Dimnikarji dražji ali cenejši

V članku z naslovom Dimnikarji dražji ali cenejši, ki je bil objavljen 4. novembra 2017 v Gorenjskem glasu, so opisane navedbe Ministrstva za okolje in prostor, da so časovni normativi postavljeni na strokovnih podlagah. Navedeno ne drži, zaradi česar v Sekciji dimnikarjev pri OZS navajamo nasprotna dejstva in okoliščine, ki v bistvenem dopolnjujejo navedeno v omenjenem članku. Prav tako ne drži navedba ministrstva, na široko povzeta v članku, da znesek za izvedene dimnikarske storitve že vključuje potne stroške, kadar je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen do 25 km.

Časovni normativi za delo dimnikarjev so le delno utemeljeni na strokovnih podlagah študije Univerze v Mariboru, pri tem pa Ministrstvo ni upoštevalo pomembnih vsebinskih pojasnil. Študija namreč upošteva in normira le dimnikarska dela pri uporabniku, v ločenem poglavju pa enoznačno navaja nenormirani del nalog dimnikarja. V tem okviru Ministrstvo tako ni upoštevalo vseh del, ki jih dimnikarske družbe morajo storiti v podjetju, izven doma uporabnika (npr. zapisniki, vodenje evidence, komunikacij z uporabniki, arhiviranje, obveščanje inšpekcij itd.), in stroške za nabavo in vzdrževanje potrebne opreme. Zato časovni normativi niso utemeljeni in postavljeni na strokovnih podlagah.

V cene dimnikarskih storitev potni stroški sploh niso vključeni, saj v strokovnih podlagah (študija univerze v Mariboru) niso normirani. Ministrstvo je potne stroške preprosto preložilo na dimnikarske družbe in jih delno priznalo le, kadar je uporabnik oddaljen več kot 25 km. Pri tem gre za očitno neupoštevanje določil zakona, ki pravi, da morajo potni stroški biti vključeni v ceno storitev.

Ključno je, da novi Zakon o dimnikarskih storitvah omejuje cene na trgu, in to na podlagi enostranskega in nepopolnega branja ter razumevanja strokovnih podlag. Posledice takšnega ravnanja lahko kratkoročno prizadenejo dimnikarske družbe, dolgoročno pa ima takšno omejevanje cen predvsem posledice na požarni, zdravstveni in okoljski varnosti pa tudi na učinkoviti rabi energije, kakovosti zraka in zaščiti potrošnikov. Zgolj nekritično povzemanje mnenj ministrstva v člankih žal javnosti in bralcem ne omogoča pravih informacij.

Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/18

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Koroška Bela, 19. marec 2024

Likovni natečaj Branka Čušina

PREDAVANJA / Tržič, 19. marec 2024

Narodni parki ZDA

GLASBA / Cerklje, 19. marec 2024

Podarim ti pesem

PRIREDITVE / Radovljica, 19. marec 2024

Pravljični večer za odrasle

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2024

Ali sem fit?, tombola, kulinarična delavnica ...

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...