Morda se bodo zadolžili

Potem ko je bila Občina Šenčur dolgo brez dolga, v proračunskem letu 2018 predvidevajo, da se bodo zadolžili. Denar namreč potrebujejo za največji naložbeni projekt, gradnjo čistilne naprave v Trbojah in kanalizacije na južnem delu občine.

Šenčur – Občinski svet v Šenčurju je na novembrski seji že dobil v prvo branje osnutek proračuna za leto 2018. Predvidevajo za deset milijonov evrov proračunskih odhodkov, med katerimi je kar 60 odstotkov namenjenih naložbam. Največja je gradnja čistilne naprave v Trbojah in v južnem delu občine tudi kanalizacija. Ta investicija je tudi razlog, zaradi katerega se bo Občina Šenčur po več letih brez vsakega dolga najverjetneje zadolžila. Predviden je dolg v višini 1,9 milijona evrov.

To se še ne bo zgodilo 1. januarja 2018, saj prenos iz letošnjega proračunskega leta omogoča normalen vstop v novo, poleg tega načrtujejo tudi več prodaj zemljišč, ki bodo okrepile občinsko blagajno, so z občinske uprave pojasnili svetnikom. Te je namreč skrbelo, ali bo zadolževanje, ki naj bi se razpotegnilo kar za desetletje, zadržalo kake druge investicije v tem obdobju. Kot je povedal župan Ciril Kozjek, imajo predpisano kvoto, do katere se lahko zadolžijo, lahko pa se bodo tudi za manjši znesek ali pa naposled sploh ne. To je namreč odvisno tudi od nadaljnjih dogodkov. Vsekakor se bodo potegovali za evropski denar, ali ga bodo tudi dobili, pa je odvisno od tega, ali bo uspel dogovor s sosednjo občino glede dodatnih priključitev na čistilno napravo iz dveh naselij kranjske občine in od uvrstitve projekta v načrt razvojnih programov. Naložba na jugu občine pa je potrebna, saj si prizadevajo, da bi izenačili standard občanov v vseh naseljih.

Severni del občine je komunalno že urejen, svetnico Tatjano Perčič pa je ob tem zanimalo, kdaj bo dokončno urejena cesta na Olševku, saj v proračunu ni zasledila denarja za ta namen. Dobila je odgovor, da na tem območju še vedno niso končani sodni postopki in tudi ne pričakujejo, da bi bili pravnomočni v letu 2018. Le upajo lahko, da bodo sodni mlini čim prej zmleli. Zanimiva je bila pobuda svetnika Saša Gašperlina, ki je predlagal, naj se v proračunu znižajo postavke za kulturo in se povečajo pri športu. Za slednjega je denarja premalo, da bi lahko izpeljali vse programe, medtem pa sredstva za kulturo že več let zapored niso bila porabljena, je rošado utemeljil svetnik. Mladi za Šenčur so predlagali, naj se poveča postavka za mlade, na kar sta se odzvala nekdanja aktivna člana Mladih Aleš Perič Močnik in Simon Kuhar, ki sta menila, da programi mladih danes vsebinsko šepajo in naj svoje zahteve po povečanju proračunskega denarja utemeljijo z argumenti. Valerija Grašiča pa je zanimalo, kakšni so načrti v zvezi s kolesarskimi stezami. Občina Šenčur je vključena v sistem gorenjske kolesarske mreže, za ureditev kolesarskih stez se bodo potegovali skupaj z Občino Cerklje (morda tudi Preddvor), kolesarske steze bodo urejali tudi ob gradnji kanalizacije in obnovi cest v južnem delu občine, kolesarska steza je predvidena tudi ob rekonstrukciji regionalne ceste Šenčur–Kranj. V središču občine pa je predvidena gradnja kolesarnic, ki je tudi ena od zavez trajnostne mobilnosti iz letos sprejete celostne prometne strategije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

7/26

sreda

11/21

četrtek

10/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...