Zaradi poplavljenosti in podrtega drevja je bilo precej težav tudi na cestah. / Foto: Gorazd Kavčič

Ujma povzročala razdejanje na Gorenjskem

Hude vremenske razmere so danes ponoči in tudi čez dan povzročale težave povsod po Gorenjskem, najhuje pa je na območju Jezerskega in Bohinja. Številni so še vedno brez elektrike.

Kranj – Vremenska ujma je danes ponoči in čez dan prizadela velik del države, na območju Gorenjske pa je bilo najhuje na Jezerskem in v Bohinju. Območje Bohinja je bilo zaradi podrtega drevja in poplavljenih cestišč nedostopno večji del dneva. Zaradi podrtega drevja pa je še vedno zaprta cesta na Zgornjem Jezerskem. Nekateri prebivalci tega območja so morali zaradi tega noč celo preživeti na zasilnih ležiščih v telovadnici Osnovne šoke Kokra v Preddvoru. Gasilci so preko dneva odstranjevali drevesa in posredovali pri prekrivanju streh na območju Bohinja in Jezerskega, kjer je poškodovanih okoli 80 objektov.

Stanje si je ogledal premier Miro Cerar

Popoldne si je stanje v Bohinju ogledal tudi premier Miro Cerar, ki je zagotovil takojšnjo pomoč in poudaril, da je najpomembneje zagotavljati varnost ljudi in preprečevati nastajanje še večje škode. Ko se bodo razmere umirile, pa bo čas za analizo nastale škode, je še pojasnil predsednik vlade, katerega sta v Bohinju spremljala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan.

Nekateri še vedno brez elektrike

Veter je na Jezerskem podrl več dreves, ki so padla na daljnovode, zaradi česar je prišlo do izpada električne energije. Kot so poročali iz Elektra Gorenjska, je bilo popoldne brez električne energije še približno 500 odjemalcev, večina s področja Jezerskega. Do večera naj bi elektriko za približno polovico zagotovili z agregatom. Ekipam na terenu je sicer v popoldanskem času uspelo zagotoviti zasilno oskrbo z električno energijo večini prebivalcem vasi na Gorenjskem, ki so včeraj in danes ostali brez nje. Največ težav pa delavcem povzročajo težko ali celo nedostopni tereni. Odjemalce pa na Elektru Gorenjska opozarjajo, naj se izogibajo poškodovanim področjem in se ne dotikajo vodnikov. Poškodbe na omrežju lahko uporabniki sporočajo tudi na številko 112.

Veter odkrival strehe, onemogočal promet in podiral drevesa

Dež in veter sta težave povzročala tudi drugod po Gorenjskem. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe tudi na območju občin Tržič, Kranjska Gore, Jesenic, Kranja ter Gorenje vasi – Poljane. V kletnih prostorih osnovne šole v Zalogu v občini Cerklje so zaradi vdora podtalnice dopoldne posredovali gasilci PGD Zalog in na vrata namestili protipoplavne vreče. Gasilci PGD Cerklje pa so s preusmeritvijo preprečili izliv potoka Mlinščica v Cerkljah. V osnovni šoli na Trati, v Občini Gorenja vas - Poljane, je meteorna voda zalila kurilnico in zalogovnik za sekance. Gasilci PGD Gorenja vas so vodo izčrpali.

Ceste so zaradi drevja ali vode ponekod še vedno neprevozne. Poleg ceste na Jezerskem so zapore še vedno v Selški dolini, pri avtocestnem podvozu Lesce – Radovljica, ter na območjih Sorice in Rudnega. Aktualna obvestila o stanju cest so na voljo na spletni strani prometno-informacijskega centra www.promet.si.

Veter je povzročal škodo tudi v gozdovih. Po prvih ocenah je bilo po vsej državi poškodovanega okoli 500 tisoč kubičnih metrov drevja. Na Gorenjskem je največ škode na območju občine Jezersko. Zaradi podrtega drevja je več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so ponekod nastale tudi zaradi močnega deževja in plazov.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da se reka Sava razliva v zgornjem in srednjem toku. Do noči bo v srednjem toku še dodatno narasla in poplavljala na izpostavljenih območjih. Sava Bohinjka in njeni pritoki so popoldne še poplavljali, a menda že upadajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°


vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...