Obrana Obranca

Državni zbor je po mnenju nekaterih nekdanjih ustavnih sodnikov in pravnikov z začetkom spreminjanja ustave zaradi financiranja osnovne šole izigral ustavno sodišče. Razprava je pokazala, da je to še vedno ideološko vprašanje, ki pa se dotika tudi cerkve.

Ta ideološka razprava me je spomnila na izlet konec oktobra na planino Obranca. Pri spomeniku padlima Ferdu Korenu in Viktorju Arzenšku, ki ga obkrožajo tudi spominske plošče ostalim padlim, je bil venec, ki ga je ob spominskem dnevu občine Jesenice 31. julija položila delegacija občine, ZZB in KS Blejska Dobrava. Letos je bila postavljena nova ograja. Skozi dolino, ki so jo verjetno razrili divji prašiči, sem se povzpel na vrh Čela, kjer ob razgledni klopci na blejsko-radovljiško kotlino in Julijske Alpe kraljuje večja smreka. Vedel sem, da je na tej smreki v smeri proti partizanskemu spomeniku visel skromen križ iz starih desk, na drugi strani pa nekaj let križ s korpusom Jezusa Kristusa. Ker je oba neznani storilec odstranil, verjetno letos spomladi, je bil z dovoljenjem lastnika planine na roženvensko nedeljo 1. oktobra nameščen in blagoslovljen nov. Ob mojem obisku pa tudi tega ni več bilo. Smreka je bila »obrana« križev kot hruška jeseni.

Sprašujem se, kako je mogoče, da je po 27 letih demokratične Slovenije še vedno prisoten ideološki strah pred cerkvijo? Je »opij ljudstva« zamenjala kristjanofobija? »Obrano« smreko lahko uvrstimo med 2300 napadov na slovenske cerkve ter več kot deset fizičnih napadov na duhovnike, ki so se po podatkih slovenske policije zgodili v letih od 2005 do 2016.

Intervju s slavnostno govornico dr. Maco Jogan na GTV ob letošnjem spominskem dnevu na Jesenicah mi je vzbudil nekaj asociacij, ko je govorila o odvzetem človeškem dostojanstvu, ker je bilo ljudem ob okupaciji odvzeto premoženje, odvzeta imena in imena krajev, o izgonih ljudi intelektualcev. Je (po)mislila tudi na čas po koncu vojne? Pozna imena naselij Sv. Križ, sedaj Planina pod Golico, pa Sveta Lucija, sedaj Most na Soči? Ali podatek, da je Pučnikova komisija obravnaval izgon 23 družin iz Zgornjesavske doline leta 1947? Govorila je o priborjeni svobodi. Je pozabila na temeljno ustavno listino RS, kjer piše, da so bile v Jugoslaviji hudo kršene človekove pravice in da so bile prve svobodne volitve v Sloveniji l. 1990. Tudi predsednik Borut Pahor je v nekem intervjuju pred volitvami dejal, da »se je razkol sredi druge svetovne vojne nadaljeval s totalitarnim sistemom po njej«. Je to bila svoboda v pravem pomenu besede?

Franc Pintar, Bled

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/2

sreda

1/6

četrtek

4/7

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Preddvor, 12. december 2017

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 12. december 2017

Les – narava v našem domu

OBVESTILA / Jesenice, 12. december 2017

Obvestila Medobčinskega društva invalidov

OBVESTILA / Jesenice, 12. december 2017

Kako so se na Jesenice včasih priseljevali?

PRIREDITVE / Gorajte, 12. december 2017

Pravljična dežela Gorajte

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Naklo, 12. december 2017

Predstavitev waldorfske pedagogike in delavnica polstenja

 

 
 

 

 
 
 

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?

Levica: dvignimo plače / 23:47, 1. december

Če hočeš povečati plače, moraš več ustvariti. Ti iz Levice v življenju še niso nič delali. Lahko je deliti denar, ki so ga zaslužili drugi.