Izbrani družinski zdravniki in pediatri na Gorenjskem imajo v povprečju več pacientov, kot je slovensko povprečje. Problem je, ker jih je premalo. / Foto: Tina Dokl

Težave z vpisi novih pacientov

Če se na Gorenjskem želimo postopoma približati normativu tisoč petsto glavarinskih količnikov na splošnega družinskega zdravnika in pediatra, potem bi se moralo število zdravnikov povečati za kar sedemdeset odstotkov.

Kranj – »Skoraj vsi zdravniki na Gorenjskem presegajo določilo za leto 2017, tj. 2100 glavarinskih količnikov na družinskega zdravnika in pediatra, in bi lahko odklanjali paciente. Imamo zdravnike, ki imajo tri tisoč in več glavarinskih količnikov (tak primer je pediatrija v tržiškem zdravstvenem domu). Težave z vpisom novih pacientov so povsod na Gorenjskem. Trenutno manjkata dva pediatra na Jesenicah, eden v Škofji Loki in eden na območju Radovljice, manjkata tudi dva družinska zdravnika v Kranju, eden na Bledu, v Škofji Loki, na Jesenicah in v Radovljici. Če pacient nima izbranega zdravnika, naj v zdravstvenem domu preveri, kje, pri katerem zdravniku so sploh še možne regis­tracije. Trenutno vpisujejo v Tržiču in Bohinju, kjer sta dva nova zdravnika družinske medicine,« je povzel Jože Veternik, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Še nekaj podatkov za primerjavo. Konec avgusta je bilo slovensko povprečje 2474 glavarinskih količnikov na družinskega zdravnika (približno 1900 pacientov po starem izračunu), na Gorenjskem pa 2533 oz. povprečno 2,4 odstotka več, kot je slovensko povprečje, in kar 20,6 odstotka več, kot je določeno za letošnje leto, ko lahko družinski zdravnik odkloni vpis. Slovensko povprečje je bilo 2277 glavarinskih količnikov na pediatra, na Gorenjskem kar 2772 oz. povprečno kar 21,7 odstotka več, kot je slovensko povprečje, in kar 32 odstotkov več, kot je določeno.

Glavarinski količnik je novejši termin, enostavna pretvorba na število opredeljenih pacientov ni možna; glavarinski količniki so vezani na starost pacienta (največji količnik dosegajo npr. dojenčki in starejše osebe), je pa to količnik, ki se uporablja za obračun po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kdaj zdravnik lahko odkloni pacienta

Do sprejema sporazuma med ministrstvom za zdravje in sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov FIDES kot posledice prekinitve stavke ob koncu leta 2016 je veljalo, da je izbrani zdravnik splošne družinske medicine in pediater na primarni ravni lahko odklonil registracijo novega pacienta, ko je dosegel desetodstotno preseganje povprečnega števila registriranih pacientov na zdravnika v dejavnosti na območju, kjer deluje. S sporazumom o prekinitvi stavke so bili sprejeti normativi iz Modre knjige, ki za družinske zdravnike in pediatre določajo ciljni normativ na zdravnika v višini 1.500 glavarinskih količnikov, kar je približno 1.200 pacientov na zdravnika. Ker pa bo ta normativ glede na veliko pomanjkanje zdravnikov in tudi finančnih sredstev po napovedih dosežen šele čez deset let ali več, je bil sprejet tudi dogovor o tem, kdaj lahko izbrani zdravnik odkloni vpis novega pacienta. Partnerji splošnega dogovora, h kateremu so pristopili deležniki s področja zdravstva, so sprejeli določilo, da lahko družinski zdravniki in pediatri v letu 2017 odklonijo opredeljevanje novih zavarovancev, ko dosežejo obremenitev 2.100 glavarinskih količnikov, a le v primeru, da pri delodajalcu niso izčrpane vse kadrovsko-organizacijske možnosti opredeljevanja zavarovancev.

Zakaj pomanjkanje ravno na Gorenjskem

»Težave so, kot vem, še hujše na Koroškem in Celjskem, manj jih je zagotovo v Ljubljani, morda na Primorskem. Za Gorenjsko je verjetno minus to, da smo v bližini Ljubljane, kjer je zagotovo več zdravnikov kot na Gorenjskem. Delo izven centra je tudi drugačno, bolj obremenjujoče, saj mora zdravnik družinske medicine pri nas delati redno ambulanto, tj. kurativo in preventivo, razporejen je čez dan hkrati ob svoji ambulanti še v izvajanje nujne medicinske pomoči, dežura, izvaja mrliške preglede ..., npr. v Ljubljani pa dela teh nalog in obveznosti nima,« pravi Veternik.

Na ministrstvu za zdravje so povedali, da je za načrtovanje in razporejanje konkretnih zdravnikov ter njihove razpoložljivosti v prvi vrsti odgovorno vodstvo posameznega zdravstvenega doma. A vendarle je pomanjkanje zdravnikov stvar države. V Sloveniji je zagotovljeno 0,51 zdravnika na primarni ravni (družinska medicina in pediatrija) na tisoč prebivalcev in glede na povprečje EU, zaostajamo za številom zdravnikov. Zdravniška zbornica Slovenije je zato v soglasju z ministrstvom v letih od 2013 do 2016 razpisala večje število specializacij iz družinske medicine ter pediatrije, vseh skupaj v teh letih 387. Letos bo specializacijo predvidoma zaključilo 58 specializantov družinske medicine, v letu 2018 pa skoraj dvakrat več. V letu 2018 bo možno širiti trideset do šestdeset novih ambulant družinske medicine v vsej Sloveniji, so še sporočili z ministrstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/31

torek

15/30

sreda

16/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

GLASBA / Radovljica, 21. avgust 2018

Veselo glasbeno slavje

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

 

 
 

 

 
 
 

Everest je lahko le želja in nič več / 08:48, 20. avgust

Moj globoki poklon,navdušen nad Tomažem in njegovim podvigom.Verjetno brez podpore doma bi bilo tole malček težje izvedljivo,tako,da tudi Meliti vse čestitke.

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....