Monika Gjorgjievska / Foto: Tina Dokl

Iz Skopja v Kranj zaradi študija

Makedonka Monika Gjorgjievska se je odločila za podiplomski študij mednarodnega prava v Sloveniji, prvi osebni stik s Slovenci pa je imela že na letošnjem evropskem prvenstvu v košarki za dekleta do šestnajstega leta, ki ga je gostila Makedonija. Simpatično in zgovorno Moniko srečate v Kranju, kjer zdaj živi.

Monika slovenščino usvaja neverjetno hitro. Opravila je začetni tečaj, a sta ji bila slovenska živijo in dober dan premalo. Slovenščino vadi, ko le dobi priložnost za pogovor. Včasih se kje zatakne in takrat se prav simpatično sliši »Monikin esperanto«.

Monika Gjorgjievska je v šolskem letu 2017/18 vpisala magistrski študijski program na Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu pri Kranju, smer Mednarodne in diplomatske študije. Prihaja iz Skopja, glavnega mesta Makedonije, selitev v Kranj septembra pa ni njen prvi stik s Slovenci. Avgusta je v Skopju potekalo evropsko prvenstvo v košarki za dekleta do 16. leta, Monika, ki je bila najprej dodeljena za vodičko albanski ekipi, je po spletu naključij pristala na mestu vodičke Slovencev. Ekipe se spominja kot zelo zagnane, vse je bilo podrejeno treningom in tekmam. Resda prvenstva naša dekleta niso osvojila, je pa celotna ekipa s svojim odnosom, slovenskim karakterjem navdušila Moniko, da je bila še bolj prepričana, da je Slovenija prava izbira za nadaljevanje študija s področja mednarodnega prava, iz katerega je pred dobrega pol leta diplomirala na Pravni fakulteti v Skopju. Za podiplomski študij je sicer najprej izbirala med Ameriko, Španijo in Slovenijo, h končni odločitvi je nekaj prispeval tudi dogovor med Slovenijo in Makedonijo o izmenjavi študentov. Kar pomeni, da ji vsaj za šolnino finančno ni treba skrbeti, za nastanitev in druge stroške, povezane z bivanjem, pa je prihranila s študentskim delom že v Skopju in dvakrat na študentsko-delovni izmenjavi blizu Bostona v Ameriki, kjer je opravljala različna dela v letovišču s petimi zvezdicami.

Monika slovenščino usvaja neverjetno hitro. Opravila je začetni tečaj, a sta ji bila slovenska živijo in dober dan premalo. Slovenščino vadi, ko le dobi priložnost za pogovor. Včasih se kje zatakne in takrat se prav simpatično sliši »Monikin esperanto«. Kot edina tuja študentka v svoji skupini na fakulteti predavanja posluša v slovenščini. »Poskušam slediti predavateljem, na srečo je pri mednarodnem pravu veliko internacionalizmov, tako lahko hitreje povežem povedano. Težje pa govorim slovensko. Izpite sicer lahko delam v angleščini. Imamo tudi gostujoče profesorje iz držav Evropske unije, njihova predavanja pa tako potekajo v angleščini. Začetek študija je obetaven in zanimiv, saj npr. človekovih pravic ne obravnavamo zgolj teoretsko, ampak na podlagi konkretnih sodnih primerov iz področij Evropske unije,« je pojasnila.

Hvaležna je slovenskim košarkarskim trenerjem in vodji slovenske ekipe z evropskega prvenstva, ki so ji precej olajšali prvi stik s Slovenijo, ji pomagali pri nastanitvi v kranjskem študentskem domu, kjer se odlično počuti. Zgovorna kot je, je hitro našla stik z drugimi študenti – ne samo svoje fakultete, ampak tudi Fakultete za organizacijske vede v Kranju. Občuduje slovenske gore, naravo, posnetki so skrbno shranjeni v njenem fotoaparatu. Kranj se ji je prikupil, je precej mirnejši in predvsem veliko manjši od njenega rojstnega Skopja s skoraj milijon prebivalci.

Monika je že ob dodiplomskem študiju v Skopju prijela za marsikatero delo in gradila izkušnje. Kar nekaj let je sodelovala z makedonskim nacionalnim gledališčem na področju marketinga, v vojnem filmu Nikogaršnja zemlja je bila statistka, z mednarodno skupino študentov je bila poleti v Adani na jugu Turčije na seminarju Od imigracije do integracije, kjer je imela povsem človeško izkušnjo s sirskim begunskim centrom, sirskimi otroki. Približno dve leti bo trajal njen podiplomski študij pri nas, potem pa ... kdo ve, kam jo bo ponesla pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/7

četrtek

1/7

petek

-2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 17. januar 2018

Islandija

DELAVNICE / Kranj, 17. januar 2018

Zaključek akcije spremembe soseske Planina

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!