Milena Miklavčič je v avli Gorenjskega glasa predstavila drugi del knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače. / Foto: Tina Dokl

Danes pomemben le užitek ...

Milena Miklavčič, avtorica ene najbolj branih in prodajanih knjig pri nas Ogenj, rit in kače niso za igrače je v avli Gorenjskega glasa predstavila njeno nadaljevanje, ki nosi podnaslov Babice, hčere, vnukinje. Tudi z novo knjigo razgrinja intimne zgodbe prednikov, a jih dopolni z zgodbami tudi mlajših generacij.

Kranj – »Intimni svet skriva ogromno tragičnih zgodb. A ker se v naši državi ne moreš nadejati pomoči pristojnih institucij, mnogi svoje probleme raje obdržijo zase in morajo s tem živeti do smrti,« z obžalovanjem ugotavlja Milena Miklavčič. Prav zato se ji zdi pomembno, da ljudje preberejo njeno knjigo in se tudi o intimnih odnosih začnemo pogovarjati naglas. »Marsikomu je odleglo, ko mi je zaupal svojo zgodbo, in je tako lahko odložil del bremena.« Sploh pri mlajših generacijah pa opaža, da bi si marsikateri par lahko prihranil razočaranje, če bi se le znali pogovarjati.

Če se je v prvi knjigi osredotočila predvsem na generacije, rojene pred drugo svetovno vojno, je tokrat k sodelovanju pritegnila tudi sedanje generacije. »Na srečo živimo v dobi Facebooka in sem samo v enem koncu tedna prejela več kot sedemdeset zgodb.« Ob tem pa je ugotovila, da so se v vseh teh letih ljudje sicer spremenili in celo režim se je zamenjal, težave v intimnih odnosih pa so ostale enake. »Današnji mladi še težje živijo kot naši predniki. Včasih so nas učili, da je treba tudi malo potrpeti, svoje otroke, rojene po letu 1970, pa smo vzgajali v celofanu.« To je po njenih besedah pripeljalo do tega, da se mladi danes niso pripravljeni ničemur odpovedati. »Danes je neizmerno pomemben lasten užitek, šele nato vse ostalo.« Prepričana je, da prav zato mlajše generacije niso pripravljene, ko kaj »zaškripa« v odnosu. Obenem, pravi, se niti ne znajo pogovarjati o tem.

Skozi vse zgodbe, ki jih je zbrala v obeh knjigah, pa je spoznala še nekaj. »Veliko hudega je naredila četrta božja zapoved 'spoštuj očeta in mater'. A vsi starejši si ne zaslužijo spoštovanja,« je pribila in spomnila na številne primere spolnih zlorab znotraj družine, pa tudi v odnosu učitelj in učenec in podobnih primerih, ko starejši izkoristijo zaupljivost otrok in njihovo brezpogojno spoštovanje starejših. Obenem pa s pripovedovanjem osebnih družinskih zgodb želi pri ljudeh vzbuditi zavedanje, da nihče ni kriv za grehe svojih prednikov. Iz intimnih zgodb naših prednikov se lahko po njenem marsikaj naučimo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

4/8

petek

2/5

sobota

-4/5

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 15. december 2017

Za otroke

GLASBA / Radovljica, 15. december 2017

Predpraznični koncert

GLASBA / Škofja Loka, 15. december 2017

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Preddvor, 16. december 2017

Za otroke

IZLETI / Gozd-Martuljek, 16. december 2017

Adventno vzdušje v Zagrebu

GLASBA / Preddvor, 16. december 2017

Koncert a cappella gospel zbora Bee Geesus

PRIREDITVE / Vinharje, 16. december 2017

Ob obletnici poljanske vstaje

OBVESTILA / Jesenice, 17. december 2017

Obvestila Medobčinskega društva invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?