Milena Miklavčič je v avli Gorenjskega glasa predstavila drugi del knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače. / Foto: Tina Dokl

Danes pomemben le užitek ...

Milena Miklavčič, avtorica ene najbolj branih in prodajanih knjig pri nas Ogenj, rit in kače niso za igrače je v avli Gorenjskega glasa predstavila njeno nadaljevanje, ki nosi podnaslov Babice, hčere, vnukinje. Tudi z novo knjigo razgrinja intimne zgodbe prednikov, a jih dopolni z zgodbami tudi mlajših generacij.

Kranj – »Intimni svet skriva ogromno tragičnih zgodb. A ker se v naši državi ne moreš nadejati pomoči pristojnih institucij, mnogi svoje probleme raje obdržijo zase in morajo s tem živeti do smrti,« z obžalovanjem ugotavlja Milena Miklavčič. Prav zato se ji zdi pomembno, da ljudje preberejo njeno knjigo in se tudi o intimnih odnosih začnemo pogovarjati naglas. »Marsikomu je odleglo, ko mi je zaupal svojo zgodbo, in je tako lahko odložil del bremena.« Sploh pri mlajših generacijah pa opaža, da bi si marsikateri par lahko prihranil razočaranje, če bi se le znali pogovarjati.

Če se je v prvi knjigi osredotočila predvsem na generacije, rojene pred drugo svetovno vojno, je tokrat k sodelovanju pritegnila tudi sedanje generacije. »Na srečo živimo v dobi Facebooka in sem samo v enem koncu tedna prejela več kot sedemdeset zgodb.« Ob tem pa je ugotovila, da so se v vseh teh letih ljudje sicer spremenili in celo režim se je zamenjal, težave v intimnih odnosih pa so ostale enake. »Današnji mladi še težje živijo kot naši predniki. Včasih so nas učili, da je treba tudi malo potrpeti, svoje otroke, rojene po letu 1970, pa smo vzgajali v celofanu.« To je po njenih besedah pripeljalo do tega, da se mladi danes niso pripravljeni ničemur odpovedati. »Danes je neizmerno pomemben lasten užitek, šele nato vse ostalo.« Prepričana je, da prav zato mlajše generacije niso pripravljene, ko kaj »zaškripa« v odnosu. Obenem, pravi, se niti ne znajo pogovarjati o tem.

Skozi vse zgodbe, ki jih je zbrala v obeh knjigah, pa je spoznala še nekaj. »Veliko hudega je naredila četrta božja zapoved 'spoštuj očeta in mater'. A vsi starejši si ne zaslužijo spoštovanja,« je pribila in spomnila na številne primere spolnih zlorab znotraj družine, pa tudi v odnosu učitelj in učenec in podobnih primerih, ko starejši izkoristijo zaupljivost otrok in njihovo brezpogojno spoštovanje starejših. Obenem pa s pripovedovanjem osebnih družinskih zgodb želi pri ljudeh vzbuditi zavedanje, da nihče ni kriv za grehe svojih prednikov. Iz intimnih zgodb naših prednikov se lahko po njenem marsikaj naučimo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/14

ponedeljek

2/16

torek

5/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...