V Lazah ne vidijo napredka

Kot ugotavljajo pri Alpe Adria Green, zaposleni na Agenciji Republike Slovenije za okolje v primeru Industrijske cone Laze ne izpolnjujejo svojih obveznosti, zato so proti njim podali kazensko ovadbo. Na Arsu obtožbe zavračajo.

Na Arsu pravijo, da so po prejemu sodbe opravili več aktivnosti. Tako je bila štirikrat opravljena poizvedba na inšpektorat za okolje in prostor, poslan je bil poziv Mestni občini Kranj, opravljen pa je bil tudi odvzem vzorcev voda in zemljine.

Kranj – Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green (AAG) je na vrhovno državno tožilstvo podalo kazensko ovadbo zoper Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso) oziroma zoper odgovorne osebe, ki niso spoštovale sodbe upravnega sodišča iz junija lani in s tem povzročile povečevanje okoljske škode na področju industrijske cone Laze pri Stražišču.

Kazenska ovadba

Kot so sporočili iz Alpe Adria Green, je društvo kazensko ovadbo podalo 1. decembra, in sicer zaradi suma zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter nevestnega dela v službi.

Društvo je namreč 20. novembra 2015 na upravno sodišče podalo tožbo proti ministrstvu za okolje in prostor, ker je zavrnilo njihovo pritožbo zoper sklep o ustavitvi postopka, ki ga je izdal Arso z obrazložitvijo, da nastale škode v Industrijski coni Laze, v kateri deluje 25 gospodarskih subjektov, ni mogoče vzročno povezati s posameznim povzročiteljem.

Upravno sodišče je junija lani razsodilo v prid društva in odpravilo sklep Arsa iz julija 2015. Tako je upravno sodišče zadevo vrnilo na Arso v vnovični postopek in mu dalo navodila glede ugotavljanja vzročne zveze med okoljsko škodo in dejavnostjo povzročiteljev ter ga opozorilo, da v zvezi s škodo na vodah in okoljsko škodo, povzročeno tlom, v obravnavani zadevi dejansko stanje ni bilo ugotovljeno.

»Čeprav je bila sodba izdana že junija lani, pa Arso vse do danes ni začel uresničevati sklepa sodišča,« opozarjajo v AAG in dodajajo, da je agencija s tem kršila zakon o upravnem sporu. Zato je društvo oktobra na ministrico za okolje in prostor in prostor, predsednika vlade, vlado, državni zbor in varuhinjo človekovih pravic poslalo odprto pismo z zahtevo, naj ukrepajo pri zavlačevanju začetka postopka ugotavljanja nastanka okoljske škode na območju Industrijske cone Laze, ki bi ga moral izvesti Arso po uradni dolžnosti, vendar se temu izogiba.

Ministrstvo in generalni sekretariat vlade sta se na pismo odzvala in pozvala Arso, naj pojasni, zakaj odločba ni bila pravočasno izdana. Vendar v društvu odgovorov Arsa do oddaje ovadbe niso prejeli.

Obtožbe zavračajo

Kot v odgovoru za naš časopis pravijo na Arsu, so navedbe AAG glede neuresničevanja sodbe upravnega sodišča neresnične. Pojasnjujejo tudi, da je postopek ugotavljanja okoljske škode na območju Industrijske cone Laze zahteven. »Na območju IC Laze delujejo številne gospodarske družbe. Ves čas potekajo aktivnosti, in sicer poizvedovanja na pristojni inšpektorat glede morebitnih nepravilnosti pri ravnanju gospodarskih družb, ki delujejo na omenjenem območju, poizvedovanja na Mestni občini Kranj o aktivnostih glede izgradnje kanalizacijskega omrežja kakor tudi aktivnosti naslovnega organa v zvezi z vzorčenjem in analiziranjem vzorcev s prizadetega območja,« pravijo na Arsu in dodajajo, da so po prejemu sodbe opravili več aktivnosti. Tako je bila štirikrat opravljena poizvedba na Inšpektorat RS za okolje in prostor, poslan je bil poziv Mestni občini Kranj, prav tako pa je bil opravljen odvzem vzorcev voda in zemljine iz območja nad Industrijsko cono Laze in pod njo.

»Trenutno se na terenu ugotavlja morebitno okoljsko škodo, povzročeno vodam in tlom (odvzem vzorcev, vzorčenje itd.). Po pridobitvi poročila o odvzetih vzorcih iz območja nad Industrijsko cono Laze in pod njo (analiza vzorcev traja približno 14 dni), bo Arso nadaljeval z aktivnostmi glede ugotavljanja povzročene okoljske škode na prizadetem območju,« še pojasnjujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 0 km/h

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

5/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

OBVESTILA / Žiri, 23. januar 2018

Krvodajalska akcija

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...