Ekologija še kar vznemirja

Občinski svet v Škofji Loki je na decembrski seji ponovno obravnaval temo o uporabi nevarnih snovi v občini, poleg tega pa razpravljal še o izrednem dogodku, ki se je novembra primeril v podjetju Ekologija.

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki je na decembrski seji ponovno obravnaval temo o uporabi nevarnih snovi v občini. Na prejšnji seji namreč svetniki, ki so razpravo sprožili zaradi podjetja Ekologija, niso želeli sprejeti po njihovem mnenju preveč ohlapnih sklepov. Občinska uprava je sedaj o tem predlagala sedem sklepov, ki so jim svetniki pritrdili. Poleg tega so na tej seji terjali dodatno točko dnevnega reda o izrednem dogodku v podjetju Ekologija, kjer je novembra prišlo do pregretja in razlitja hidravličnega olja, zaradi česar so posredovali gasilci.

O podrobnosti dogodka, ki se na srečo ni končal s požarom, sta poročala vodja občinskega gasilskega poveljstva Andrej Štremfelj in Jaka Sušnik iz PGD Škofja Loka. Nanju so svetniki naslovili več vprašanj o dogodku in o požarni varnosti v tem podjetju, ki hrani in predeluje nevarne odpadke in je po mnenju nekaterih svetnikov v neprimernih prostorih za to dejavnost in tudi na ne­primerni lokaciji. Intervencija, o kateri so razpravljali, je na srečo minila brez hujših posledic, kaj pa naslednja, je menila svetnica Mateja Podlogar in predlagala sklep, naj se podjetje umakne iz Škofje Loke. Tega sicer niso sprejeli, zato pa so zahtevali, naj občina odločneje zahteva ukrepanje od pristojnih institucij, denimo inšpekcijskih služb, od državne agencije za okolje pa odgovorno ravnanje pri podeljevanju okoljskih dovoljenj za takšno dejavnost.

V zvezi z uporabo nevarnih snovi v občini pa so sklenili, naj občinska uprava podatke o njih zbira periodično, vprašalnik za zbiranje podatkov naj se izboljša glede na vedenja o nevarnih kemikalijah in požarni varnosti, ki so bila zbrana s prvim vprašalnikom. Gasilske enote naj seznani z ugotovitvami registra podjetij z namenom, da preverijo, ali so opremljene in usposobljene za gašenje nevarnih snovi in s sredstvi in napravami, ki zajezijo nekontrolirano razlivanje požarne vode v okolje. Občinska uprava naj v svojih prostorskih aktih v primerih, ko zaključena prostorska celota nekega podjetja razpade na več različnih prostorov (kot se je to zgodilo na območju Gorenjske predilnice), ki se prodajajo in oddajajo v najem, določi pogoje, pod katerimi lahko posamezno podjetje obratuje v takih prostorih predvsem s stališča varstva pred požarom, dostopnosti in parkiranja ter varstva okolja. Pri tako nastalih podjetjih naj občinska uprava preveri naslednje podatke: ali gre pri njih za spremembo rabe ali spremembo dejavnosti, ali so za svojo spremenjeno dejavnost izdelala zasnovo požarne varnosti oziroma kako je s požarno odpornostjo sten do drugega podjetja, ali so za svojo spremenjeno dejavnost pridobila gradbeno in uporabno dovoljenje. Izdelati morajo tudi skupni požarni načrt za celotno zaokroženo območje, rok za to so jim podaljšali do junija 2018. Z namenom preverjanja pravilne odzivnosti na nesrečne situacije naj Občina Škofja Loka pozove podjetja, kjer obstaja povečano tveganje za nesreče z nevarnimi kemikalijami, in teritorialna gasilska društva iz občine, da periodično izvajajo praktične vaje ukrepanja in reševanja. V podjetjih Ekologija in SVP Avio, ki imata opraviti z najbolj nevarnimi snovmi, pa naj občinska uprava preveri izdana upravna dovoljenja in pogoje, pod katerimi podjetji lahko obratujeta na teh lokacijah.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

11/22

torek

11/25

sreda

14/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 22. maj 2018

V Dolenjske Toplice

PRIREDITVE / Trzin, 22. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 22. maj 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 22. maj 2018

Kolesarska izleta

PREDAVANJA / Kranj, 22. maj 2018

Sanje in duševnost

PRIREDITVE / Trzin, 23. maj 2018

Trznfest

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na ferato na Češko kočo

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na Kolovrat

 

 
 

 

 
 
 

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.

Ob prazniku čestitka častnega občana Kranja / 23:50, 4. maj

Če je tako nevarno biti novinar, naj pa zamenja poklic in gre delat v proizvodnjo.

Ovadba proti Pahorju / 10:40, 2. maj

Tega tipa je potrebno čimprej poslat na smetišče zgodovine, bruseljski hlapec dela škodo tej državi...