Skoraj sedemsto tisoč evrov vredno predorsko vozilo so v soboto, sicer samo za vajo, prvič uporabili za posredovanje v predoru Sten. / Foto: Tina Dokl

Novo vozilo prvič v predoru

Škofjeloški gasilci so na sobotni vaji v predoru Sten prvič preizkusili uporabnost novega specialnega vozila za reševanje v predorih, ki so ga pred dobrim mesecem dni prejeli od direkcije za infrastrukturo.

Škofja Loka – Dobri dve leti po odprtju predora Sten na škofjeloški obvoznici je v soboto potekala večurna prikazna in kombinirana vaja, na kateri so prvič preizkusili specialno gasilsko vozilo za reševanje v predoru, ki so ga konec oktobra v uporabo prejeli člani Prostovoljnega gasilskega društva Škofja Loka, nekakšnega formalnega varuha predora Sten. Poleg preizkusa novega vozila je bila vaja pomembna tudi zaradi vnovične preveritve usposobljenosti in medsebojne usklajenosti gasilskih, policijskih ter drugih enot sil zaščite, reševanja in pomoči v primeru manjše prometne nesreče, je razložila vodja vaje Nevenka Zakrajšek, ki je na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) tudi skrbnica načrta zaščite in reševanja v predoru Sten. Vaja s 107 vadbenci je bila sicer manjšega obsega kot prva vaja, izvedena konec septembra 2015, torej tik pred odprtjem predora, na kateri je sodelovalo približno 500 ljudi.

Škofjeloški gasilci so na 676 tisoč evrov vredno predorsko vozilo (podobnega je DRSI leta 2013 kupil tudi za predor Ljubelj) kar dve leti čakali iz razloga, ker je bilo treba najprej dopolniti krovno uredbo, po kateri je bilo doslej specialno vozilo zahtevano le za predore, daljše od 1000 metrov, medtem ko je dolžina predora Sten 712 metrov. »Poleg tega se pričakuje, da bo promet skozi Sten dovolj visok, skozenj se prevažajo tudi nevarne stvari, zato menimo, da je bil nakup predorskega vozila upravičen,« je razložila Zakrajškova.

Eno od prednosti predorskega vozila v primerjavi z običajnimi gasilskimi vozili predstavlja zalogovnik zraka za potrebe gasilcev, ponesrečencev in delovanja vozila, je dejal poveljnik PGD Škofja Loka Jaka Sušnik. Poleg tega je nameščena termovizijska kamera pred vozilom, v vozilu pa ekrana za voznika in sovoznika. »Večinoma je to namenjeno varnemu umiku iz zadimljenega predora, če bi prišlo do večjega požara. Z navadnim vozilom bi se morali namreč iz predora umakniti takoj, ko bi se pojavil prvi dim,« je razložil. Po Sušnikovih besedah so sicer škofjeloški gasilci predorsko vozilo v glavnem že spoznali, ne nazadnje so z njim že opravili približno deset intervencij in ravno toliko vaj oziroma usposabljanj. »V predoru Sten smo v prvih dveh letih imeli le eno posredovanje, ko se je v njem pojavil dim, vendar je šlo v bistvu za lažno intervencijo. Upam, da tako tudi čim dlje ostane,« je še poudaril.

Medtem ko je obsežna vaja pred dvema letoma še potekala v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje, je tokratno organiziral in vodil DRSI. »Ob odprtju predora na DRSI še niso bili dovolj usposobljeni za organizacijo takšnih vaj, njegovi predstavniki pa so se kasneje udeležili tudi usposabljanja za izvedbo vaje na Igu, tako da na današnji vaji, ki je lepo potekala, uprava za zaščito in reševanje nudi samo še strokovno pomoč. Za nadaljnje vaje, k so v njihovi pristojnosti, pa upamo, da jih bodo v DRSI lahko že sami organizirali,« je povedal vodja kranjske izpostave URSZR Robert Skrinjar. Kot je še razložil, so na sobotni vaji preskušali tudi ustreznost novih rešitev pri poteku reševanja v predoru Sten, ki so jih vpeljali po ugotovljenih pomanjkljivostih na prvi vaji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

3/7

sobota

2/4

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 18. marec 2018

Čarovnik iz Oza

RAZSTAVE / Predoslje, 18. marec 2018

Ustvarjalni upokojenci

PRIREDITVE / Breznica, 18. marec 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Stražišče, 18. marec 2018

Sama nej zbere

PRIREDITVE / Šmarca, 18. marec 2018

Poduku in razvedrilu

SEJMI / Jesenice, 18. marec 2018

Jožefov sejem

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Radovljiška knjižnica obvešča

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...