Župani in predstavnica občin Tržič, Kamnik, Kranj, Škofja Loka in Radovljica, prejemniki naslovov Branju prijazna občina, v družbi z ministrom Antonom Peršakom in Vesno Horžen, predsednico Združenja splošnih knjižnic / Foto: Tina Dokl

Občine, ki so branje prepoznale kot vrednoto

Mestna občina Kranj je bila gostiteljica sklepnega dogodka ob prvem natečaju Branju prijazna občina, namenjenemu spodbujanju branja v lokalnih skupnostih. Certifikat je prejelo 18 slovenskih občin, med njimi tudi gorenjske: Kamnik, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič.

Kranj – Branje je vrednota, ki jo je vredno deliti, so prepričani v Združenju splošnih knjižnic, Ministrstvu za kulturo in Skupnosti občin Slovenije, ki so združili svoje moči v prvem natečaju za pridobitev naslova Branju prijazna občina. Začel se je 8. februarja ob slovenskem kulturnem prazniku, s podelitvijo certifikatov 18 občinam pa so ga sklenili v Kranju dan po datumu Prešernovega rojstva (in občinskega praznika) in tako sklenili krog Od Prešerna do Prešerna.

Zbrane so nagovorili župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, minister za kulturo Anton Peršak in predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, sicer tudi ambasador projekta. Govorniki so poudarili pomen branja, saj z njim osebnostno rastemo, širimo svoja obzorja in se naučimo v ljudeh videti dobro, s čimer krepimo tudi sodelovanje in postajamo bolj odprta, strpna in vključujoča družba. Branje je zato pomembna investicija v razvoj in vpliva na potencial skupnosti. Na prvi natečaj se je prijavilo 27 občin, 18 jih je bilo izbranih, in te po besedah ministra Antona Peršaka tvorijo mrežo, ki enakomerno pokriva Slovenijo. Vsaka teh občin je lahko zgled za sosede in je pričakovati, da bodo svoj pozitiven vpliv prenašale na okolico. V Sloveniji dve petini odraslih prebivalcev vse leto ne prebere niti ene knjige, zato ima akcija Branju prijazna občina, ki spodbuja lokalne skupnosti k razvoju bralne pismenosti, branja in bralne kulture, še poseben pomen. Bralni krožki, prav­ljične urice, bralna značka in drugi dogodki, povezani s tiskano besedo (ta nas je po besedah častnega pokrovitelja Milana Brgleza slednjič tudi narodnostno povezala), s katerimi občine utrjujejo branje kot vrednoto, so tako optimistično sporočilo za prihodnost. Tako sporočilo so tudi podatki slovenskih knjižničarjev, ki govorijo o 11 milijonih obiskovalcev in 25 milijonih izposojenih knjig.

Ob podelitvi certifikatov smo prisluhnili tudi pogovoru s pokrovitelji projekta in ambasadorji branja, poleg Milanu Brglezu in Antonu Peršaku tudi pisateljici Manci G. Renko. Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen je podelila certifikate 18 občinam, med njimi so bile tudi občine Kamnik, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič pa tudi Trzin, na kar je minister Anton Peršak kot nekdanji župan te občine še posebej ponosen. Ob tem je dejal, da gre pri izbranih občinah za takšne, ki se izkazujejo tudi na ostalih področjih in tako predstavljajo elito med lokalnimi skupnostmi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-1/7

petek

-2/6

sobota

-1/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!