Ekologija še kar vznemirja

Občinski svet v Škofji Loki je na decembrski seji ponovno obravnaval temo o uporabi nevarnih snovi v občini, poleg tega pa razpravljal še o izrednem dogodku, ki se je novembra primeril v podjetju Ekologija.

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki je na decembrski seji ponovno obravnaval temo o uporabi nevarnih snovi v občini. Na prejšnji seji namreč svetniki, ki so razpravo sprožili zaradi podjetja Ekologija, niso želeli sprejeti po njihovem mnenju preveč ohlapnih sklepov. Občinska uprava je sedaj o tem predlagala sedem sklepov, ki so jim svetniki pritrdili. Poleg tega so na tej seji terjali dodatno točko dnevnega reda o izrednem dogodku v podjetju Ekologija, kjer je novembra prišlo do pregretja in razlitja hidravličnega olja, zaradi česar so posredovali gasilci.

O podrobnosti dogodka, ki se na srečo ni končal s požarom, sta poročala vodja občinskega gasilskega poveljstva Andrej Štremfelj in Jaka Sušnik iz PGD Škofja Loka. Nanju so svetniki naslovili več vprašanj o dogodku in o požarni varnosti v tem podjetju, ki hrani in predeluje nevarne odpadke in je po mnenju nekaterih svetnikov v neprimernih prostorih za to dejavnost in tudi na ne­primerni lokaciji. Intervencija, o kateri so razpravljali, je na srečo minila brez hujših posledic, kaj pa naslednja, je menila svetnica Mateja Podlogar in predlagala sklep, naj se podjetje umakne iz Škofje Loke. Tega sicer niso sprejeli, zato pa so zahtevali, naj občina odločneje zahteva ukrepanje od pristojnih institucij, denimo inšpekcijskih služb, od državne agencije za okolje pa odgovorno ravnanje pri podeljevanju okoljskih dovoljenj za takšno dejavnost.

V zvezi z uporabo nevarnih snovi v občini pa so sklenili, naj občinska uprava podatke o njih zbira periodično, vprašalnik za zbiranje podatkov naj se izboljša glede na vedenja o nevarnih kemikalijah in požarni varnosti, ki so bila zbrana s prvim vprašalnikom. Gasilske enote naj seznani z ugotovitvami registra podjetij z namenom, da preverijo, ali so opremljene in usposobljene za gašenje nevarnih snovi in s sredstvi in napravami, ki zajezijo nekontrolirano razlivanje požarne vode v okolje. Občinska uprava naj v svojih prostorskih aktih v primerih, ko zaključena prostorska celota nekega podjetja razpade na več različnih prostorov (kot se je to zgodilo na območju Gorenjske predilnice), ki se prodajajo in oddajajo v najem, določi pogoje, pod katerimi lahko posamezno podjetje obratuje v takih prostorih predvsem s stališča varstva pred požarom, dostopnosti in parkiranja ter varstva okolja. Pri tako nastalih podjetjih naj občinska uprava preveri naslednje podatke: ali gre pri njih za spremembo rabe ali spremembo dejavnosti, ali so za svojo spremenjeno dejavnost izdelala zasnovo požarne varnosti oziroma kako je s požarno odpornostjo sten do drugega podjetja, ali so za svojo spremenjeno dejavnost pridobila gradbeno in uporabno dovoljenje. Izdelati morajo tudi skupni požarni načrt za celotno zaokroženo območje, rok za to so jim podaljšali do junija 2018. Z namenom preverjanja pravilne odzivnosti na nesrečne situacije naj Občina Škofja Loka pozove podjetja, kjer obstaja povečano tveganje za nesreče z nevarnimi kemikalijami, in teritorialna gasilska društva iz občine, da periodično izvajajo praktične vaje ukrepanja in reševanja. V podjetjih Ekologija in SVP Avio, ki imata opraviti z najbolj nevarnimi snovmi, pa naj občinska uprava preveri izdana upravna dovoljenja in pogoje, pod katerimi podjetji lahko obratujeta na teh lokacijah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/26

sreda

12/28

četrtek

13/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kamna Gorica, 15. avgust 2018

Prepevanje Marijinih pesmi

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.