnik opozicijske SDS Matevž Bohinc zaprosil za petminutni odmor, da bi se svetniki lahko uskladili. Po odmoru, ki se je precej zavlekel, je Čebulj sejo za nekaj minut sicer nadaljeval, a brez opozicijskih svetnikov. Ti so prek Luke Štumbergerja sporočili željo, da se pred glasovanjem o proračunu sestanejo predstavniki svetniških skupin in se dogovorijo, kako nadaljevati. Do sestanka je sicer prišlo, do dogovora pa ne. Župana, koalicijske svetnike in občinsko upravo je v imenu opozicijskih svetnikov Matevž Bohinc seznanil s predlogom, da sejo prekinejo in se v kratkem sestanejo na koordinaciji, kjer se pogovorijo o odprtih vprašanjih. »Glede na to, da se je med razpravo izkazalo, da so nekatera vprašanja še precej odprta, želimo, da se o vseh podkontih, ki niso bili zadostno obrazloženi, pogovorimo na koordinacijski seji, ki je do sedaj niste uspeli sklicati, čeprav ste jo obljubili,« je pojasnil Matevž Bohinc, ki je poudaril, da opozicija proračunu sicer ne nasprotuje. »Ne nasprotujemo projektom v proračunu, nasprotujemo pa skopi obrazložitvi, ki smo ji bili priča do zdaj.«

Župan je obnašanje opozicijskih svetnikov označil kot sprenevedanje. »Proračun smo enkrat že obravnavali in je bil mesec dni tudi v javni obravnavi. V tem času je le Marko Bolka na nas naslovil vprašanja, na katera smo danes argumentirano odgovorili. Znova pa smo odgovorili tudi Luki Štumbergerju,« je med drugim povedal Čebulj in svetnike prosil, naj proračun potrdijo, saj je od tega odvisno izvajanje projektov v občini. »Ogromno energije smo v občinski upravi vložili v proračun, ki je res projektno naravnan. Gradnja zdravstvenega doma, krvavški vodovod, krožišče v Cerkljah, kanalizacija, ceste in pločniki ... To so le nekateri izmed projektov, ki jih zavirate s tem, da proračuna ne sprejmete.« Kljub prigovarjanju župana se opozicija ni več vrnila na sejo, Čebulj pa jo je bil zaradi nesklepčnosti po slabih štirih urah primoran končati.

Včeraj, dan po seji, so opozicijski svetniki (Lista za vas, SDS, Lista tudi mi smo del vas, Lista obrti, podjetništva in turizma) v skupni izjavi za javnost med drugim zapisali, da so že na koordinaciji pred novembrsko sejo opozorili na pomanjkljivosti proračuna in zastavili vprašanja, na katera niso dobili odgovora. »Ugotavljamo, da je proračun visok in da v primerjavi s preteklimi leti zajema znatno večje število projektov, kar nam sproža tudi dvom v možnost izvedljivosti. Realizacija proračunov v zadnjih letih je namreč zelo nizka, prav tako smo priča velikim zamudam pri investicijah (primer ceste skozi Grad) ter nestrokovnemu izvajanju del (kanalizacija v Šmartnem). V ta namen smo predlagali dodatno zaposlovanje v občinski upravi, a se Župan s predlogom ni strinjal,« pišejo svetniki. Pred drugim branjem pa so zaznali še dodatne spremembe, ki po mnenju opozicije, v besedilu niso bile jasno utemeljene: »Primer: sredstva za pisarniški material in storitve so se še dodatno brez obrazložitve povečala za štirideset tisoč evrov, skupni strošek za pisarniški material in storitve je tako kar dvakrat višji kot v letu 2016! Zmanjšala naj bi se sredstva za delovanje Zavoda za turizem Cerklje, pri čemer Svet ZTC sploh ni bil seznanjen s spremembo postavk, prav tako se predlog Sveta ZTC sploh ni upošteval pri pripravi proračuna.« Kot poudarjajo svetniki, so veseli, da je proračun razvojno naravnan, a ker po njihovem mnenju ni ustrezno pripravljen, so predlagali prekinitev seje in nadaljevanje začetek januarja, ko bodo proračun tudi potrdili, če bodo anomalije odpravljene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 0 km/h

-1/10

nedelja

-4/6

ponedeljek

-3/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...