Praznično okrašeni Glavni trg v Kamniku / Foto: Tina Dokl

Za okrasitev do sto tisoč evrov

Gorenjske občine se praznični okrasitvi svojih središč vsako leto bolj zavzeto posvečajo, še vedno pa je med njimi kar precej razlik glede denarja, ki so ga pripravljene v ta namen odšteti.

Gorenjska – Pred nami so božično-novoletni prazniki, kar se vidi že na vsakem koraku. S praznično okrasitvijo svojih prodajaln so konec novembra tradicionalno najbolj pohiteli trgovci, v začetku decembra pa so jim sledile tudi občine, ki za bolj ali manj domiselne in svetleče okrasitve namenjajo precej različne zneske – od zgolj pet tisoč evrov na Jesenicah do 95 tisoč evrov v Kranju kot največji gorenjski občini.

V Kranju strošek letošnje praznične okrasitve mestnega jedra in ostalih krajevnih skupnosti ocenjujejo na 90 do 95 tisoč evrov, kar je podoben znesek kot lani, vanj pa so všteti montaža, demontaža, zamenjava dotrajanega okrasja in dokup novega, je razložila Mendi Kokot iz kabineta župana. Izvirno in zdaj že uveljavljeno okrasitev z lučmi v Prešernovih verzih v starem mestnem jedru Kranja so letos še dopolnili, med drugim so dodatno okrasili tudi Mohorjev klanec in Tomšičevo ulico, hiše na skali med poslovnimi prostori obeh bank pa imajo svetleče ledene sveče iz žlebov, enako tudi občinska stavba. Stari Kranj letos krasijo kar tri praznične in okrašene smreke, Slovenski trg ima letos toplo belo barvo, drsališče je dobilo svetleče nebo, okrašena je tudi stavba kranjske gimnazije, posebni detajli krasijo nekatere stavbe ...

Tudi v srednjeveški Škofji Loki so letos dopolnili in razširili božično-novoletno okrasitev in osvetlitev mesta, ki poudarjata njeno historičnost, kulturno in duhovno dediščino in geografsko lego. Letos so uredili nekaj novih ambientov, praznična okrasitev se je iz Mestnega in Cankarjevega trga ter Blaževe ulice razširila skozi Pekel na Spodnji trg in na novi Trg pod gradom, dodali so ji zvočno kuliso, dodatno so poudarili reko in mostove ter izboljšali osvetlitev gradu ... Praznično so okrasili tudi predmestna naselja in vaška jedra v občini. »Posebno pozornost smo posvetili varnosti in varčnosti oziroma trajnostni rabi snovi in energije, zato so nove praznične lučke energetsko varčne in nizkovoltaične. Osvetlitev živih naravnih smrečic, ki jih bomo po praznikih vrnili nazaj v drevesnico, pa smo uredili z baterijskim napajanjem in s tem zmanjšali požarno nevarnost,« je razložil Jernej Tavčar iz kabineta župana. Letošnji strošek za nove varčne lučke praznične osvetlitve in dopolnitve novih elementov in postavitev praznične dekoracije skupaj znaša 30 tisoč evrov, je dodal.

Tudi v Kamniku so skušali pričarati čim bolj praznično vzdušje, za kar bodo letos namenili 38.500 evrov, kar je slabih šest tisoč evrov manj kot lani. »Praznična okrasitev, ki jo imamo, je varčna z elektriko, saj smo pri nakupih vedno pozorni tudi na ta element,« je razložila Janja Zorman Macura z Občine Kamnik. Koncepta okrasitve Pravljičnega Kamnika niso spreminjali, so pa letos dodatno okrasili Šutno, ki nosi naziv najlepša ulica v mestu, Keršmančev park, kjer je tudi brezplačno drsališče, in pot do njega. »Poglavitni poudarek pri krasitvi dajemo tako kot vsako leto na staro mestno jedro in bližnjo okolico. Osrednje mesto, kot vsako leto, zajema novoletna smreka na Glavnem trgu, ki jo je letos podarila občanka Marinka Aparnik, za kar smo ji zelo hvaležni,« je še dodala.

Praznični okrasitvi Radovljice, katere osrednja tema je tako kot lani lectarstvo, se je letos v povezavi z akcijo TIC Radovljica za izposojo in saditev smrečic pridružila še nova rdeča nit – smrečice na različne načine. »Novost je tudi 840 lučk nad vhodom Radovljiške graščine in srčki na osrednjem božičnem drevesu. V središčih Radovljice in Lesc pa sta dodatno osvetlitev zagotovili še obe krajevni skupnosti,« je pojasnila Manca Šetina Miklič iz kabineta župana. Letos so se uveljavljeni ekipi okraševalcev pridružile tudi krajanke Begunj, tako je vas dobila nekoliko drugačno praznično podobo, je dodala. Stroški okrasitve in osvetlitve bodo podobni kot lani, in sicer približno 13.600 evrov.

Na Bledu bodo letos za praznično okrasitev namenili okoli 60 tisoč evrov, nekaj več kot lani. »Letošnji obseg je z novimi nakupi dodatnih lučk večji, nekoliko je spremenjen tudi koncept in s tem pozicije okrasitve. Še bolj je osvetljena osrednja Ljubljanska cesta, tokrat tudi na strani trgovskega centra, bolj je osvetljen Zdraviliški park, ki je letos prizorišče osrednjega prazničnega dogajanja,« je povedala Romana Purkart.

Na Jesenicah je okrasitev podobna lanski, dodatno pa so osvetlili Cesto železarjev in nekaj dreves v mestu. Medtem ko so lani za ta namen porabili 10 tisoč evrov, jih bodo letos samo pet tisoč, je sporočila Alenka Justin iz kabineta župana.

V Tržiču so letos poskrbeli za enak obseg praznične okrasitve kot lani, uvedli pa so še nekaj izboljšav. »Zaradi prireditev je poudarek praznične okrasitve večji na Gorenjski plaži. Obnovljena je tudi iztrošena praznična okrasitev,« je razložila direktorica občinske uprave dr. Metka Knific Zaletelj. Končni stroški letošnje praznične okrasitve (vključno z demontažo) bodo znašali okoli 15 tisoč evrov, kar je približno dva tisoč evrov manj kot lani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

nedelja

10/24

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome