Skoraj sedemsto tisoč evrov vredno predorsko vozilo so v soboto, sicer samo za vajo, prvič uporabili za posredovanje v predoru Sten. / Foto: Tina Dokl

Novo vozilo prvič v predoru

Škofjeloški gasilci so na sobotni vaji v predoru Sten prvič preizkusili uporabnost novega specialnega vozila za reševanje v predorih, ki so ga pred dobrim mesecem dni prejeli od direkcije za infrastrukturo.

Škofja Loka – Dobri dve leti po odprtju predora Sten na škofjeloški obvoznici je v soboto potekala večurna prikazna in kombinirana vaja, na kateri so prvič preizkusili specialno gasilsko vozilo za reševanje v predoru, ki so ga konec oktobra v uporabo prejeli člani Prostovoljnega gasilskega društva Škofja Loka, nekakšnega formalnega varuha predora Sten. Poleg preizkusa novega vozila je bila vaja pomembna tudi zaradi vnovične preveritve usposobljenosti in medsebojne usklajenosti gasilskih, policijskih ter drugih enot sil zaščite, reševanja in pomoči v primeru manjše prometne nesreče, je razložila vodja vaje Nevenka Zakrajšek, ki je na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) tudi skrbnica načrta zaščite in reševanja v predoru Sten. Vaja s 107 vadbenci je bila sicer manjšega obsega kot prva vaja, izvedena konec septembra 2015, torej tik pred odprtjem predora, na kateri je sodelovalo približno 500 ljudi.

Škofjeloški gasilci so na 676 tisoč evrov vredno predorsko vozilo (podobnega je DRSI leta 2013 kupil tudi za predor Ljubelj) kar dve leti čakali iz razloga, ker je bilo treba najprej dopolniti krovno uredbo, po kateri je bilo doslej specialno vozilo zahtevano le za predore, daljše od 1000 metrov, medtem ko je dolžina predora Sten 712 metrov. »Poleg tega se pričakuje, da bo promet skozi Sten dovolj visok, skozenj se prevažajo tudi nevarne stvari, zato menimo, da je bil nakup predorskega vozila upravičen,« je razložila Zakrajškova.

Eno od prednosti predorskega vozila v primerjavi z običajnimi gasilskimi vozili predstavlja zalogovnik zraka za potrebe gasilcev, ponesrečencev in delovanja vozila, je dejal poveljnik PGD Škofja Loka Jaka Sušnik. Poleg tega je nameščena termovizijska kamera pred vozilom, v vozilu pa ekrana za voznika in sovoznika. »Večinoma je to namenjeno varnemu umiku iz zadimljenega predora, če bi prišlo do večjega požara. Z navadnim vozilom bi se morali namreč iz predora umakniti takoj, ko bi se pojavil prvi dim,« je razložil. Po Sušnikovih besedah so sicer škofjeloški gasilci predorsko vozilo v glavnem že spoznali, ne nazadnje so z njim že opravili približno deset intervencij in ravno toliko vaj oziroma usposabljanj. »V predoru Sten smo v prvih dveh letih imeli le eno posredovanje, ko se je v njem pojavil dim, vendar je šlo v bistvu za lažno intervencijo. Upam, da tako tudi čim dlje ostane,« je še poudaril.

Medtem ko je obsežna vaja pred dvema letoma še potekala v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje, je tokratno organiziral in vodil DRSI. »Ob odprtju predora na DRSI še niso bili dovolj usposobljeni za organizacijo takšnih vaj, njegovi predstavniki pa so se kasneje udeležili tudi usposabljanja za izvedbo vaje na Igu, tako da na današnji vaji, ki je lepo potekala, uprava za zaščito in reševanje nudi samo še strokovno pomoč. Za nadaljnje vaje, k so v njihovi pristojnosti, pa upamo, da jih bodo v DRSI lahko že sami organizirali,« je povedal vodja kranjske izpostave URSZR Robert Skrinjar. Kot je še razložil, so na sobotni vaji preskušali tudi ustreznost novih rešitev pri poteku reševanja v predoru Sten, ki so jih vpeljali po ugotovljenih pomanjkljivostih na prvi vaji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

17/27

sobota

16/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2018

Praznovanje Tržiškega Abrahama

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...