Zaradi poplavljenosti in podrtega drevja je bilo precej težav tudi na cestah. / Foto: Gorazd Kavčič

Ujma povzročala razdejanje na Gorenjskem

Hude vremenske razmere so danes ponoči in tudi čez dan povzročale težave povsod po Gorenjskem, najhuje pa je na območju Jezerskega in Bohinja. Številni so še vedno brez elektrike.

Kranj – Vremenska ujma je danes ponoči in čez dan prizadela velik del države, na območju Gorenjske pa je bilo najhuje na Jezerskem in v Bohinju. Območje Bohinja je bilo zaradi podrtega drevja in poplavljenih cestišč nedostopno večji del dneva. Zaradi podrtega drevja pa je še vedno zaprta cesta na Zgornjem Jezerskem. Nekateri prebivalci tega območja so morali zaradi tega noč celo preživeti na zasilnih ležiščih v telovadnici Osnovne šoke Kokra v Preddvoru. Gasilci so preko dneva odstranjevali drevesa in posredovali pri prekrivanju streh na območju Bohinja in Jezerskega, kjer je poškodovanih okoli 80 objektov.

Stanje si je ogledal premier Miro Cerar

Popoldne si je stanje v Bohinju ogledal tudi premier Miro Cerar, ki je zagotovil takojšnjo pomoč in poudaril, da je najpomembneje zagotavljati varnost ljudi in preprečevati nastajanje še večje škode. Ko se bodo razmere umirile, pa bo čas za analizo nastale škode, je še pojasnil predsednik vlade, katerega sta v Bohinju spremljala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan.

Nekateri še vedno brez elektrike

Veter je na Jezerskem podrl več dreves, ki so padla na daljnovode, zaradi česar je prišlo do izpada električne energije. Kot so poročali iz Elektra Gorenjska, je bilo popoldne brez električne energije še približno 500 odjemalcev, večina s področja Jezerskega. Do večera naj bi elektriko za približno polovico zagotovili z agregatom. Ekipam na terenu je sicer v popoldanskem času uspelo zagotoviti zasilno oskrbo z električno energijo večini prebivalcem vasi na Gorenjskem, ki so včeraj in danes ostali brez nje. Največ težav pa delavcem povzročajo težko ali celo nedostopni tereni. Odjemalce pa na Elektru Gorenjska opozarjajo, naj se izogibajo poškodovanim področjem in se ne dotikajo vodnikov. Poškodbe na omrežju lahko uporabniki sporočajo tudi na številko 112.

Veter odkrival strehe, onemogočal promet in podiral drevesa

Dež in veter sta težave povzročala tudi drugod po Gorenjskem. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe tudi na območju občin Tržič, Kranjska Gore, Jesenic, Kranja ter Gorenje vasi – Poljane. V kletnih prostorih osnovne šole v Zalogu v občini Cerklje so zaradi vdora podtalnice dopoldne posredovali gasilci PGD Zalog in na vrata namestili protipoplavne vreče. Gasilci PGD Cerklje pa so s preusmeritvijo preprečili izliv potoka Mlinščica v Cerkljah. V osnovni šoli na Trati, v Občini Gorenja vas - Poljane, je meteorna voda zalila kurilnico in zalogovnik za sekance. Gasilci PGD Gorenja vas so vodo izčrpali.

Ceste so zaradi drevja ali vode ponekod še vedno neprevozne. Poleg ceste na Jezerskem so zapore še vedno v Selški dolini, pri avtocestnem podvozu Lesce – Radovljica, ter na območjih Sorice in Rudnega. Aktualna obvestila o stanju cest so na voljo na spletni strani prometno-informacijskega centra www.promet.si.

Veter je povzročal škodo tudi v gozdovih. Po prvih ocenah je bilo po vsej državi poškodovanega okoli 500 tisoč kubičnih metrov drevja. Na Gorenjskem je največ škode na območju občine Jezersko. Zaradi podrtega drevja je več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so ponekod nastale tudi zaradi močnega deževja in plazov.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da se reka Sava razliva v zgornjem in srednjem toku. Do noči bo v srednjem toku še dodatno narasla in poplavljala na izpostavljenih območjih. Sava Bohinjka in njeni pritoki so popoldne še poplavljali, a menda že upadajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/8

torek

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...