V Lazah ne vidijo napredka

Kot ugotavljajo pri Alpe Adria Green, zaposleni na Agenciji Republike Slovenije za okolje v primeru Industrijske cone Laze ne izpolnjujejo svojih obveznosti, zato so proti njim podali kazensko ovadbo. Na Arsu obtožbe zavračajo.

Na Arsu pravijo, da so po prejemu sodbe opravili več aktivnosti. Tako je bila štirikrat opravljena poizvedba na inšpektorat za okolje in prostor, poslan je bil poziv Mestni občini Kranj, opravljen pa je bil tudi odvzem vzorcev voda in zemljine.

Kranj – Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green (AAG) je na vrhovno državno tožilstvo podalo kazensko ovadbo zoper Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso) oziroma zoper odgovorne osebe, ki niso spoštovale sodbe upravnega sodišča iz junija lani in s tem povzročile povečevanje okoljske škode na področju industrijske cone Laze pri Stražišču.

Kazenska ovadba

Kot so sporočili iz Alpe Adria Green, je društvo kazensko ovadbo podalo 1. decembra, in sicer zaradi suma zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter nevestnega dela v službi.

Društvo je namreč 20. novembra 2015 na upravno sodišče podalo tožbo proti ministrstvu za okolje in prostor, ker je zavrnilo njihovo pritožbo zoper sklep o ustavitvi postopka, ki ga je izdal Arso z obrazložitvijo, da nastale škode v Industrijski coni Laze, v kateri deluje 25 gospodarskih subjektov, ni mogoče vzročno povezati s posameznim povzročiteljem.

Upravno sodišče je junija lani razsodilo v prid društva in odpravilo sklep Arsa iz julija 2015. Tako je upravno sodišče zadevo vrnilo na Arso v vnovični postopek in mu dalo navodila glede ugotavljanja vzročne zveze med okoljsko škodo in dejavnostjo povzročiteljev ter ga opozorilo, da v zvezi s škodo na vodah in okoljsko škodo, povzročeno tlom, v obravnavani zadevi dejansko stanje ni bilo ugotovljeno.

»Čeprav je bila sodba izdana že junija lani, pa Arso vse do danes ni začel uresničevati sklepa sodišča,« opozarjajo v AAG in dodajajo, da je agencija s tem kršila zakon o upravnem sporu. Zato je društvo oktobra na ministrico za okolje in prostor in prostor, predsednika vlade, vlado, državni zbor in varuhinjo človekovih pravic poslalo odprto pismo z zahtevo, naj ukrepajo pri zavlačevanju začetka postopka ugotavljanja nastanka okoljske škode na območju Industrijske cone Laze, ki bi ga moral izvesti Arso po uradni dolžnosti, vendar se temu izogiba.

Ministrstvo in generalni sekretariat vlade sta se na pismo odzvala in pozvala Arso, naj pojasni, zakaj odločba ni bila pravočasno izdana. Vendar v društvu odgovorov Arsa do oddaje ovadbe niso prejeli.

Obtožbe zavračajo

Kot v odgovoru za naš časopis pravijo na Arsu, so navedbe AAG glede neuresničevanja sodbe upravnega sodišča neresnične. Pojasnjujejo tudi, da je postopek ugotavljanja okoljske škode na območju Industrijske cone Laze zahteven. »Na območju IC Laze delujejo številne gospodarske družbe. Ves čas potekajo aktivnosti, in sicer poizvedovanja na pristojni inšpektorat glede morebitnih nepravilnosti pri ravnanju gospodarskih družb, ki delujejo na omenjenem območju, poizvedovanja na Mestni občini Kranj o aktivnostih glede izgradnje kanalizacijskega omrežja kakor tudi aktivnosti naslovnega organa v zvezi z vzorčenjem in analiziranjem vzorcev s prizadetega območja,« pravijo na Arsu in dodajajo, da so po prejemu sodbe opravili več aktivnosti. Tako je bila štirikrat opravljena poizvedba na Inšpektorat RS za okolje in prostor, poslan je bil poziv Mestni občini Kranj, prav tako pa je bil opravljen odvzem vzorcev voda in zemljine iz območja nad Industrijsko cono Laze in pod njo.

»Trenutno se na terenu ugotavlja morebitno okoljsko škodo, povzročeno vodam in tlom (odvzem vzorcev, vzorčenje itd.). Po pridobitvi poročila o odvzetih vzorcih iz območja nad Industrijsko cono Laze in pod njo (analiza vzorcev traja približno 14 dni), bo Arso nadaljeval z aktivnostmi glede ugotavljanja povzročene okoljske škode na prizadetem območju,« še pojasnjujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

8/12

nedelja

3/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...