Ekologija še kar vznemirja

Občinski svet v Škofji Loki je na decembrski seji ponovno obravnaval temo o uporabi nevarnih snovi v občini, poleg tega pa razpravljal še o izrednem dogodku, ki se je novembra primeril v podjetju Ekologija.

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki je na decembrski seji ponovno obravnaval temo o uporabi nevarnih snovi v občini. Na prejšnji seji namreč svetniki, ki so razpravo sprožili zaradi podjetja Ekologija, niso želeli sprejeti po njihovem mnenju preveč ohlapnih sklepov. Občinska uprava je sedaj o tem predlagala sedem sklepov, ki so jim svetniki pritrdili. Poleg tega so na tej seji terjali dodatno točko dnevnega reda o izrednem dogodku v podjetju Ekologija, kjer je novembra prišlo do pregretja in razlitja hidravličnega olja, zaradi česar so posredovali gasilci.

O podrobnosti dogodka, ki se na srečo ni končal s požarom, sta poročala vodja občinskega gasilskega poveljstva Andrej Štremfelj in Jaka Sušnik iz PGD Škofja Loka. Nanju so svetniki naslovili več vprašanj o dogodku in o požarni varnosti v tem podjetju, ki hrani in predeluje nevarne odpadke in je po mnenju nekaterih svetnikov v neprimernih prostorih za to dejavnost in tudi na ne­primerni lokaciji. Intervencija, o kateri so razpravljali, je na srečo minila brez hujših posledic, kaj pa naslednja, je menila svetnica Mateja Podlogar in predlagala sklep, naj se podjetje umakne iz Škofje Loke. Tega sicer niso sprejeli, zato pa so zahtevali, naj občina odločneje zahteva ukrepanje od pristojnih institucij, denimo inšpekcijskih služb, od državne agencije za okolje pa odgovorno ravnanje pri podeljevanju okoljskih dovoljenj za takšno dejavnost.

V zvezi z uporabo nevarnih snovi v občini pa so sklenili, naj občinska uprava podatke o njih zbira periodično, vprašalnik za zbiranje podatkov naj se izboljša glede na vedenja o nevarnih kemikalijah in požarni varnosti, ki so bila zbrana s prvim vprašalnikom. Gasilske enote naj seznani z ugotovitvami registra podjetij z namenom, da preverijo, ali so opremljene in usposobljene za gašenje nevarnih snovi in s sredstvi in napravami, ki zajezijo nekontrolirano razlivanje požarne vode v okolje. Občinska uprava naj v svojih prostorskih aktih v primerih, ko zaključena prostorska celota nekega podjetja razpade na več različnih prostorov (kot se je to zgodilo na območju Gorenjske predilnice), ki se prodajajo in oddajajo v najem, določi pogoje, pod katerimi lahko posamezno podjetje obratuje v takih prostorih predvsem s stališča varstva pred požarom, dostopnosti in parkiranja ter varstva okolja. Pri tako nastalih podjetjih naj občinska uprava preveri naslednje podatke: ali gre pri njih za spremembo rabe ali spremembo dejavnosti, ali so za svojo spremenjeno dejavnost izdelala zasnovo požarne varnosti oziroma kako je s požarno odpornostjo sten do drugega podjetja, ali so za svojo spremenjeno dejavnost pridobila gradbeno in uporabno dovoljenje. Izdelati morajo tudi skupni požarni načrt za celotno zaokroženo območje, rok za to so jim podaljšali do junija 2018. Z namenom preverjanja pravilne odzivnosti na nesrečne situacije naj Občina Škofja Loka pozove podjetja, kjer obstaja povečano tveganje za nesreče z nevarnimi kemikalijami, in teritorialna gasilska društva iz občine, da periodično izvajajo praktične vaje ukrepanja in reševanja. V podjetjih Ekologija in SVP Avio, ki imata opraviti z najbolj nevarnimi snovmi, pa naj občinska uprava preveri izdana upravna dovoljenja in pogoje, pod katerimi podjetji lahko obratujeta na teh lokacijah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

8/12

nedelja

4/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...