Župani in predstavnica občin Tržič, Kamnik, Kranj, Škofja Loka in Radovljica, prejemniki naslovov Branju prijazna občina, v družbi z ministrom Antonom Peršakom in Vesno Horžen, predsednico Združenja splošnih knjižnic / Foto: Tina Dokl

Občine, ki so branje prepoznale kot vrednoto

Mestna občina Kranj je bila gostiteljica sklepnega dogodka ob prvem natečaju Branju prijazna občina, namenjenemu spodbujanju branja v lokalnih skupnostih. Certifikat je prejelo 18 slovenskih občin, med njimi tudi gorenjske: Kamnik, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič.

Kranj – Branje je vrednota, ki jo je vredno deliti, so prepričani v Združenju splošnih knjižnic, Ministrstvu za kulturo in Skupnosti občin Slovenije, ki so združili svoje moči v prvem natečaju za pridobitev naslova Branju prijazna občina. Začel se je 8. februarja ob slovenskem kulturnem prazniku, s podelitvijo certifikatov 18 občinam pa so ga sklenili v Kranju dan po datumu Prešernovega rojstva (in občinskega praznika) in tako sklenili krog Od Prešerna do Prešerna.

Zbrane so nagovorili župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, minister za kulturo Anton Peršak in predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, sicer tudi ambasador projekta. Govorniki so poudarili pomen branja, saj z njim osebnostno rastemo, širimo svoja obzorja in se naučimo v ljudeh videti dobro, s čimer krepimo tudi sodelovanje in postajamo bolj odprta, strpna in vključujoča družba. Branje je zato pomembna investicija v razvoj in vpliva na potencial skupnosti. Na prvi natečaj se je prijavilo 27 občin, 18 jih je bilo izbranih, in te po besedah ministra Antona Peršaka tvorijo mrežo, ki enakomerno pokriva Slovenijo. Vsaka teh občin je lahko zgled za sosede in je pričakovati, da bodo svoj pozitiven vpliv prenašale na okolico. V Sloveniji dve petini odraslih prebivalcev vse leto ne prebere niti ene knjige, zato ima akcija Branju prijazna občina, ki spodbuja lokalne skupnosti k razvoju bralne pismenosti, branja in bralne kulture, še poseben pomen. Bralni krožki, prav­ljične urice, bralna značka in drugi dogodki, povezani s tiskano besedo (ta nas je po besedah častnega pokrovitelja Milana Brgleza slednjič tudi narodnostno povezala), s katerimi občine utrjujejo branje kot vrednoto, so tako optimistično sporočilo za prihodnost. Tako sporočilo so tudi podatki slovenskih knjižničarjev, ki govorijo o 11 milijonih obiskovalcev in 25 milijonih izposojenih knjig.

Ob podelitvi certifikatov smo prisluhnili tudi pogovoru s pokrovitelji projekta in ambasadorji branja, poleg Milanu Brglezu in Antonu Peršaku tudi pisateljici Manci G. Renko. Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen je podelila certifikate 18 občinam, med njimi so bile tudi občine Kamnik, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič pa tudi Trzin, na kar je minister Anton Peršak kot nekdanji župan te občine še posebej ponosen. Ob tem je dejal, da gre pri izbranih občinah za takšne, ki se izkazujejo tudi na ostalih področjih in tako predstavljajo elito med lokalnimi skupnostmi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/12

nedelja

3/16

ponedeljek

3/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...