Prehrana po TKM (XIII. del)

Prehrana, primerna za zimski čas

Se pozimi kaj rekreirate? Da, seveda. Kako pa? Drsate na bližnjem zamrznjenem jezeru? Greste na sprehod po sveže zapadlem snegu in uživate v škripanju snega pod nogami? Kaj vam še prija? Sedite kdaj pred toplo zakurjenim kaminom ali pečko, da vas toplota, ki jo oddajata prijetno greje? Ker je zunaj mrzlo, se moramo ustrezno obleči in zaščititi, da se telo ne podhladi. Poleg oblačil in kurjave lahko za ustrezno toploto in energijo v telesu poskrbimo tudi s toplo prehrano, ki telesu pomaga pri delovanju.

Pozimi so zunanje temperature še nižje kot jeseni, telo potrebuje še več energije, da vzdržuje primerno toploto za nemoteno delovanje. Zato je zima letni čas, ko moramo uživati hrano, ki nas greje. V to kategorijo spadajo živila, ki so energijsko vroča in topla in tudi sicer topla: to je kuhana hrana. Več energije bomo dobili tudi, če zaužijemo nekaj več mesa kot sicer, saj smo že omenili, da je meso živilo, ki ima velik energijski potencial. Absolutno se izogibajmo zamrznjeni, surovi in mrzli hrani ter pijači. Še posebno so v zimskem obdobju škodljivi sladoled in ledene pijače.

Če primerjamo pojave v naravi in svojem telesu, hitro lahko povlečemo vzporednico in bolje razumemo, zakaj pozimi za naše telo ni primerno uživanje mrzle hrane. Kaj se v naravi zgodi z vodo pozimi? Ko je dovolj hladno, zamrzne.

Zima je letni čas, ki je energijsko povezan z ledvicami. Ledvice spadajo energijsko k elementu vode. Če vodo ohlajamo, zmrzne. Če uživamo hladno in mrzlo hrano in pijačo, energija vode v našem telesu »zamrzne«, kroženje je upočasnjeno, delovanje telesa oslabljeno. Tako mrzla, ledena in hladna energija hrane v zimskem času neugodno vpliva na naše telo.

V zimskem obdobju je pomembno, da uživamo hrano, ki nas greje, in več grenke hrane (radič, koleraba, cikorija, artičoke, ohrovt, hmelj, zelena, čaj). Treba je zmanjšati uživanje slane hrane. Količinsko primerno uživanje hrane grenkega okusa energijsko okrepi ledvice, če bi pretiravali z uživanjem hrane samo grenkega okusa, pa to spet ni produktivno in energijsko lahko oslabimo srce.

Hrana, ki nas najbolj greje pozimi: perutnina, jagnjetina, stročji fižol, por, šalotka, leča, soja, črni fižol, kostanj, pistacija, drobnjak, cimet, klinčki, janež, koper, vino (v manjših količinah!). V drugi polovici zime lahko v prehrano že vključujemo več zelišč in pekoče hrane (čebula, česen, ingver).

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-3/4

torek

-4/5

sreda

-7/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Kranjska Gora, 21. marec 2018

Delavnice v Liznjekovi hiši

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 21. marec 2018

Spominska prireditev

OBVESTILA / Kranj, 21. marec 2018

Plačilo članarine PZS za leto 2018

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 21. marec 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 21. marec 2018

Adijo blokade! Čas je za boljše življenje

IZLETI / Kranj, 22. marec 2018

Na Zasavsko sveto goro

OBVESTILA / Jesenice, 22. marec 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Jesenice

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...