Monika Gjorgjievska / Foto: Tina Dokl

Iz Skopja v Kranj zaradi študija

Makedonka Monika Gjorgjievska se je odločila za podiplomski študij mednarodnega prava v Sloveniji, prvi osebni stik s Slovenci pa je imela že na letošnjem evropskem prvenstvu v košarki za dekleta do šestnajstega leta, ki ga je gostila Makedonija. Simpatično in zgovorno Moniko srečate v Kranju, kjer zdaj živi.

Monika slovenščino usvaja neverjetno hitro. Opravila je začetni tečaj, a sta ji bila slovenska živijo in dober dan premalo. Slovenščino vadi, ko le dobi priložnost za pogovor. Včasih se kje zatakne in takrat se prav simpatično sliši »Monikin esperanto«.

Monika Gjorgjievska je v šolskem letu 2017/18 vpisala magistrski študijski program na Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu pri Kranju, smer Mednarodne in diplomatske študije. Prihaja iz Skopja, glavnega mesta Makedonije, selitev v Kranj septembra pa ni njen prvi stik s Slovenci. Avgusta je v Skopju potekalo evropsko prvenstvo v košarki za dekleta do 16. leta, Monika, ki je bila najprej dodeljena za vodičko albanski ekipi, je po spletu naključij pristala na mestu vodičke Slovencev. Ekipe se spominja kot zelo zagnane, vse je bilo podrejeno treningom in tekmam. Resda prvenstva naša dekleta niso osvojila, je pa celotna ekipa s svojim odnosom, slovenskim karakterjem navdušila Moniko, da je bila še bolj prepričana, da je Slovenija prava izbira za nadaljevanje študija s področja mednarodnega prava, iz katerega je pred dobrega pol leta diplomirala na Pravni fakulteti v Skopju. Za podiplomski študij je sicer najprej izbirala med Ameriko, Španijo in Slovenijo, h končni odločitvi je nekaj prispeval tudi dogovor med Slovenijo in Makedonijo o izmenjavi študentov. Kar pomeni, da ji vsaj za šolnino finančno ni treba skrbeti, za nastanitev in druge stroške, povezane z bivanjem, pa je prihranila s študentskim delom že v Skopju in dvakrat na študentsko-delovni izmenjavi blizu Bostona v Ameriki, kjer je opravljala različna dela v letovišču s petimi zvezdicami.

Monika slovenščino usvaja neverjetno hitro. Opravila je začetni tečaj, a sta ji bila slovenska živijo in dober dan premalo. Slovenščino vadi, ko le dobi priložnost za pogovor. Včasih se kje zatakne in takrat se prav simpatično sliši »Monikin esperanto«. Kot edina tuja študentka v svoji skupini na fakulteti predavanja posluša v slovenščini. »Poskušam slediti predavateljem, na srečo je pri mednarodnem pravu veliko internacionalizmov, tako lahko hitreje povežem povedano. Težje pa govorim slovensko. Izpite sicer lahko delam v angleščini. Imamo tudi gostujoče profesorje iz držav Evropske unije, njihova predavanja pa tako potekajo v angleščini. Začetek študija je obetaven in zanimiv, saj npr. človekovih pravic ne obravnavamo zgolj teoretsko, ampak na podlagi konkretnih sodnih primerov iz področij Evropske unije,« je pojasnila.

Hvaležna je slovenskim košarkarskim trenerjem in vodji slovenske ekipe z evropskega prvenstva, ki so ji precej olajšali prvi stik s Slovenijo, ji pomagali pri nastanitvi v kranjskem študentskem domu, kjer se odlično počuti. Zgovorna kot je, je hitro našla stik z drugimi študenti – ne samo svoje fakultete, ampak tudi Fakultete za organizacijske vede v Kranju. Občuduje slovenske gore, naravo, posnetki so skrbno shranjeni v njenem fotoaparatu. Kranj se ji je prikupil, je precej mirnejši in predvsem veliko manjši od njenega rojstnega Skopja s skoraj milijon prebivalci.

Monika je že ob dodiplomskem študiju v Skopju prijela za marsikatero delo in gradila izkušnje. Kar nekaj let je sodelovala z makedonskim nacionalnim gledališčem na področju marketinga, v vojnem filmu Nikogaršnja zemlja je bila statistka, z mednarodno skupino študentov je bila poleti v Adani na jugu Turčije na seminarju Od imigracije do integracije, kjer je imela povsem človeško izkušnjo s sirskim begunskim centrom, sirskimi otroki. Približno dve leti bo trajal njen podiplomski študij pri nas, potem pa ... kdo ve, kam jo bo ponesla pot.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/7

sobota

2/4

nedelja

-2/2

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Tržič, 17. marec 2018

An flet'n večer

PRIREDITVE / Jesenice, Preddvor, 17. marec 2018

Za otroke

RAZSTAVE / Predoslje, 17. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

IZLETI / Kranj, 17. marec 2018

Pohod iz Nakla do koče na Dobravi

PRIREDITVE / Mengeš, 17. marec 2018

Kos

OBVESTILA / Kranj, 17. marec 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Vogel, 17. marec 2018

Opazovanje nočnega neba

PRIREDITVE / Begunje, 17. marec 2018

Gorjanska godba pri Avseniku

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...